Kamppailua taloushaasteiden kanssa

0

Olemme saaneet kuulla ja lukea lähes kaikkien kuntien kamppailusta alentuneiden verotuloennusteiden ja kohonneiden sosiaali- ja terveysmenojen kanssa. Someron vuoden 2020 talousarviovalmistelu ei poikkea naapurikunnista ja on varmasti vaikeampi, mihin olemme aiemmin tottuneet.

Maan hallitus linjasi budjettiriihessä, että kuntien valtionosuudet kasvavat ensi vuonna 1,1 miljardia euroa. Kuntakenttä oli erittäin helpottunut siitä, että valtionosuuksia palautetaan kunnille. Palautukset liittyvät siihen, että kiky-sopimuksen leikkaukset päättyvät sekä siihen, että valtio vastaa osasta peruspalveluiden kustannusten nousua.

Hieman kuntia auttaa, että leikattu summa siirtyy budjettiriihessä tehdyn päätöksen mukaisesti vuoden 2020 kuntien valtionosuuksista vuoden 2019 valtionosuuksiin ja maksetaan kunnille jo tänä vuonna, koska kunnat ovat ahtaalla verokertymän ennustetun vajoamisen vuoksi. 237 miljoonan euron osuus tulee kunnille, mutta keskeneräistä on maksetaanko osuus tasajakona niin, että kunnan saaman rahasiivun määrää asukasluku.

Huomioitavaa on, että suuri osa nyt rajuja leikkauksia tekevistä kunnista on tilanteessa tulopohjan dramaattisen alenemisen vuoksi. Lisätuloja ei ole näköpiirissä ja valtiontalouden liikkumavaran tulee ratkaisemaan, miten työllisyyden kohentamisessa onnistutaan.

Kuntien voimavarat on valjastettava nyt laajasti myös työllisyyden edistämiseen. Budjettiriihen linjaus alueellisten työllisyyskokeilujen käynnistämisestä on tärkeä. Kokeilut on toteutettava niin, että kunnille siirtyy riittävä toimivalta ja resurssit työllisyystehtävien hoitamiseen ja että kokeilujen kautta päästään pysyviin toimintamalleihin.

Kunnissa ei ole helppoja säästökohteita, ja kun elämisen kustannukset ovat muutoinkin kasvamassa, niin veroprosentin korotukselle täytyy olla vahvat perusteet. Somerollakin tulee tarkastella kaikkea palveluntuotantoa ja rakennuskantaa kriittisesti. Meillä on erittäin hyvät kunnalliset palvelut ja vielä paremmat vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet.

Kunnan talous on pidettävä tasapainossa, jotta tulevaisuudessakin voimme päättää toiminnoistamme itse.

Jani Kurvinen

yrittäjä/

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja