Apua suosta

0

Ilmastonmuutoksen torjuntaan Suomesta löytyy yllättävä keino, joka itse asiassa on Suomen luonnonvara. Se on suot. Suomi tulee sanasta suomaa, sillä niitä täällä riittää.

Soiden kuivuminen ja kuivattaminen uhkaavat vapauttaa niihin vuosituhansien aikana kertynyttä hiiltä, mikä saattaa entisestään kiihdyttää ilmastonmuutosta. Tutkijat arvioivat, että Euroopan soihin on varastoitunut viisi kertaa enemmän hiiltä kuin metsiin.

On tärkeää, että hiili pysyy suomaissa eikä vapaudu sieltä ilmaan. Tutkimusryhmä tähdentääkin soiden suojelua, kunnostusta ja luonnontilaan palauttamista.

Myös Somerolla on menneinä vuosikymmeninä monia soita yritetty turhaan ojittaa metsänkasvatukseen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Haittoja on koitunut myös vesistöille, sillä ylimääräinen humus ja ravinteet ovat olleet haitallisia kirkkaille ja karuille järville.

Ei ole toimittu väärin, koska muusta ei ole tiedetty. Vaikutukset eivät ole olleet tiedossa.