Saadessaan kannattaa säästää ja pari muutakin vinkkiä

0
Aulis Kankare

Tämän päivän viisikymppiselle kuukausityöeläkettä on kertynyt keskimäärin noin 880 euroa. Yrittäjien ja maatilatalouden harjoittajien eläkekertymät ovat tätäkin alhaisemmat, sillä usein he haluavat pitää eläkemaksut mahdollisimman alhaisina.

Työeläkettä karttuu siis ansioiden mukaan. Mitä paremmalla palkalla töitä tekee, sitä suuremmaksi työeläke muodostuu. Katkonainen työura selittää usein alhaisen eläkekertymän.

Yleisellä tasolla tiedetään, että suomalaisten eläkkeet ja eläkekertymät ovat nyt keskimäärin pienempiä kuin vuosikymmenen alussa. Osittain tämä johtuu niin sanotusta elinaikakertoimesta, joka leikkaa eläkkeitä vuosi vuodelta enemmän. Nykyisten nelikymppisten tulevista eläkkeistä tämä kerroin vie jo kymmeneksen. Eläketurvakeskuksen kyselyn mukaan alle puolet työikäisistä uskoo eläkkeen takaavan kohtuullisen toimeentulon vanhuusiällä. Näistä syistä eläkeläisten osa-aikainen työnteko yleistyy kaiken aikaa.

Kannattaa siis säästää, jos suinkin mahdollista, vaikka vain pienillä summilla. Mikrosäästäminen on trendikästä ja se lisääntyy kaiken aikaa. Säästää kannattaa esimerkiksi itselle, lapsille, lastenlapsille, hyvän päivän varalle ja niin edelleen.

Säästämisen on syytä olla säännöllistä ja pitkäjänteistä. Vauras Nainen -someryhmässä on yksi mainio idea. Säästäminen ja sijoittaminen ei siis ole vain rikkaiden toimintaa. Pankit ja arvopaperivälittäjät tarjoavatkin mikrosäästämisen palveluja enenevässä määrin.

Säästämiseen on myös hyvä kasvattaa ja kasvaa. Lasten vanhemmat voivat jakaa vastuuta eteenpäin jälkikasvulleen. Sen sijaan, että tekee itse ostokset koululaiselle, voi antaa hänelle rahan ja velvoitteen suunnitella omat ostokset viikko- tai kuukausirahan pohjalta. Kuukausiraha opettaa nuorelle suunnitelmallisuutta ja ymmärrystä siitä, että kaikkea, mitä haluaa, ei voi saada.

Sosiaalisen median aikakautena oman ja kavereiden kulutuskäyttäytymisen vertailu lienee jatkuvaa; ympäristön paine saattaa olla ja on melkoinen. Vanhempien kannattaakin keskustella nuorten kanssa, miksi vertailua ja erityisesti velaksi ostamista kannattaa opetella välttämään.

Pikavippejä tarjoavien yritysten korot ja kulut ovat tähtitieteelliset verrattuna yleiseen korkotasoon. Toki nuoret myös oppivat virheistä, mutta vanhempien kanssa keskustelemalla ja valistuksella voi joiltain virheiltä välttyä kokonaan.

Palaan vielä säästämiseen. Ymmärrän toki, että tällainen opettaminen saattaa ärsyttää joitain ihmisiä. Jos henkilöllä on säännölliset palkkatulot, niin yleensä hän pystyy myös säästämään. Aika tekee säästöille hyvää.

Jos esimerkiksi säästää 50 euroa kuukaudessa melko alhaisen riskin rahastoon, niin kymmenen vuoden kuluttua 4 prosentin keskimääräisellä tuotolla, potti on kasvanut jo noin 9 000 euroon. Tästä voi jo ottaa tarvitessaan. Tämä on aivan erinomainen tapa aloittaa säästäminen vaikkapa lapsenlapselle. Ajokortti-iässä hänelle on kertynyt jo melkoinen, lähes 20 000 euron potti.

Jos katsoo vaikkapa Suomen huoltosuhdetta, niin ei voi kovin luottavaisesti suhtautua vuosikymmenien päästä maksettavien eläkkeiden suuruuteen. Suomen huoltosuhde lienee noin 140. Tämä tarkoittaa sitä, että 100 työssäkäyvää kohti on 140 ei työssäkäyvää.

Aulis Kankare

yrittäjä