Enemmistö ei

0

Enemmistö suomalaisista, 62 prosenttia vastustaa ajatusta, että julkisessa ruokailussa vähennettäisiin lihan ja maidon käyttöä. Pääkaupunkiseudulla sen sijaan vain hieman yli puolet, 55 prosenttia, vastusti lihan ja maidon osuuksien vähentämistä ruokalistoilla. Kyselytutkimuksen toteutti hiljattain Maaseudun Tulevaisuus.

Nuoret olivat valmiimpia vähentämään maitoa ja lihaa. Nihkeimmin lihan määrän vähentämiseen suhtautuivat 45–64-vuotiaat sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvat.

Lihakeskustelu kiihtyi Suomessa Helsingin ylioppilaskuntien opiskelijaruokala Unicafen päätös korvata naudanliha kokonaan sialla ja siipikarjalla ja tavoitteesta nostaa kasvisruuan osuus yli puoleen. Taustalla ovat ilmastonmuutoskeskustelu sekä Helsingin kaupunginvaltuuston poliittiset päätökset.

Syyt lihan käyttöön tai käyttämättömyyteen ovat perustuneet tähän asti henkilökohtaisiin valintoihin. Liha- tai kasvipainotteisuuteen otetaan kantaa myös ravintosuosituksissa.