Vuonna 2009: Hannu Tuomaisesta vuoden 2009 elokuvatuottaja

0

Somero-lehti 29.9.2009

Vuoden 2009 elokuvatuottajaksi valittiin Petteri Pasanen ja Someron vapa-ajanasukas Hannu Tuomainen elokuvan ”Niko – lentäjän poika” ansiosta.

Suomen elokuvatuottajien keskusliiton jäsenten perustelut ovat seuraavat:

”Petteri Pasanen ja Hannu Tuomainen ovat onnistuneet tekemään laadukkaan ja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin menestyneen elokuvan, jonka lajityyppi on kilpailutilanteeltaan haastava. Pitkän animaatioelokuvan menestys on osoitus tuottajien ammattitaidosta laajan kansainvälisen rahoituksen ja maailmanlaajuisen levityksen hankkimisessa. Tämä suomalais-saksalais-tanskalais-irlantilainen yhteistuotanto on myyty jo yli sataan maahan ja ensimmäisenä vuotenaan, eli vuonna 2008, se keräsi noin 1,5 miljoonaa katsojaa kansainvälisessä teatterilevityksessä.

Niko – lentäjän poika on saavuttanut myös kotimaassa laajan yleisön suosion tavoittaen yli 230 000 katsojaa elokuvateattereissa. Elokuva on myös palkittu kahdella Jussipatsaalla. Käsikirjoituksen lisäksi elokuva sai Jussin viime vuoden parhaana elokuvana. Petteri Pasasen ja Hannu Tuomaisen ammattitaito on huomattu myös ulkomailla. He olivat ehdolla vuoden 2009 parhaiksi tuottajaksi Cartoon Movie -tapahtumassa Ranskassa. Lisäksi elokuva on ehdokkaana Euroopan parhaaksi animaatioelokuvaksi, joka valitaan loppuvuonna 2009.”

Tuomaisen elokuvat ovat katsojasuosikkeja

Somerolla aiemmin kokopäiväisesti asunut ja sittemmin vapaa-ajan asukkaana viihtyvä Hannu Tuomainen opiskeli Helsingissä Taideteollisen korkeakoulun Elokuvataiteen osastolla ja valmistui vuonna 1991 ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi. Hän perusti tuotantoyhtiö Cinemaker Oy:n jo opiskeluaikanaan ja jatkoi tuotanto-opintoja eurooppalaisten tuottajien koulutusohjelmassa EAVE:ssa, josta hän valmistui 1994.

1990-luvun aikana Tuomainen tuotti 14 lyhytelokuvaa ja ohjasi 8 lyhytelokuvaa, joista puolet myös käsikirjoitti. Elokuvat ovat keränneet lukuisia palkintoja niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Hannu Tuomaisen ensimmäinen elokuvateatterielokuva tuottajana oli koko perheen seikkailu ”Poika ja ilves” vuonna 1998. Siitä tuli vuosikymmenen toiseksi suosituin elokuva Suomessa 390 000 katsojallaan ja sen esitysoikeudet myytiin yli 40 maahan. Tästä saavutuksesta Suomen elokuvatoimistojen liitto palkitsi Tuomaisen Vuoden tuottajana ja hän sai myös vuoden lastenkulttuurin Valtionpalkinnon.

Vuonna 2002 Tuomainen ohjasi ensimmäisen pitkän elokuvansa ”Menolippu Mombasaan”, jossa hän oli myös toisena käsikirjoittajana ja tuottajana. Suomessa elokuva tavoitti 150 000 katsojaa. Elokuva on voittanut 26 kansainvälistä palkintoa.

Sekä Poika ja ilves että Mombasa voittivat Jussi-palkintojen katsojaäänestyksen ”Vuoden parhaan elokuvan” -palkinnon.

Keväällä 2004 Tuomainen ja Petteri Pasanen perustivat Niko elokuvan projektiyhtiöksi Animaker-tuotantoyhtiön. Hannu Tuomaisen voidaan hyvällä syyllä sanoa olevan Niko – lentäjän poika -elokuvan isähahmo. Tuottamisen lisäksi Hannu Tuomainen kirjoitti käsikirjoituksen alkuperäisen ideansa pohjalta yhdessä Marteinn Thorissonin kanssa.

Niko-elokuva on poikinut myös kirjallisuutta: Tuomainen on kirjoittanut lasten kuvakirjan Niko – lentäjän poika (Gummerus 2008) sekä nuorten romaanin Niko – Lentäjän pojan tarina, jonka Gummerus julkaisee myöhemmin tänä syksynä.