Liikennesäännöt, joista arjessa lipsutaan

0

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta. LähiTapiola selvitti ammatikseen seuraavilta, mitkä liikennesäännöt herättävät epäselvyyttä ja mistä säännöistä lipsutaan arjessa.

– Joskus liikenteessä voi tulla vahva tunne siitä, että sääntöjen mukaan toimiminen on pahasti ristiriidassa maalaisjärjen kanssa. Esimerkiksi lievä ylinopeus ei kaikissa tilanteissa tunnu vaaralliselta. Toisaalta taas muut tienkäyttäjät aivan perustellusti olettavat, että nopeusrajoituksia noudatetaan, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo .

– Valtaosa meistä tekee ajoittain sääntöjen vastaisia liikkeitä autoillessaan, eikä tämä ole aina tarkoituksellista. Liikenne on kuitenkin kokonaisuudessaan sujuvampaa, kun säännöistä pidetään kiinni, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Liikenneturvallisuusasiantuntijoiden mukaan ohitustilanteet, lievä ylinopeus, toiminta pysäköintialueilla ja kaupunkiajon erityispiirteet ovat yleisiä tilanteita, joissa liikennesäännöt herättävät eniten epäselvyyttä tai niiden noudattamisessa lepsuillaan.

– Suurimpia riskejä otetaan ohitustilanteissa maanteillä. Monilla on käsitys, että ohitustilanteessa saisi ajaa ylinopeutta, mutta liikennesääntöjen mukaan näin ei ole, kertoo Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Ohitustilanteessa tulisi aina harkita ohituksesta saatavaa hyötyä ja riskejä. Riskitilanteita syntyy myös hitaampien ajoneuvojen, kuten kuorma-autojen tai mopoautojen ohituksista.

– Jostain syystä erityisesti mopoautot ja raskaat ajoneuvot provosoivat vaarallisiinkin ohituksiin. Mopoautoja lähdetään usein ohittamaan tilanteissa, joissa kuljettaja ei lähtisi vastaavassa tilanteessa ohittamaan hitaampaa henkilöautoa, Lindberg toteaa.

Pekka Torkkola

Somerolla tuppaa unohtumaan stop-merkin noudattaminen

Liikenneopettaja Pekka Torkkolan mukaan Somerolla eniten epäselvyyttä esiintyy stop-merkin noudattamisessa.

– Eli missä pitää pysähtyä, merkin kohdalla, ennen suojatietä vai viivalla?

– Yksi epäselvä asia on myös väistäminen.

Se mietityttää muun muassa liikenneympyrässä ja ohikulkutien sekä Hämeen Härkätien risteyksessä.

– ABC:n suunnalta tultaessa ja Forssan suuntaan vasemmalle käännyttäessä kysytään usein, kumpi menee ensin, kun Laukamon suunnalta tulee auto ja vastaantulevalle on stop-merkki.

– Ehkä eniten rikotaan ryhmittymissääntöä uimahallin suunnalta mentäessä urheilukenttää kohden ja käännyttäessä siitä vasemmalle keskustan suuntaan. 90 prosenttia kääntyy väärältä kaistalta vasemmalle, Torkkola kertoo.

– Hyvin yleisesti rikotaan myös Heikintien yksisuuntaista ajamalla sitä väärään suuntaan. Siinä oikeasti olisi poliisilla töitä. Samat autot ajavat usein väärään suuntaan, vaikka selkeästi tietävät asian. Perusteena on, että siitä on niin lyhyt matka hammashoitolaan, Torkkola kritisoi.

– Myös mopoilijat ajelevat miten sattuu kevyen liikenteen väylillä. Heikintien alikulkutunnelissa on joskus ruuhkaa mopoilijoiden osalta, ja siellähän ei mopoilla saa ajaa, Torkkola muistuttaa.

Joensuuntie

Kiinnitä näihin huomiota ajaessasi

1) Tarkkaavaisuus. Keskity ajaessasi autoiluun ja muuhun liikenteeseen. Kansainvälisten tutkimusten mukaan kännykän käyttö liikenteessä nelinkertaistaa riskin joutua liikenneonnettomuuteen. Väsymys ja alkoholi heikentävät molemmat merkittävästi ajo- ja huomiokykyä.

2) Tilannenopeus. Aina ei ole pakko ajaa suurinta sallittua nopeutta. Huomioi sää ja muu liikenne. Riittävä turvaväli antaa peliaikaa yllättävissä tilanteissa. Pienikin ylinopeus lisää riskejä ja jarrutusmatkaa.

3) Ohitustilanteet. Arvioi ohituksen tarve ja siihen liittyvät riskit. Ohitustilanteissa otetaan usein tarpeettomia riskejä ja ajetaan myös merkittävää ylinopeutta.

Lähde LähiTapiola