Järkyttäviä alijäämiä

0

Kuntien taloudet sakkaavat Suomessa yleisesti. Verotulot vähenevät, menot karkaavat käsistä ja valtionosuuksia leikataan. Jos yhtään lohduttaa, Somero ei ole yksin talouslukujen heikkenemisten edessä.

Moni kunta tekee tänä vuonna historian huonointa tulosta. Jopa syömävelkaa joudutaan ottamaan kulujen kattamiseksi liki sadassa kunnassa. Vain Helsinki on taloutensa kanssa hyvässä kunnossa. Muutoin suurimmat vaikeudet ovat suurissa ja keskisuurissa kunnissa.

Runsaiden investointien aika on ohi, niin Somerolla kuin muuallakin. Kuntien menojen ennustetaan nousevan ensi vuonna jopa kolmen–neljän prosentin vauhtia. Sote-uudistuksen toivottiin hartaasti monessa kunnassa alentavan menoja, mutta uudistuksen lykkääntyessä säästöjä pitää etsiä muualta. Veronkorotuksiin lähdetään kunnissa yleisesti lähes viimeisenä keinona.

Tummia pilviä kasaantuu lisää, mikäli peruspalvelujen saatavuuden, hoivamitoituksen tai opettajien palkkaamisen rahoitukset kaatuvat tulevina vuosina kuntien niskaan. Niiden takia tulisi valtionosuuksia lisätä.