Lavatanssiseura Monokas perustettiin, koska haluttiin ylläpitää, edistää ja kehittää suomalaista lavatanssikulttuuria ja sen mukana fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Yhdistyksen puheenjohtaja Ahti Kukkonen sanoo tehtävän olevan edelleen sama.

– Minusta olemme omalta osaltamme onnistuneet tehtävässä. Tanssin iloa on viety kaikelle kansalle, ja sama työ jatkuu, kertoo Ahti Kukkonen.

Hän kehuu Someroa paikkana mitä parhaimmaksi harrastukseen, sillä paikkakunnalla on hienot tanssilavat Esakallio, Ämyri ja Teeriharju.

– Ja mehän olemme suomalaisen tangon sydänmailla, viittaa Kukkonen säveltäjämestari ja tangomaakari Unto Monoseen.

Parinkymmenen vuoden aikana Monokas on antanut tanssiopetusta erilaisin kurssein niin omilla leireillä kuin tanssien yhteydessä tanssipaikoilla.

On järjestetty iltamia ja oltu mukana kulttuuritapahtumissa, esimerkiksi tuotu näytelmiin tanssillista näkökulmaa. Yhdistys on järjestänyt myös kyläiltamia neljällä kylällä: Pitkäjärvellä, Kaskistossa, Häntälässä ja Lehtimäessä.

Keväisellä Nostalgiaviikolla Monokkaalla on ollut esiintymisiä.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 Monokas osallistui Somerolla kavalkadiin, joka oli kaikkien somerolaisten voimannäyte.

Talkooväkeäkin löytyy monenlaisiin projekteihin.

– Kyllä Monokkaalla toimintaa piisaa, kertoo Ahti Kukkonen 126-jäsenisestä yhdistyksestä.

Nuoria joukossa on niukalti, mutta puheenjohtaja ei ole huolissaan.

– He eivät vaan vielä ole löytäneet tanssin iloa ja sitä mitä kaikkea harrastus antaa, kuten liikuntaa, musiikkia, läheisyyttä, ystäviä ja sosiaalisia kontakteja, sanoo Kukkonen, joka löysi aikoinaan vaimonkin tanssin kautta.

Monokas pyörähti liikkeelle, kun Somerolla piti järjestää Unto Monosen muistokisat ja sille tarvittiin seura järjestelyvastuuseen. Hannu Nyyssönen ja Veli Kainu saivat myös Someron kaupungin innostumaan uudesta tapahtumasta.

Kisaan haettiin mallia Ranskasta. Toulousessa pidetään vuosittain laulajalegenda Carlos Cardelin muistotanssit, jotka on omistettu mittavan uran tehneelle tangolaulajalle.

Someron kisa kunnioitti muusikko Unto Monosen elämäntyötä. Muistokisat jatkuvat edelleen ja niitä hoitamaan on perustettu oma yhdistys.

Monokas on muistanut Unto Monosta muun muassa Aavan meren tuolla puolen -iltamissa 2008.

Myös Someron poikaa Rauli Baddingin Somerjokea on kunnioitettu osallistumalla erilaisiin tilaisuuksiin, joissa Somerjoen musiikki on pramilla. Esimerkiksi vuonna 2007 Baddingin 60-vuotisjuhlakonsertti Sydämessäin Rauli Badding Somerojoki ja 2011 Rauli sydän lämpöä täys .

Yhdistys on saanut tunnustusta. Vuonna 2015 Monokas kutsuttiin Linnan juhliin, jossa tuona vuonna oli mukana monipuolisesti eri kulttuurialojen edustajia. Silloinen Monokkaan puheenjohtaja Tonja Jalli sai kutsun.

20-vuotisjuhla tähtitanssien yhteydessä

Monokas järjesti ensimmäisen Someron Tanssitähti -kisan 2017. Idea saatiin televisiossa pyörivästä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.

Kisa on leikkimielinen, mutta tämänkin vuoden kilpaan seitsemän paria harjoittelee täydellä teholla.

Mukana oleva Tarja Eskolin sanoo, että yhteisharjoituksia on ollut kaikkien parien kanssa, mutta lisäksi treenataan ihan vaan kotona ja oman tanssinopettajan kanssa. Ahti Kukkonen viitoittaa häntä oikeaan suuntaan.

Elisabeth Rintalalle suomalainen lavatanssikulttuuri on uutta. Pari vuotta sitten Somerolle muuttanut Rintala kertoo, ettei vastaavanlaista menoa ole Norjassa.

– Mutta hauskaa harjoitteleminen on ollut. Kun vaan kuuntelee musiikkia, seuraa partneria ja antaa mennä, tuumaa Rintala.

Hän sanoo, että vahvana naisena hänen ollut vaikeinta mennä sinne minne kavaljeeri vie.

Mukavaa on ollut suunnitella kisameikkiä ja -kampausta ja minkälaisen asun laittaa päälle.

Ennen kisaa Päivi Ällin paritanssitaidot olivat olemattomat. Edelliskerrasta, eli häävalssista, on 15 vuotta.

– Tykkään tanssia baarilattialla, mutta paritanssissa en ole lainkaan mukavuusalueellani. En tiennyt, miten otetaan toisesta kiinni ja miten tietää, mihin ollaan menossa. Enhän minä sentään mikään meedio ole, nauraa Älli alkuunlähtötilannetta.

Hänen tanssinopettajansa Raimo Rintala kertoo, ettei hänkään tiennyt, miten toimia, kun haki ensimmäistä kertaa tyttöä parketille 1950-luvun lopulla.

– Katselin ensin, miten muut menivät ja sitten vasta uskaltauduin. Hain sellaista, jonka olin nähnyt tanssivan hyvin. Pelottihan se, kun ei yhtään askelta osannut. Silloin en vielä tiennyt, että miehillä on valta viedä.

Sen jälkeen hän on käynyt useammallakin kurssilla ja nauttii liikkumisen ilosta. Hänelle tanssi antaa muun muassa liikuntaa, sosiaalista kanssakäymistä ja harjoituttaa tasapainon hallintaa.

– Ennen kaikkea tanssi antaa hyvää mieltä, tuumaa Rintala.

– Minä en pääsisi enää liikkeelle, jos en tanssisi, vakuuttaa Ahti Kukkonen tanssin niveliä vetreyttävää merkitystä.

Someron Tanssitähti -kisa pidetään lauantai-iltana 26.10. Teeriharjun parketilla. Samalla juhlitaan myös Monokkaan 20-vuotista taivalta.