Vuonna 2009: Erikoissairaanhoito syö perusturvan rahoja

0
Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardsson ja perusturvajohtaja Antti Parpo saivat kuulijakunnan kiinnostumaan ja kommentoimaan reippaasti.

Somero-lehti 29.9.2009

Teksti Salli Lehtinen

– Tällaisia keskusteluja pitäisi järjestää enemmän, tyytyväinen yleisön edustaja tuumasi tehdessään lähtöä Someron Työväenyhdistyksen ja sosialidemokraattien valtuustoryhmän perusturvakeskustelusta.

Perusturvajohtaja Antti Parpo oli huolissaan erikoissairaanhoidon menojen rivakasta kasvusta, mutta muuten palikat ovat mallillaan Somerolla. Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardsson (sd.) suosittaa lähipalvelujen kehittämistä perusterveydenhuollossa.

Vanhusneuvola tarpeen Somerolla

Someron Työväenyhdistyksen ja sosialidemokraattien valtuustoryhmän järjestämä keskustelutilaisuus osoitti, että perusturva kiinnostaa. Noin 30 hengen kuulijakunta oli valppaana mukana eikä jäänyt tuppisuuksi, kun oli mahdollisuus ottaa kantaa.

Kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Maria Guzenina-Richardsson (sd.) ehti eduskunnan kyselytunnilta paikalle vasta sen jälkeen, kun perusturvajohtaja Antti Parpo oli selvittänyt Someron perusturvan tilanteen.

Vieras oli tyytyväinen kuultuaan, että Somero pystyy ensi vuonna pitämään perusturvapalvelunsa nykyisellä tasolla. Leikkauslinjalle ei tarvitse lähteä, kuten monessa muussa kunnassa.

Vanhustyö on Somerolla muuttumassa laitospainotteisesta tukiasumiseen ja kuntouttavaan suuntaan. Parpo kertoi, että sairaanhoitopiirissä todettiin äskettäin Someron toteuttavan jo sellaista, mitä muut vasta suunnittelevat.

Perusturvajohtaja oli huolissaan erikoissairaanhoidon menojen kovasta kasvusta. Terveydenhuollon rahoja virtaa muualle, mikä kaventaa omien palvelujen liikkumavaraa.

Maria Guzenina-Ric-hardssonin mielestä valtion tulisi myöntää kunnille korvamerkittyä rahaa peruspalveluihin.

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajoja tulisi madaltaa. Terveyskeskuksessa voisi olla saatavana erikoislääkärien, kuten lastenlääkärin, gynekologin tai geriatrin palveluja. Kelalta säästyisi paljon matkakorvauksia.

Suomen terveydenhoidon monikanavamalli eli julkinen ja yksityinen palvelu rinnakkain ei saa ymmärrystä Maria Guzenina-Richardssonilta. Hänestä terveydenhuolto tulisi uudistaa Tanskan malliin, jossa kaikki lääkärit ovat julkisen terveydenhuollon alaisia.

Yleisön joukosta tiedusteltiin, miten valtio suhtautuu alkoholiongelmien hoitoon. Kansanedustajavieraan mukaan vaarana näyttää olevan, että terveyden edistäminen on siirtymässä rahoitettavaksi Raha-automaattiyhdistyksen kautta.

Somerolle edelleen avoin kysymys eli Paras-hanke tai valmisteilla olevan terveydenhuoltolain tilanne eivät valjenneet. Molemmat näyttävät olevan pahasti levällään valtionhallinnossa.

Perusturvajohtaja oli sitä mieltä, että Someron ei kannata hötkyillä Paras-ratkaisun kanssa, aikaa on vuoteen 2012.

– Tämän hetken realistiset vaihtoehdot ovat Forssa ja Salo. Jos uusi terveydenhuoltolaki vaatii kuulumista samaan sairaanhoitopiiriin, yhteistyö Forssan seudun kuntayhtymän kanssa tyssää siihen. Salon suunnalla kompastuskivenä ovat korkeat kustannukset. Salon hintataso johtaisi sen tosiasian eteen, että millä palvelut rahoitetaan ja seuraavaksi jouduttaisiin pohtimaan, onko kunnalla elinmahdollisuuksia.

Lasten päivähoidon kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa. Jos syntyvyys vähenee 60:een vuodessa, kuten on ennakoitu, päivähoidosta vapautuu resursseja, jotka Parpon mielestä voidaan silloin siirtää vanhustenhoitoon.