Taksien ajoista 80 prosenttia maksaa yhteiskunta

0
Simo Lahti käy uudessa työssäänkin taksiautoilijana usein terveyskeskuksen pihassa. Entinen työ ambulanssissa vaikuttaa, autonsakin Lahti teippautti turvallisuussyistä näkyvillä huomioväreillä.

Lokakuun lopussa vaihtuu vuoro. Aikaisemmin Maavirran ambulanssissa ensihoitajana työskennellyt Simo Lahti ryhtyy taksiautoilijaksi.

Lahden tavoin ammattiaan on vaihtanut ensin ratikan puikoista Someron kirjastoautoon ja sen jälkeen taksiin siirtynyt Jukka Alén , joka jää nyt eläkkeelle. Häneltä Simo Lahti saa taksiautoonsa Kela-laitteet. Niiden myötä Lahti saa ajaa yhteiskunnan maksamia lääkäri- ja sairaalakyytejä Somerolta isompiin kaupunkeihin.

Someron asemalla eli taksitolpalla on 12 autoa ja muualla autoja on vielä 5 kappaletta. Lisäksi kahdella autoilijalla on liikenteessä kaksi autoa, joten kaikkiaan autoja 19.

Someron Seudun Taksiautoilijat toimi itsenäisenä yhdistyksenä viime vuoden loppuun asti, viimeisenä puheenjohtajanaan Petri Salmén . Samassa yhteydessä Somerolta mentiin yhteen Salon Seudun Taksit ry:n kanssa.

– Nykyisin noin 80 prosenttia kyydeistä meillä on joko Kelan tai kaupungin, eli siis yhteiskunnan maksamia. Kelan kyytejä Somerolla ottavat vastaan kahta autoilijaa lukuun ottamatta kaikki muut, Salmén toteaa.

Kelan ajoja riittää. Salménin mukaan ruuhkaisin hetki on arkisin kello 12–14 välissä.

– Nykyisin tolpalla on toisinaan tilanteita, kun autot ovat loppu. Kyydin tarvitsijoita on paljon. Matkat sairaaloihin ja viereisiin kaupunkeihin ovat pitkiä ja vievät aikaa, toteaa Jukka Alénia jo alkuvuodesta asti silloin tällöin ambulanssityönsä ohella tuuraillut Simo Lahti.

Jukka Alén huomauttaa, että Somerolla vain hyvin pieni osa matkoista on muita kuin lääkäri- tai kauppareissuja.

– Se on aika raadollista; taksit ja lääkärit elävät sillä, että ihmiset sairastavat, lääkäreillä vain on enemmän koulutusta. Koululaisia kuskaavat nykyisin isot bussit ja ravintolaelämä on hiljentynyt, kun Reportteri ja Sentteri ovat poissa ja myös Seurahuone on iltaisin kiinni. Juhannusaatot ovat nykyisin varmasti puolet hiljaisempia kuin vielä 10 vuotta sitten, Alén vertailee.

——————————————————————————————————–

Uusi työ tuli vastaan kuin hopeatarjottimella

Jokioisilta kotoisin oleva ja Forssassakin asunut Simo Lahti , 27, tuli 2015 töihin Maavirran ambulanssiin. Hän oli valmistunut lähihoitajaksi neljä vuotta aiemmin, mutta sen pidemmälle hän ei terveydenhuoltopuolella jatkanut. Mieli teki vaihtaa kokonaan alaa.

Tapahtumat lähtivät vyörymään liikkeelle keskustelusta, jonka Simo Lahti kävi taksiautoilija Jukka Alénin kanssa tammikuussa.

– Someron terveyskeskuksessa me odotellessamme juttelimme ja hän kertoi jäävänsä tänä vuonna eläkkeelle.

Simo Lahtea oli aina kiinnostanut yrittäjyys.

– Kun tällainen tilaisuus tuli kohdalle, päätin että nyt jos ei koskaan. Entisessä työssä ei ollut mitään vikaa ja varsinkin työkavereita tulee ikävä. Tämä mahdollisuus tuli kuitenkin omalta kannalta eteen kuin hopeatarjottimella. Aivan loistavaan aikaan, kun ensihoidon kilpailutus Somerolla nyt meni niin kuin se meni.

