Somerolla tuhkataan jo 63 prosenttia vainajista

0
Seurakuntapuutarhuri Jouko Mäkinen on tyytyväinen Painiolle palautetusta näkymästä. Vesakot ja isot puut on raivattu pois ja tilalle tulee tammea ja vaahteraa kasvava lehto.

Uurnahautaus on kasvattanut nopeasti suosiota. Someron viimeisin hautausmaan laajennusosa Rauhamäki valmistui 2008, jolloin sen yhteyteen rakennettiin sekä uurnalehto että muistolehto tuhkattuja vainajia varten.

Tuohon aikaan Somerolla tuhkattiin kaksi prosenttia vainajista. Seurakunta toikin julkisuuteen toiveen siitä, että tuhkaus myös täällä yleistyisi. Nyt se on toteutunut. Vuonna 2014 Somerolla tuhkattiin yli puolet vainajista, ja nykyinen tuhkausprosentti on kohonnut jo 63:een.

Somerniemellä päästään kehityksestä osalliseksi, kunhan uusi muistolehto ja uurnahautapaikat tämän vuoden puolella valmistuvat. Ensi vuonna Painion rannalle kirkon taakse luonnonkauniille paikalle valmistuu myös sirottelualue, jollaista Somerolla ei vielä ole.

– Muistolehdon ja sirottelualueen hoitajina on seurakunta. Omaisille ei tule kuten arkkuhaudasta hoitovastuuta taikka kunniatehtävää, jollaiseksi se monesti koetaan. Yhteiskunta muuttuu ja tavatkin sen mukana, toteaa seurakuntapuutarhuri Jouko Mäkinen .

Somerniemen hautausmaalle tulee 20 uurnahautapaikkaa, kun niitä Somerolla on 120. Muistolehtoon Somerniemelle voidaan haudata satakunta tuhkaa (Somerolla noin 700).

– Somerniemellä haudataan vuodessa 15–25 vainajaa eli mahdollisuudet tulevat riittämään. Uusia hautoja Somerniemellä menee vuosittain muutamia. Ehkä tällainen paikka tuo hieman uusia tuhkauksia tullessaan, kun se on olemassa, Mäkinen arvioi.

Arkkuhautapaikatkin riittävät, sillä Someron seurakunnalle palautuu nykyisin enemmän hautoja kuin tarvitaan uusia. Sukuja loppuu ja ihmisiä muuttaa pois.

Muistolehto on seitsemän metriä halkaisijaltaan oleva alue, jonne tuhka lasketaan seurakunnan tiedossa olevaan pieneen kuoppaan, minkä sijaintia ei kerrota omaisille. Alueen edustalle tulee muistomerkki, joka on erotettu muusta alueesta matalalla muurilla. Muistomerkkiin saa halutessaan vainajan tietoja varten seurakunnan hankkiman nimikyltin. Muistokukat ja myöhemmin kynttilät voi tuoda muistomerkin eteen kivetykselle.

Muistolehdon ympärille sijoitetaan 1×1 metrin kokoiset uurnahaudat, jotka varustetaan muistokivellä. Paikkojen sekä nimikylttien hallinta-aika on 25 vuotta.

Rantaan tulevalle sirottelualueelle pystytetään myös muistokivi, johon saa halutessaan nimikyltin. Omaiset saavat halutessaan sirotella tuhkan seurakunnan työntekijän läsnä ollessa nurmen pintaan itse. Hautapaikan hinta sirottelualueella ja muistolehdossa on sama 80 euroa. Alas rakennetaan polku ja portaat.

Kirkon ja Painion välissä olevalta maakaistaleelta on raivattu vesakkoa ja kaadettu isot männyt ja kuuset. Järvelle on avautunut kaunis näkymä. Rantakaistaleelle perustettavassa lehdossa kasvatetaan vastaisuudessa tammea ja vaahteraa.