Kimmo Lindegreniltä joululevy täynnä tunnelmaa

0
Kiiruun talon flyygelin äärelle istahtaneen Kimmo Lindegrenin kuvasi Pekka Leppälä.

Laulajan toinen unelma toteutui:

– Jotakin perinteistä pitää mukana olla, mutta myös uudempaa, monille ihmisille mahdollisesti ennen kuulematonta tuotantoa.

Näillä ajatuksilla Somerolla Kerkolassa vuodesta 2012 asunut Kimmo Lindegren lähti toteuttamaan omaa joululevyä.

– Tammikuusta asti tätä on tehty ja tällä viikolla sain levyt prässäämöstä. Eihän levy koskaan tule valmiiksi, jos niin ajattelee, sillä johonkin kohtaan täytyy laittaa piste. Nyt tämä on yleisön saatavilla hyvissä ajoin ennen joulua, päättelee tummaääninen taitava laulaja, jonka äänilaji on basso.

Joulu kun on -niminen cd-levy merkitsee Lindegrenille toisen unelman toteutumista. Ensimmäinen unelma, levy nimeltä Haaveeni, ilmestyi 2010. Debyyttilevystään Lindegren haaveili yli 30 vuotta, joten toisen unelman toteutuminen otti ”ainoastaan” 10 vuotta.

Kimmo Lindegren, 62, on pitkän linjan laulaja. Hän on kiertänyt bändien kanssa lavoilla ja estradeilla kaksikymppisestä, vuodesta 1978 asti, eli yhteensä 42 vuotta.

– On siinä jo aika tehdäkin toinen levy. Paljon tätä on kysytty ja tilauksia minulle on tullut ennakkoon jo ennen ilmestymistä. Joululevy ei myöskään ole kahdenkaan vuoden päästä vanha, koska joululaulut pysyvät ja säilyvät jopa vuosikymmenistä toiseen, mies myhäilee tyytyväisenä.

Omakustanteella on 14 joulutunnelmaista kappaletta. Biisivalinnat ovat omia ja kappaleiden sovituksista vastaa Kimmo Lindegren yhdessä koskettimia ja kitaroita soittavan Jarmo ”Jamo” Mattilan kanssa.

Tärkeänä linkkinä levyllä ovat onnistuneet taustalaulajat, joita kuullaan yli puolella kappaleista. Somerolaislähtöisen Pirkko Pelanderin kanssa Lindegren on ollut mukana monilla joulunalusajan kirkkokonserteissa, ja toisena taustalaulajana kuullaan somerolaista Anne Siekkistä , jonka kauniisti runoileva poikkihuilu on tärkeä sovituksellinen elementti moniin kappaleisiin. Kolmantena taustalaulajana on Raatalassa asuva Kai Niemelä .

Musiikillisesti levyn sointi on monipuolinen ja täyteläinen. Mel Tormen ikivihreällä Joululaulu- ja F. X. Gruberin Jouluyö, juhlayö -kappaleissa on puolalaisen Damian Kedzioran herkästi soiva aito viulu. Näistä jälkimmäinen on levyn tunnelman kannalta tärkeä valinta sinisine sävelineen.

Oivallista lisää tuo levylle toinen kitaristi, Jamo Mattilan poika Saku Mattila sekä akustinen kitara. Jamo Mattila loihtii koskettimillaan viulukoneita ja puhaltimista trumpettia ja saksofonia, sekä joululevylle tärkeää pianoa. Rytmikkäämmissä kappaleissa on Lindegrenin ja Niemelän soittamia percussioita.

Avausbiisi Jos Joulu jää sydämeen on alunperin italialaisen Ciro Dammiccon sävellys vuodelta 1972. Runsaasti muistoja herättävä italialaisiskelmä Soleado tuli Suomessa tutuksi joululauluna ensimmäisen kerran 1989, jolloin Timo T. A. Mikkonen lauloi kappaleesta version omalle joululevylleen.

Kimmo Lindegrenin laulamana kappale alkaa heti matalalta. Hänen äänensä on vuosien myötä kehittynyt aina vain tummemmaksi ja pehmeämmäksi. Laulaja tunnistaa tämän itsekin: mitä enemmän laulaa, sitä enemmän ääni kehittyy.

Seuraavana soiva Sylvian joululaulu on vanha tuttu, mutta sovituksellisesti uudistettuna se kulkee kepeästi, lähes iskelmänä. Silti laulun sanat ovat tutun melankoliset, surumieliset. Trumpettisoundi alussa ja lopussa ovat toimivia yksityiskohtia.

Kolmantena soiva nimikappale on levyn ainoa duetto Pirkko Pelanderin kanssa. Pelanderin moniäänisesti esittämä, kuulaana soiva lauluosuus on samalla kertaa sekä viihteellinen että perinteinen, sovitus on ” abbamainen”.

Joulu kun on oli kappaleena alkuun tuntematon minullekin. Näin nuotin studiolla, se kuunneltiin ja innostuin siitä heti. Levyn nimen keksiminen ei ollut helppo tehtävä, mutta tämä duettobiisi siihen valittiin. Vähän se voi töksähtää, mutta sitä ei toisaalta ole entuudestaan muilla, mikä on hyvä, Kimmo Lindegren pohtii.

Kari Tapion joululevyltä Lindegren on valinnut mukaan neljä kappaletta: Joulu Havaijilla, Joulun tarina, Äiti Maria ja Kellot soi. Ne ovat levyn iskelmällisintä antia, helppoa kuunneltavaa.

Huilun säestämä Varpunen jouluaamuna on hieno valinta, kuten myös Kimmo Lindegrenin oma suosikki, levyn päättävä ja Carola Häggvistin säveltämä Taivas sylissäni . Akustisen kitaran säestämä hidas valssi ei ole liian tuttu ja edustaa silti uudempaa joululaulutuotantoa. Kaihoisa sävel houkuttaa kuuntelemaan koko levyn uudelleen, mikä on tärkeä pointti!

Muita kappaleita ovat Loirin tunnetuksi tekemä Sydämeeni joulun teen , lattarirytmeillä keinuva Marian poika ja levyn toinen lattari Jouluterveiset pohjolasta.

—————————————————————————————–

Menestystä Mestarien mestari -kilpailussa

Teksti: Sauli Kaipainen

Viime viikoloppuna Kimmo Lindegren pokkasi ykköspalkinnon Mestarien mestari -laulukilpailun yli 60-vuotiaiden sarjassa. Kisa pidettiin Lehmirannassa Salossa. Mestarien mestari -tittelillä palkittiin Eija Kettunen Kainuusta. Yli 50-vuotiaiden sarjassa ykkönen oli Marja-Liisa Näränen Hattulasta ja 70-vuotiaissa voitti turkulainen Timo Uusikylä. Kimmo Lindegren oli lisäksi tasapistein yleisöäänestyksen ykkönen yhdessä Timo Uusikylän kanssa.

Kilpailuun saivat osallistua Seniorilaulajakilpailuissa aikaisemmin voittaneet laulajat. Kimmo Lindegren voitti vuonna 2011. Seniorilaulaja SM-kisoja on järjestetty vuodesta 1994 lähtien.

Kimmo Lindegren, 62, on laulanut vuodesta 1978, kaksikymppisestä asti.