Yksi palovaroitin ei välttämättä riitä

0

Suomalaiset mieltävät hyvin palovaroittimen tärkeyden. Ifin Kunnon koti -talotarkastuksissa selvisi kuitenkin, että vaikka suomalaistaloista palovaroitin yleensä löytyy, on niitä osassa asuntoja liian vähän.

Lain mukaan jokaisessa kodissa tulee olla vähintään yksi palovaroitin 60 neliötä kohden. Esimerkiksi 150 neliön asunnossa palovaroittimia pitää olla vähintään kolme. Tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että 15 prosentissa suomalaisia omakotitaloja palovaroittimia on asunnon kokoon nähden liian vähän.

Palovaroittimia tulee myös testata säännöllisesti hälytysnappia painamalla ja joskus vaikkapa puhaltamalla kynttilä sammuksiin palovaroittimen alla ja katsomalla reagoiko se savuun.

Palovaroittimissa on myös parasta ennen -päiväys.

Palovaroitin kannattaa hankkia asuintilojen lisäksi esimerkiksi varastoon, jossa on pakastimia, työ- tai harrastusvälineiden akkuja latauksessa tai muita sähkölaitteita.

Palovaroittimen lisäksi kannattaa asentaa häkävaroitin, jos talossa on takka, leivinuuni tai puulla lämmitettävä sauna, vaikka se ei olekaan lain määräämä turvallisuusvaruste.