Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero saapuu Somerolle

0
Sirpa Paatero (sd.) tulee Somerolle viikon päästä perjantaina. KUva Nea Ilmevalta/TS

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero saapuu Somerolle perjantaina 11. lokakuuta. Hän on tavattavissa yleisötilaisuudessa Cafe Rosessa.

Paatero nousi kansanedustajaksi 1. helmikuuta 2006 varasijalta Sinikka Mönkäreen luovuttua kansanedustajan paikasta. Ministeripaikan (kehitysministeri) hän sai ensimmäisen kerran syyskuussa 2014.

Ministerisalkkuun kuuluivat myös omistajaohjausasiat eli valtion yhtiöt. Niiden osalta Paateron kaudella eniten huomiota herättivät Talvivaaran kaivosyhtiö ja valtion pörssisijoituksia hoitava Solidium. Hän myös perui valtionyhtiöiden palkkionkorotuksia ja edisti yritysvastuun raportointia. Ministerikauden jälkeen Paatero palasi kansanedustajaksi.

Rinteen hallituksessa Paatero nimitettiin kunta- ja omistajaohjausministeriksi kesäkuussa.

Kotkalainen Paatero opiskeli ensin erilaisiin kädentaitoihin liittyviin ammatteihin, kuten käsilaukuntekijäksi ja askarteluohjaajaksi.

Hän suoritti Helsingin yliopistossa kasvatustieteen opintoja ja valmistui Etelä-Karjalan ammattikoulun päihdetyön moniammatillisesta lisäkoulutuksesta 1997. Paatero työskenteli ehkäisevän päihdetyön ohjaajana Kotkan kaupungin terveydenedistämisyksikössä ja täydensi osaamistaan terveyskasvatuksen perusopinnoilla Jyväskylän yliopistossa.

Kymen sosialidemokraattisen piirin puheenjohtajana 2005–08 toiminut Paatero valittiin 2017 SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Hän on toiminut myös Kuntaliiton hallituksen jäsenenä vuodesta 2008 ja puheenjohtajana 2015 alkaen.

Puolueen lisäksi Paaterolla on ollut luottamustehtäviä etenkin urheiluun ja päihdetyöhön liittyvissä järjestöissä.