Psoriasisyhdistys haastaa puhumaan mielestä – teemapäivän tilaisuus Somerolla huomenna

0
Salon Seudun Ssoriasisyhdistys pitää teemapäivän tilaisuuden Someron uimahalli Loiskeessa.

Psoriasisliitto paikallisyhdistyksineen kampanjoi 29. lokakuuta kautta maan teemalla Psoriasis mielessä? Ota se puheeksi. Salon Seudun Psoriasisyhdistys järjestää tilaisuuden Someron uimahallissa lauantaina 26.10. Siellä on myös mahdollisuus osallistua yhdistyksen järjestämään vesijumpaan.

Psoriasis on tulehduksellinen iho- ja nivelsairaus, mutta se kuormittaa usein myös mieltä. Psoriasista sairastavien riski sairastua mielenterveyden häiriöihin on lähes kaksi kertaa suurempi kuin terveillä samanikäisillä.

– Mielen hyvinvointi vaikuttaa siihen, miten psoriasista sairastava jaksaa hoitaa itseään. Toisaalta mitä huonommassa kunnossa iho tai nivelet ovat, sitä enemmän sairastunut voi kokea masennusta ja ahdistusta. Siksi asiasta pitäisi puhua avoimesti, toteaa puheenjohtaja Satu Suominen Salon Seudun Psoriasisyhdistyksestä.

– Teemapäivän tavoite on kannustaa psoriasista sairastavia hakemaan apua, kun psoriasis kuormittaa mieltä. Lisäksi haluamme kannustaa tervey-denhuollon henkilöstöä ottamaan puheeksi psoriasiksen vaikutuksen mielen hyvinvointiin.

Psoriasisliitto julkistaa Maailman psoriasispäivänä tulokset teettämästään Psoriasis ja mielen hyvinvointi -kyselytutkimuksesta ja paikalliset psoriasisyhdistykset järjestävät tapahtumia ympäri maan.

Psoriasisliiton tuoreen kyselytutkimuksen mukaan perhe on psoriasista sairastaville tärkein tuki.

– Lähes joka kolmas vastaaja on kuitenkin hakenut ja saanut tukea myös psoriasisyhdistyksen tai Psoriasisliiton palveluista ja toiminnasta. Tästä syystä haluamme tarjota Maailman psoriasispäivänä tiedon lisäksi myös vertaistukea, Suominen toteaa.

Maailman psoriasisjärjestöjen kattojärjestö IFPA organisoi vuosittain Maailman psoriasispäivän 29. lokakuuta. Päivän tavoite on lisätä tietoisuutta psoriasiksesta. Suomessa kampanjasta vastaa Psoriasisliitto.

Psoriasisliitto on potilas-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestö, joka tarjoaa sairastuneille tietoa ja tukea sekä hoidonohjausta. Lisäksi liitto edistää psoriasista sairastavien oikeuksien toteutumista. Psoriasisliittoon kuuluu noin 13 000 jäsentä eri puolilla Suomea toimivien 41 paikallisyhdistyksen kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Psoriasisliiton toimintaa Veikkauksen tuotoilla.