Vuonna 2009: Soihdut ja kannot paloivat Kultelan Savipuistossa

0

Somero-lehti 6.10.2009

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

Perjantai-iltana Kultelan savipuistossa esiintynyt ryhmä ei ollut maailmalla laajasti kiertänyt ja elokuisesta Savi palaa -tapahtumasta tuttu Tulikansa. Nyt esiintymisvuorossa loistivat somerolaisnuoret.

Syksyn ruskan väreissä olleet lehtipuut saivat tilaisuuden koristella lokakuun alun tulitapahtumaa Kultelassa. Pisteenä kaiken yllä oli vielä täyden kuun aika.

Hetkeä ennen tapahtumaa ja mäestä kantautuvia torven töräyksiä Kari Löfberg tiesi ennustaa tulevasta.

– Olen käynyt seuraamassa näiden nuorten harjoituksia jokaisena iltana. Parhaimmillaan he ovat kokoontuneet tänne kolmesti viikossa, ja tänään he näyttävät, mitä ovat saaneet aikaan kahden vuoden aikana. He tulevat näyttämään meille koko repertuaarinsa.

Löfberg oli oikeassa. Tapahtuman pääosassa oli Someron nuoriso, jonka esityksestä yleisö sai häikäistyä. Siitä kertoivat lukuisat kehut yleisön joukosta.

– Tämä nuorten toiminta on tullut osaksi Kultelaa ja omalta osaltaan tehnyt Somerosta Tulikaupunkia, Löfberg tuumii.

Keittokatoksessa oli tarjolla muun muassa lettuja. Johanna Luhtalan ei tarvinnut kahdesti kehottaa Olivia-tytärtään syömään tätä herkkua.

Nuorisohanke Myrsky

Harjoittelua ja kokoontumisia on vetänyt tulitaiteilija Petri Saunio, tutuille Saukki. Tulimyrsky-nimellä kulkenut ryhmä on työskennellyt osana valtakunnallista projektia.

– Suomen Kulttuurirahasto on pyörittänyt Nuorisohanke Myrskyn kautta Someronkin hanketta. Somerolaisille nuorille toiminnan tukemiseen tuli 47 000 euroa. Kaikkiaan toiminnassa on ollut 40 hanketta ympäri Suomea, joissa mukana on ollut arviolta 8 000 nuorta.

Koko laajuudessaan työ saadaan ensimmäisen kerran esille vuoden päästä elokuussa, jolloin Hämeenlinnaan nousee Myrsky-festivaali. Tulen ja tulitaiteen lisäksi tapahtumassa on esillä teatteria, musiikkia, tanssia, veistoksia ja valokuvia.

Projektirahat ovat tällä haavaa loppu Someron osalta. Saunio lupaa ryhmän lähtevän esiintymään tilausten mukaan. Aikaisemmin somerolaisnuoret ovat esiintyneet muun muassa joulukadun ja suihkulähteen avajaistapahtumassa. Oma nimikin on kehitteillä. Nuoret itse puhuvat myös Someron Tulikansasta.

– Ilmojen kylmenemisen myötä siirrymme harjoittelemaan erilaisilla valovehkeillä sisätiloihin. Käytössä on samanlaisia välineitä kuin ulkona, mutta tulen sijasta niissä palaa uv-valo, Saunio kertoo.

Ensi vuoden Savi Palaa -tapahtuma voi myös tulla kyseeseen. Kari Löfberg kertoo jo miettineensä uusia kujeita.

– Mihin sitä tiikeri raidoistaan pääsee. Ikänsä näitä on järjestellyt, ei näistä niin vain pääse. Jotakin uutta kuitenkin on luvassa, Löfberg raottaa salaisuuksia.

– Mutta nämä nuoret ovat viihtyneet Kultelassa ja me olemme viihtyneet heidän kanssaan. Kaikki nähtävä on Saukin työn ja ohjauksen tulosta.