Somerolaislampurit kisasivat SM-titteleistä

0
Somerolainen lampuri Kari Kotikoski ja Sammy finaaliratansa loppumetreillä Skarsbölen luomutilan huikeissa maisemissa. Kuva Petri Keski-Korpela

Suomen paimenkoirayhdistys SPKY järjestämä joka syksyinen paimennuksen Suomen mestaruuskilpailu kilpailtiin jo 36. kerran. Kotimaisten kärkipaimenten kisa-areenana toimi Hanne Riskin ja Peter Rehnin Skarsbölen luomutilan peltoaukeama Prästkullassa Raaseporissa.

Suomen paimennuksen kärkikaartista 35 koirakkoa oli ansainnut kisapaikkansa kesän esikarsintojen perusteella kaksi päivää kestäneisiin SM-karsintalähtöihin. Kaikki kisakoirat olivat rodultaan bordercollieita. Näiden päivien yhteistuloksen perusteella valikoituvat sunnuntain 15 finalistia.

Finaalissa koirakot taistelivat tiensä läpi kansainvälisen tason tuplahakuradan suurine jakoineen.

Voittajaksi kruunattiin viileässä syyssäässä korsnäsläinen lampuri ja kasvihuoneyrittäjä Michaela Wikberg , joka uusi kaksi vuotta sitten voittamansa SM-tittelin. SM-hopealle sijoittui varmalla suorituksella viime vuoden SM-voittaja Anja Lehtiö nuorimmalla kisakoirallaan Kemi Rhemy. Kolmanneksi nousi Anni Ritakallio ja High Ash Thor Huittisista. Ritakallion toinenkin koira, omakasvatti Valmis Champ urakoi itsensä finaalin viidenneksi. Myös voittoisan Wikbergin toinen koira Putte pääsi finaaliin päästen siellä 10. sijalle.

Somerolta kisassa olivat mukana aviopari Kari ja Elisa Kotikoski , jotka selvittivät tiensä SM-finaaliin.

Elisa Kotikoski sijoittui finaalissa kuudenneksi koirallaan Bell ja 12:nneksi koirallaan Pimu.

Kari Kotikoski oli finaalissa seitsemäs koirallaan Jess.

Positiivisesti hämmästynyt tuomari ulkomailta

Suomen paimenkoirayhdistyksen kauden pääkilpailuun hankitaan aina kansainvälisen tason kilpatuomari. Eritäin tunnettu ja arvostettu mannereurooppalainen kisaaja ja paimenkoiratuomari, eläinlääketieteen tohtori Viola Hebeler kiitteli kilpailijoita sekä heidän hyvistä koiristaan että valtavasta suomalaisen paimentamisen osaamistason noususta ja kärjen tasaisuudesta viime vuosina. Hänen mukaansa nähtävillä oli valtava loikka eteenpäin. Kansainvälisestikin katsottuna finaalissa oli hänen mukaansa epätavallisen hyvä onnistumisprosentti vaikeutetulla radalla.

Tuomaroinnin lisäksi Hebeler on kilpaillut EM- ja MM-tasolla vuosikausia. Hän kilpaili muun muassa Suomen EM-kisoissa 2016.