20 vuotta sitten: Elokuva tangokansalle ja kunnianosoitus taiteilijalle

0

Satumaa – Unto Monosen elämä ja tangot:

Somero-lehti 5.11.1999

Teksti: Salli Lehtinen (alla osa laajasta artikkelista)

Elokuvaohjaaja, tuottaja Claes Olsson on paljasjalkainen helsinkiläinen, joka tunsi rokit ja suomenruotsalaisten valssit ja saaristolaissävelet paremmin kuin tangot. M. A. Numminen puhui ympäri vanhan yhteistyökumppaninsa. Tuloksena oli elämänkertaelokuva Unto Monosesta ja tangoista.

Satumaa – Unto Monosen elämä ja tangot -elokuvan juhlaesitys on torstaina 11.11. elokuvateatteri Jukolassa. Seuraavana päivänä filmi alkaa pyöriä Somerolla suurelle yleisölle. Helsingin ensi-ilta on 11.11.

Hilkka Vanamo (o.s. Suominen) Unto Monosen orkesterin säestyksellä, Reijo Taipale, Eino Grön, Esko Rahkonen ja Pedro Hietanen tulkitsevat filmissä Satumaa-tangoa. Ismo Alanko todistaa rock-versiollaan, että Satumaa elää monin tavoin.

Matti Salminen esittää oopperalaulajan tulkinnan Kangastuksesta sinfoniaorkesterin säestyksellä.

– Voin kuvitella, että Unto nauttii siellä pilven päällä, kun arvostettu oopperalaulaja laulaa hänen tangoaan, Claes Olsson myhäilee.

Numminen ja Olsson halusivat tehdä tanssikansalle elokuvan Unto Monosesta ihmisenä, muusikkona ja luovana taiteilijana ja kertoa hänen elämänkaarestaan: nuoruudesta, suuren rakkauden löytymisestä, maallisesta menestyksestä, yksityiselämän epäonnistumisesta, alkoholismista ja ennenaikaisesta kuolemasta.

– Elokuva on samalla meidän kunnianosoituksemme herkälle ja lahjakkaalle säveltäjälle.

Unto Monosella, kenties enemmän kuin kenelläkään muulla tangosäveltäjällä, oma elämä kietoutuu hänen kappaleisiinsa. Sen Suomen kansa tuntuu vaistoavan.

– Koen, että Monosen turvattomuudesta ja juurettomuudesta on suora yhteys siihen, että siirtokarjalainen ja menetti isänsä sodassa. Isättömyydestä ja juurettomuudesta hän ammensi voimaa ja niissä oli hänen tuhonsa siemen.

Unto Monosella oli traaginen kohtalo, jollaiset puhuttelevat aina ihmisiä. Suomalaisilla tragediaan liittyy usein alkoholi.

Untoa elokuvassa esittää näyttelijä Risto Kaskilahti ja Hilkkaa Kaarina Limnell.

– Oli tärkeää, että Hilkka Vanamo suostui elokuvaan. Se antoi koskettavuutta ja uskottavuutta.

Somerolaiset muusikot Mika Raittila, Antti Toukkari, Vesa Toukkari ja Markus Santakangas ovat mukana näytelmäosuuksissa.

Haastateltavina ovat Lasse Santakangas, Olavi Kasari, Hellin Laine, Hilkka Vanamo, Hannu Löyttö, Soini Virolainen, Jaakko Salo ja Esko Rahkonen.

Elokuvassa nähdään ennen julkaisemattomia valokuvia sekä 1950-luvulla kuvattu kaitafilmin pätkä Unto Monosesta.

1960-luvulla Unto soitti myös rokkia. Bändin solisti Rock-Reiska uskoi, että hänellä on tallella rock-nauhoja, mutta ei niitä löytynyt.