Joensuuntien komea tammi sai lisää elinaikaa

0
Korkealla köysien varassa roikkunut Jesse Forsström kertoi, että puu pitää leikkauksen jälkeenkin jäädä puun näköiseksi, ei miksikään torsoksi.

Ikää puuvanhuksella on arviolta 80–100 vuotta

Joensuuntien varrella säästöpankin edustalla kasvava iso tammi on merkittävä maamerkki. Tällä viikolla sen ympärille ilmestyi aidat ja töihin tuli pari miestä. Moni somerolainen saattoi pelästyä, ei kai sitä vain jouduta kaatamaan pois.

Sitä se ei ollut, vaan kyse oli päinvastoin tammen elämän pelastamisesta. Töissä oli kaksi ammattilaista: somerolainen arboristi / maa- ja metsätalousyrittäjä Jesse Forsström sekä pertteliläinen arboristi Mikko Pajuniemi .

Someron maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola toteaa, että asiantuntijoiden pyytäminen oli tarpeen.

– Tammi on haljennut tyvestä puolentoista metrin korkeudelle asti, josta oksat lähtevät haarautumaan eri suuntiin. Ajattelimme ensin laittaa metallisen vanteen tyven ympärille. Arboristit sanoivat siihen, että nykyisin puu tuetaan köysillä ylhäältä oksastoista. Köysien päässä on myös pehmustetut ja joustavat lenkit, jotta puu ei vahingoitu. He huomauttivat meille vanteiden olevan mennyttä aikaa.

Köysien laittamisen ohella tammeen tehtiin kevennysleikkaus. Toinen arboristeista roikkui köysien varassa korkealla puussa ja toinen varmisteli alhaalla, katsoi et-teivät oksat putoile autojen päälle sekä käytteli alhaalta päin oksasahaa. Myös kuivuneet oksat poistettiin.

– Vähensimme oksaston painoa, jotta laajalle levinnyt latvus ei rasita alhaalta haljennutta runkoa. Iso osa oksastoa oli levinnyt Joensuuntien päälle ja toisessa suunnassa rakennuksen katon päälle asti, Mikko Pajuniemi toteaa.

– Maisemallisesti tämä on tärkeä puu, ettei sitä kokonaankaan pois haluaisi, hän lisää.

Kaupungin puistoista jälleen viime kesänä vastannut Katariina Kauriinmäki on tyytyväinen, ettei puuta tarvinnut kaataa.

– Se on iso ja hieno, upea puu! Toivottavasti sille nyt annettiin jatkoaikaa hyvinkin pitkälle, Kauriinoja luotsaa.

Jesse Forsström kertoo, että nykytietämyksen mukaan puita pystyy leikkaamaan ympäri vuoden, mutta poikkeuksiakin on.

– Tärkeintä on, että leikkuukulma ja -kohta on tehty oikein, jotta leikkuuhaava lähtee nopeasti paranemaan.

– Toisaalta esimerkiksi kuusen juurikääpä on äitienpäivän ja isänpäivän välisenä leikkuuaikana riski, joka kannattaa muistaa kuusiaidan leikkuussa. On myös erilaisia suosituksia, kuten vaahteralla ja hevoskastanjalla, joita ei suositella leikattavaksi talvella. Ne alkavat helposti vuotamaan keväällä eli mieluummin nämä kaksi puuta pitäisi leikata vasta juhannuksen jälkeen.

Suositukset ja käytännöt myös muuttuvat kaiken aikaa.

– Ennen oksan leikkuukohtaan siveltiin haavanhoitoainetta. Se on todettu turhaksi. On jopa mahdollista, että tuoreeseen haavanhoitoaineeseen saattaa jopa helpommin tarttua erilaisia ilmassa lentäviä sieni-itiöitä, Forsström muistuttaa.

Joensuuntien tammi on hänenkin mielestään tärkeä säilyttää.

– Se on ihan nätti siinä. Tuolla maailmalla kun on kiertänyt, on huomannut ihmisten arvostuksen puita kohtaan olevan hyvin erilaista. Jotkut arvostavat todella paljon, jotkut ei yhtään. Mutta tuollaisen ison puun korvaaminen toisella tulisi hyvin kalliiksi.

– Taajamaympäristöissä kaivantojen teko hidastaa puun kasvua yleisesti, joten tämän kyseisenkin tammen ikää on vaikea arvioida. Olettaisin sen olevan kuitenkin lähellä sataa, mutta vähintään 80 vuoden ikää.

———————–

Fakta:

Mikä työ

arboristi eli puunhoitaja on puuvartisten kasvien ja puisto- ja maisemametsien hoidon

ammattilainen

tutkintonimike tulee latinankielen puuta tarkoittavasta sanasta, arbor

arboristin tulee selviytyä turvallisesti puussa kiipeilytekniikalla tehtävistä töistä eikä hän saa pelätä korkeita paikkoja

ammattitutkinnon laajuus on 40–52 opintoviikkoa, tutkinto suoritetaan näyttöinä

arboristin tulee tunnistaa Suomessa yleisimmin käytetyt puuvartiset puu- ja pensaslajit sekä tuntea niiden erityisominaisuudet, kasvupaikkavaatimukset ja hoitomenetelmät

työkaluja ovat muun muassa kiipeilyvaljaat, kiipeilyköydet ja lukuisat muut kiipeilyvälineet, moottorisaha, käsisaha, tankosaha, raivaussaha, voimasakset, oksasakset sekä

lahonetsintämikropora puiden kunnon selvittämiseen

Lähde: Wikipedia