Influenssarokotteiden jakelu alkaa tavanomaista myöhemmin

0
Influenssarokotus

Tänä syksynä influenssarokotteet saapuvat Suomeen myöhemmin kuin aikaisempina kausina. Valtaosa rokotteista saapuu Suomeen lokakuun lopun ja marraskuun aikana.

– Someron terveyskeskuksen neuvolassa influenssarokotukset alkavat 18.11. jatkuen maanantaisin joulukuun puoleen väliin. Rokotteen saatavuus on varmempaa joulukuun puolella, tiedottavat terveydenhoitajat Airi Suonpää ja Anna Helenius neuvolasta.

Influenssarokotteiden valmistuksessa käytettävät viruskannat valitaan vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen perusteella. Viime kauden aikana esiintyi useita erilaisia viruskantoja. WHO lykkäsi suosituksen antamista, jotta se voisi paremmin arvioida, mitkä eri viruskannat todennäköisesti aiheuttavat tulevan talven epidemian.

Suosituksen viivästymisen vuoksi influenssarokotteet valmistuvat tänä vuonna tavanomaista myöhemmin. Tämä vaikuttaa rokotusten aloitukseen kaikissa maissa, jotka toteuttavat influenssarokotuksia tämän syksyn aikana.

Mikä on influenssa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi.

Tartunnan saaneiden ja sairastuneiden määrät vaihtelevat suuresti kausittain. On arvioitu, että vuosittain Euroopassa sairastuu 4–50 miljoonaa ihmistä influenssaan. Tautiin kuolee ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä.

On myös arvioitu, että valtaosa tartunnan saaneista on oireettomia.

Sairastumisen todennäköisyyteen ja vakavuuteen vaikuttavat monet tekijät: virustyyppi ja tartunnan saaneen ihmisen terveydentila sekä hänen kykynsä muodostaa suojaa aiempien viruskohtaamisten ja rokotusten pohjalta.

Kenelle maksuton influenssarokote?

sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

raskaana olevat naiset

kaikki 65 vuotta täyttäneet

kaikki 6 kuukauden–6 vuoden ikäiset lapset

sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri

varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset