
Monitaituri graafikko Heikki Paakkanen on ollut myös posetiivin soittaja. Hän on ojentanut onnenlehtiä almuja antaneille kuulijoille ja ohikulkijoille.
Pienessä paperinpalasessa on piirros ja runo, harmiton mietelmä, jota voi tituleerata neuvoksikin. Siinä luvataan yleensä onnea, rikkautta, harmoniaa, autuutta ja parempaa huomista. Kehotetaan kulkemaan siivosti ja muut huomioon ottaen.
”Onnesi murut ovat laajalle levinneet, mutta Suuri Tähti valaiseekin matkaasi siten, että ne kyllä saat poimituksi. Raha ei kaikkia huoliasi poista, vaan Nöyryyttäkin tulet oppimaan, jotta se Oikea Rakkaus osallesi koituisi, etkä sitä pois karkottaisi viereltäsi.”
Onnenlehdet ovat vanha perinne markkinoilla.
– Markkinoillahan ihmisiä huijataan monin eri tavoin luopumaan rahoistaan. On peliä, arpaa, helppoheikkiä, ennustajaa, sun muuta, tuumaa hauskuuttaja.
Heikki Paakkanen ei ole veivannut posetiivia rahasta. Hän ei ole kerjännyt kadulla, vaan antanut mahdollisuuden maksaa onnenlehdestä noin euron tai saada sen edullisesti.
– Minulle onnenlehtien jako on ollut keino ottaa kontaktia kuulijoihin. Päästä jaarittelemaan ihmisten kanssa, kertoo Heikki Paakkanen.
– Musiikki häviää taivaan tuuliin. Onnenlehden teksti ja kuva ovat matkamuisto markkinoilta.
Paakkanen sai 1980-luvulla käsiinsä vanhoja onnenlehtiä. Tekstit tuntuivat hieman kankeilta, ja hän ryhtyi itse panemaan sanoja järjestykseen.
Heikki Paakkasesta onnenlehdet ovat horoskooppitekstien pikkuserkkuja. Ohjeet käyvät joltiseenkin jokaiselle.
– Kyllä onnenlehtien pitää olla positiivisia; sellaisia onnen ja rakkauden lupauksia. Nostattavia, kohottavia ja jotka velvoittavat ryhtymään tekoihin.
”Kaukaiset, kimaltelevat valot ja huumaava outo musiikki saattavat houkutella Sinua, vaan älä harkitsematta heittäydy Onnesi etsintään. Lähempää kuin luuletkaan voi kohdallesi osua Rakkaus, Rikkaus sekä Menestyskin. Sinua etsiskelee Joku…”
Yhden mietelmän teko on voinut kestää muutaman minuutin. Toiseen on voinut vierähtää pitempikin tovi.
– Olen viritellyt deadlinen. Minulla on ollut aikaa kirjoittaa teksti Helsingin kodilta miekkailu- ja pöytätennisharrastuksiini. Se kestää seiskan raitiovaunulla Mäkelänkadulta vanhaan messuhalliin. Kiitoksella muistan kadulta vaunuun tulleita turistiryhmiä ja lastenvaunuja kyytiin nostaneita äitejä. Olen antanut itselleni mahdollisuuden lipsua ajasta ja jatkaa hiomista raitiovaunumatkan jälkeen, jos kovin briljantti ajatus on jäänyt kesken, selvittää runoilija kirjoittamisaikataulujaan.
Jossain vaiheessa Paakkasta alkoi iljettää sanojensa yltiömäinen imelyys. Hän rupesi rustaamaan epäonnenlehtiä. Testilukijat estivät niiden levittämisen. He perustelivat, ettei jo ennestään murheen alhossa raatustavien taakkaa saa lisätä.
”Arkesi harmaus ja apeutesi alkusyy löytyy veltosta ja tahtovajaasta itsestäsi, jo ryhtisi paljastaa myrtyneisyyden vaipuneen rujon henkisen rankarakenteesi; katso peiliin…”
Heikki Paakkasen tekstit ovat vuosien saatossa muuttuneet runomaisemmiksi.
”… huumaavat tuoksut, myskin ja mantelin viipyilevä lupauksia tulviva sulousvainen odööri, verhottu katse, laskeutuvat luomet, malvanhaalean häiveen aavistus… Jykevämpää Perustusta ei Liitolle Löydy…”
Paakkanen on julkaissut näistä vuosien 1982–2014 onnenlehdistä kirjan Runoja säkeittäin . Mietelmien kavereina on piirroksia. Alkuun lappusten piirrokset olivat muiden tekemiä. Sittemmin Heikki Paakkanen alkoi tehdä myös piirrokset itse.
Mitä se onni sitten oikein on?
– You are lucky person (Olet onnekas), totesi eräs miekkailuystävä viimeistelyharjoitusten tiimellyksessä Heikki Paakkaselle.
– Hän saattoi tarkoittaa, että olen keplotellut eteenpäin säkällä. Hän selitti, että menestykseen tarvitaan aina myös onnea.
Paakkanen uskoo elämänasenteen ratkaisevan.
– Olen perustyytyväinen ihminen. On tietysti hetkiä, jolloin ollaan kusessa, mutta odotapa vain hetki, niin tilanne on parempi.
Karjalaista geeniperimääkin voi syyttää tai kiittää.
– Meidän perhepiirissä eikä suvussa olla järin hapannaamaisia. Olemme hetken lapsia ja hulivilejä. Elämä on ilottelua, ei niin vakavaa.
Jutussa on erotettu lainausmerkeillä onnenlehtitekstejä Heikki Paakkasen kirjasta Runoja säkeittäin.