Sykkeen syksy tarjoaa tanssillista voimistelua

0
Tanssillista voimistelua ohjaa Netta Mäenpää.

Someron Syke on päättänyt tänä syksynä ”palata juurilleen” eli perinteiseen voimisteluun.

– Siihen, mistä kaikki lähes 90 vuotta sitten lähti, kertoo tiedottaja Nina Vartemaa.

Lapsille Syke on tarjonnut telinevoimistelua, mutta nyt voimistelua tarjotaan myös aikuisille.

– Tanssillisen voimistelun tuntimme on todella suosittu. Voimistelu nostaa suosiotaan kauneudellaan ja klassisuudellaan, hän jatkaa.

tanssillisen voimistelun opettaja Sykkeessä on Netta Mäenpää.

– Suomalainen naisvoimistelu kehittyi 1800-luvun loppupuolella. Monelle tulivat koululiikuntatunneillakin tutuiksi suorat rivit ja tamburiinityöskentely. Jo varhain voimistelijat esiintyivät myös suurissa kenttäohjelmissa viheriöllä, Mäenpää muistelee voimistelun historiaa.

– Naisvoimistelu loi pohjan joukkuevoimistelulle, joka oli alunperin voimistelun suomalainen kilpailumuoto. Nyttemmin joukkuevoimistelu on levinnyt maailmalle, ja käsittää myös MM-kisat. Suomi on vahvoilla näissä mittelöissä. Kävin itse katsomassa SM-kisat viime keväänä, ja niin siinä vaan kävi, että Olarin Voimistelijoiden ohjelma nostatti käsikarvat pystyyn alta aikayksikön. Niin hieno se oli, Mäenpää muistelee.

Joukkuevoimistelussa ryhmä, 6–12 voimistelijaa, esittää permannolla muutaman minuutin mittaisen ohjelman, jossa on eri osa-alueita hypyistä tasapainoon.

– Naisvoimistelun pohjalle rakentuva keskustaliikuntatekniikka on keskiössä. Voimistelussa kaikki lähtee keskustasta liikkeelle, eli liike virtaa lantiosta ja vatsasta muodostaen jatkumon. Tällöin musiikin ilmentäminen on katkeamatonta, ja päästään myös tulkinnalliselle puolelle, Mäenpää selittää.

– Joukkuevoimisteluohjelma on kuin taideteos liikkuvine kuvioineen ja taidokkaine liikkeineen.

– Nimenomaan keskustaliikuntatekniikka erottaa joukkuevoimistelun muista voimistelun lajeista. Missään muussa voimistelussa liike ei virtaa näin. Muutama staattinen kohta toki sallitaan tehokeinona, mutta sitten liike taas jatkuu. Ohjelmalla on myös joku teema, jota ilmennetään.

– 2000-luvun puolella joukkuevoimistelu kehittyi temppuineen niin huikeaksi huippu-urheiluksi, että siihen ovet vähän sulkeutuivat suurilta massoilta. Joukkuevoimistelu vaatii suurta fyysistä lahjakkuutta ja harjoittelumäärät ovat huikeat. Näihin joukkueisiin valitaan voimistelijat.

Voimistelunkaipuisille suomalaisille kehitettiin vähemmän vaativa voimistelun muoto, tanssillinen voimistelu, joka niinikään pohjaa keskustaliikuntatekniikan ja ilmaisun periaatteelle, mutta on avointa kaikille voimistelusta kiinnostuneille.

Tanssillista voimistelua harrastetaan innokkaasti ympäri Suomen, ja siinä on myös mahdollista kilpailla. Säännöt ja rajoitukset ovat väljemmät kuin joukkuevoimistelussa. Keskiössä on musiikin ilmentäminen ja koreografiset taidekokonaisuudet. Jotkut juniorijoukkueet osallistuvat sekä joukkuevoimistelun että tanssillisen voimistelun kilpailuihin.

– Minulla itselläni on tällainen joukkuevoimistelu-tausta sekä voimistelijana että valmentajana. Olin lajin kilpailutoiminnan parissa lapsuudesta 2000-luvun puolelle saakka. Olen kouluttanut itseäni niin, että vanhan koulutusjärjestelmän mukaisesti minulta puuttui enää joukkuevoimisteluvalmentajan lajitutkinto, mikä on aika vaativa homma. Se jäi tekemättä. Kun sain omia lapsia, valmentaminen kävi vähän hankalaksi ja lopetin. Joukkuevoimistelu vaatii päivittäistä panostusta, Netta Mäenpää kertoo.

– Olen myös tanssinut vuosia oheislajina balettia, ja harrastanut aikuisiällä kilpatanssia. Olen napannut omiin koreogafioihini vaikutteita myös tanssin puolelta, mutta täytyy sanoa, että joukkuevoimistelu on ollut minulle kaikkein rakkain harrastus. Ei siitä mihinkään pääse.

sykkeessä on suomalaisen perinteen mukaan voimisteltu aiemminkin, mutta aerobic- ja kehonmuokkausbuumi taisi pyyhkäistä yli Someronkin, ja voimisteluun tuli tauko.

– Olemme kuitenkin käynnistelleet taas tanssillista voimistelua viime vuosina. Olemme osallistuneet Gymnaestradan tanssillisen voimistelun aikuisten kenttäohjelmiin Valkeaan lintuun 2013 ja 2015 sekä Elämän voimaan 2018 ja 2019. Kuluneena kesänä kävimme Itävallassa saakka voimistelemassa. Ai, että meillä oli kivaa, Mäenpää hymyilee.

– Gymnaestrada ei kuitenkaan ole jatkuva projekti, vaan siitä on välillä parin vuoden taukoa. Niinpä meille on syntynyt voimistelun vaje. Tätä vajetta korvaamaan ovat tänä syksynä alkaneet Sykkeen tanssillisen voimistelun tunnit. Minä aloitan siellä voimistelunopetuksen aivan alkeista. Pohjaamme nimenomaan keskustaliikuntatekniikkaan, lajitaitoihin ja musiikin ilmentämiseen voimistelun keinoin. Koreografiat ovat omaa käsialaani, olen tehnyt niitä taukoamatta 15-vuotiaasta 25-vuotiaaksi. Tavallaan palaan nyt oman lempilapseni pariin.

– Oi, sen liikkeen suloisuutta! Nyt Somerolla siis voimistellaan ja ilmaistaan. Tämä on kaikille yli 12-vuotiaille avointa toimintaa. Mitään ei tarvitse osata, minä kyllä opetan. Tule kokeilemaan, meillä on hyvä meininki! Älä pelkää, tamburiini on jo heivattu. Rytmi otetaan nykypäivän musiikista, kannustaa Netta Mäenpää.

Tanssillinen voimistelu on keskiviikkoiltaisin Kiiruun koululla.

– Kausi alkoi syyskuun alussa, mutta meille voi tulla harrastamaan ihan silloin kun itsestä siltä tuntuu. Kaikki 40 viikkotuntiamme löytyvät lukkarista osoitteesta www.someronsyke.fi, opastaa tiedottaja Nina Vartemaa.