Ensimmäiset itsepalvelukassat saapuivat Härkätiehen

0
Kahvipaketin ostanut Jari Pynnönen (vas.) kertoi Mika Pukkilalle olleensa aikaisemminkin tekemisissä itsepalvelukassan kanssa.

K-Supermarket Härkätiessä on otettu käyttöön Someron ensimmäiset itsepalvelukassat. Muutamat asiakkaat ovat jo lähteneet rohkeasti niitä kokeilemaan. Erityisesti, jos ostettavaa tavaraa on kerralla vain vähän, on itsepalvelumaksaminen hyvinkin sujuvaa.

– Itse asiassa ihan ensimmäinen asiakas oli 10-vuotias pikkutyttö. Hän käveli suoraan laitteille, hoiti ostokset, maksoi kortilla ja lähti pois. Se sujui oikein hyvin, kertoilee Anne Pukkila kauppiasparin havaintoja.

Suomessa itsepalvelukassat ovat yleistyneet nopeasti. K-ryhmällä itsepalvelukassoja on kaikkiaan 181 myymälässä, joista 76 on Citymarketteja, 68 Supermarketteja ja 37 K-Marketteja. Niitä käyttää viikottain lähes 700 000 asiakasta, eli noin joka neljäs asiakas.

S-ryhmällä pikakassoja on 207 myymälässä. Syyskuun aikana niissä oli 4 miljoonaa asiakastapahtumaa. Suomen Lidl-myymälöissä pikakassoja ei ole.

Kauppias Mika Pukkila toteaa, että perinteiset palvelukassat tulevat säilymään jatkossakin, mutta itsepalvelukassa on lisäpalvelu. Se on tarkoitettu vaihtoehdoksi esimerkiksi heille, jotka ovat kiinnostuneita uudesta tekniikasta, haluavat selvittää ostoksensa nopeasti ja samalla ohittaa palvelukassoilla olevan mahdollisen jonon.

– Isompien kaupunkien keskustoissa, joissa asuu hieman nuorempaa väkeä, näiden käyttöaste on ollut jopa yli 30 prosenttia. Somerolla toivomme pääsevämme noin 15–20 prosentin käyttöasteeseen. Se vähentäisi ruuhkia palvelukassoilla, kun pienempien ostoksien tekijät eivät pidentäisi niiden jonoa. Vaikka ostoksia on vähemmän, niin itse maksutapahtuman käsittely vie palvelukassalla kuitenkin aina saman ajan.

– Maalaiskaupungissa keskiostokset ovat sen verran isoja, että käyttöaste jää väkisin alemmas. Tarkoitus on kuitenkin antaa vaihtoehto niille, jotka sellaista kaipaavat, Pukkila muistuttaa.

Itsepalvelukassa on tarkoitettu ikärajattomien tuotteiden käteismaksamiseen. Tupakan ja alkoholijuomien osto ei siitä onnistu. Myöhemmin Härkätie saa luvan myydä pikakassan kautta myös alkoholia, ja myyjä saapuu paikalle todentamaan, että asiakkaalla riittää esimerkiksi ikä.

– Lähinnä ostoskorin kanssa on uusien kassojen kautta tarkoitus edetä. Siinä on pieni pöytä ostoskoria varten ja toinen pöytä pakkaamista ja ostoskassia varten. Toisaalta yksi asiakas on tehnyt itsepalvelukassasta jo 100 euron ostoksetkin.

Myyjien määrään Härkätiessä käyttöön otetut itsepalvelukassat eivät vaikuta, sillä ne on tuotu kauppaan laajemman asiakaspalvelun takia. Esimerkiksi ruuhka-aikoina saadaan ruuhkahuippuja hoidettua ja työvuoroihin joustavuutta.

Työmatkallaan Somerolla käymässä ollut Jari Pynnönen osti Härkätien itsepalvelukassalta kahvipaketin.

– Minulla oli tällaisesta kokemusta jo aiemmin, sillä olen käyttänyt itsepalvelukassaa Lohjan Prismassa. Tämä on oikein hyvä, varsinkin jos on itsellä vähän kiire. Ja vähentäähän tämä jonoja muilta kassoilta, kun pikkuostosten tekijät jäävät niiltä pois. Kortilla maksaminen on itsepalveluna hyvin nopeaa, sillä muutamaan ostokseen riittää nykyisin etämaksu, Jari Pynnönen havaitsee.

Kauppias Mika Pukkila innostaa muitakin kokeilemaan.

– Siinä on nyt kolme itsepalvelukassaa rivissä, eikä ruuhkia ole. Se on ihan rauhallinen paikka mennä kokeilemaan, eikä ole kiirettä, vaikka aluksi joutuukin harjoittelemaan.