Renkaanvaihdon ruuhka-aika alkanee parin viikon sisällä

0
Yrittäjä Anne Rosenberg kertoo, että somerolaiset suosivat pikkuteiden vuoksi nastarenkaita.

– Hyvä Pekka!, heläyttää yrittäjä Anne Rosenberg , kun kuulee, että televisiometeorologi Pekka Pouta on kehottanut vaihtamaan autoon talvirenkaat tästä perjantaista lähtien, mikäli aikoo käyttää autoaan aamuisin.

– Kyllä talvirenkaat olisi syytä jo laittaakin, Rosenbergkin kehottaa.

– Aamuliukkaat yllättävät aina kesän jälkeen, kun niihin ei ole vielä totuttu.

Someron Renkaan yrittäjä Anne Rosenberg aprikoi edellisvuosien perusteella, että varsinainen vaihtorumba alkaa reilun parin viikon päästä.

– Pyhäinmiesten päivän tienoo marraskuun alkupuolella on perinteisesti kovin ruuhka-aika.

– Renkaita on vaihdettu jo tällä viikollakin muutamia päivässä, sekä kitkoja että nastoja. Varsinkin pohjoiseen päin reissuun lähtevät ovat ottaneet talvirenkaita alleen, Rosenberg kertoo.

Somerolla suositaan edelleen nastarenkaita.

– Sellaiset 20 prosenttia laitetaan kitkaa ja 80 nastaa, Rosenberg arvioi.

Hän pohtii, että uusi tieliikennelaki saattaa pikkuisen muuttaa suhdetta, sillä 1.6.2020 voimaan astuva laki ei esimerkiksi erottele kitka- ja nastarenkaita samoin kuin nykyinen.

Uuden lain mukaan talvirengaspakko muuttuu lähinnä keliperusteiseksi. Sen mukaan talvirenkaita on käytettävä marras–maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Mutta jatkossa ei tarvitse muistella erilaisia käyttöaikojakitkarenkaiden ja nastarenkaiden välillä.

– Olen keskustellut aiheesta asiakkaiden kanssa. Suurin osa on sitä mieltä, että uusi laki ei vaikuta heidän rengasvalintoihinsa, Rosenberg kertoo.

Vielä tänä vuonna laki sanoo, että talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin.

Muunakin aikana nastarenkaita saa käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää. Käytännössä nastarenkaita voi alkaa käyttämään heti, kun ilman lämpötila laskee pakkasen puolelle ja on mahdollista, että tienpinnat jäätyvät.

Nykyiset nastat kestävät hyvin ajoa myös paljailla asvalttipinnoilla.

Kitkarenkaita käyttävillä vaihtoaika on paljon joustavampi, koska laki ei kiellä kitkojen käyttöä kesälläkään.