– Toiset työntekijät eivät ole Maavirralla, kuten muissakaan kilpailutuksen hävinneissä yrityksissä, voineet tehdä kovinkaan paljon töiden suhteen päätöksiä. Vielä ei tiedetä, mitä vuodenvaihteen jälkeen tapahtuu.

Viime viikot Lahti on varustellut autoaan. Kyydit alkavat loka–marraskuun vaihteessa, kun hän saa Alénilta Kela-ajoihin tarvittavat laitteet.

– Minulle tuli inva–paari-auto eli voin ottaa taksin kyytiin tarpeen mukaan joko pyörätuolin tai paarit. Niitä olen tottunut jo aiemminkin käsittelemään, ja pääsääntöisesti asiakkailla usein omat pyörätuolit onkin. Autossa on sisällä myös taksamittareita Kela-laitteiden lisäksi. Kaikkien niiden käyttö on pitänyt opetella.

– Asiakkaat tulevat olemaan hyvin pitkälti samoja ambulanssi- kuin Kela-ajoissakin. Luulen, että omalla osaamistaustalla ja työkokemuksella tulee olemaan jatkossa iso merkitys. On ehtinyt kertyä runsaasti kokemusta myös asiakaspalvelutyöstä. Ihmisten kohtaaminen on huomattavasti luontevaa verrattuna siihen, että aloittaisi tyhjän päältä.

Somerolla taksit ajavat Lounais-Suomen Taksidata -keskuksen välittämiä Kela-ajoja. On ajettava esimerkiksi Tyksin ajoja säännöillä, joita ei ennen ollut.

– Lähtökohtaisesti taksi ei saa jäädä odottamaan asiakasta, kun on tämän sairaalalle tai lääkäriin vienyt. Hän voi kyllä soittaa Taksidata-keskukseen ja kysyä lupaa kyyditä sama asiakas myös pois. Mutta on sattumasta kiinni ja hyvin epätodennäköistä, että saa toisen kyydin Somerolle päin.

– Tämä toimintaperiaate ajaa alas maaseutukuntien takseja, kun hommaa ei tueta millään tapaa. Ja kun myös tulopuoli tällä tavoin heikentyy, se vaikuttaa hintoja nostavasti kaikkiin taksimatkoihin. Päinvastoin, Turun takseja ajetaan Somerolle, joka on suoraan pois somerolaisilta yrittjiltä. Tähän pitäisi saada muutos.

Viimeisin heikennys taksien toimeentuloon oli vuosi sitten heinäkuussa voimaan astunut liikennepalvelulaki, jossa taksien asemapaikat poistettiin ja vapautettiin paikkakuntakohtaiset taksikiintiöt.

– Tämä niin sanottu Bernerin taksiuudistus on lähinnä suurempien paikkakuntien ongelma, joka ei näy sentään Somerolla. Isoissa kaupungeissa autojen määrät ovat lisääntyneet. Lehdissä on uutisoitu jopa käsirysyistä taksien kesken esimerkiksi Helsingin lentoasemalla.

Myös päivystysvelvoite poistui, jonka vuoksi taksi ei tarvitse olla maakunnissa aina saatavilla.

– Somerolla on sovittu niin, että täällä päivystää vähintään yksi taksi, mutta kaikkialla ei niin ole. Muualla voi joutua jopa jäämään ilman kyytiä, kun kauempana toimivien taksiyrittäjien ei kannata lähteä ajoon matkan pituuden takia.

– Nyt odotellaan, että uusi eduskunta tekisi muutoksia Bernerin uudistukseen. Aikaa silti menee, ennen kuin korjausliikkeet saadaan tehtyä. Tärkeintä, mitä Somerolla voidaan tehdä, on varmistaa että autoja on aina saatavilla.

Simo Lahti toivoo, että uusi yrittäjä otetaan Somerolla hyvin vastaan.

– Somero on pieneksi kaupungiksi hyvin viihtyisä. Olen tullut tänne jäädäkseni. Täällä on kaikki, mitä elämääni varten tarvitsen.

Tulevien työpäivien pituuden Lahti tunnistaa tietävänsä.

– Aina pitää olla valmiina lähtemään ja pyrin siihen, että auto on saatavissa, kun tarvetta on. Työtunteja ei voi ruveta laskemaan. Pitää antaa paljon omasta ajastaan ja omistautua tälle työlle.