Joulunavauksesta lähti toivomuslista Joulupukille

0
Väkeä arveltiin olevan ainakin tuhat tämänvuotisessa joulunavauksessa.
Juha Wiskari muistutti ihmisiä käyttämään somerolaisia palveluita.

Someron Yrittäjien puheenjohtaja Juha Wiskari lähetti jouluavauspuheessaan toivomuslistan Joulupukille kotiseutumme iloksi ja parhaaksi.

– Poista meistä yleinen välinpitämättömyys. Suojele meitä niiltä viekkailta houkuttelijoilta, jotka maanittelevat hankkimaan joululahjat muualta kuin kotikaupungistamme. Varjele meitä Kiiruun puiston roskaajilta, Somerjoen kioskiin murtautujilta ja ennen kaikkea salakavalilta joulukuusen johtojen katkojilta.

– Suojele kaikkia tanssivia, rakentavia ja näytteleviä talkoolaisia, tanssilavojen pitäjiä, sika-, kana ja karjatilallisia, palvelutehtävissä olevia, Laitalainen Joulu -keräystä, ystävällisiä taksiautoilijoita, traktoreilla ja muilla maatalouskoneilla kouluun tulevia, kuminan ja munantuottajia. Kunnon oma panimo tarvittaisiin. Suojele kaupunginjohtajaa, hänen johtoryhmäänsä sekä pienempiäkin kihoja. Anna heille viisautta ja varjele valtuutettujen viisastelulta sikäli, kun ylipäätänsä näet sen mahdolliseksi. Peltipoliiseista ei ole niin suurta lukua.

– Suojele lukuisa taiteilijoitamme, miekkailijoita, kirjailijoita, sotaveteraaneja, lottia ja sotureita. Varjele vammoilta molempia moukarinheittäjiä, seiväshyppääjiä ja futsaljoukkueita.

– Kiinnitä erityishuomio Monosta ja Baddingia oikein soittaviin muusikoihin kuten Hualettomat Heinämiähet ja Tytti Pelkonen , mutta katkaise armotta sähköt väärin soittavilta ja c-osat unohtavilta, nauratti ensin mainitussa itsekin soittava Wiskari yleisöä..

– Tiputa ne suomut meidän somerolaisten silmiltä, jotka ehkäisevät meitä näkemästä ja iloitsemasta ainutlaatuisesta kotiseudustamme, sen asukkaista, sinnikkäistä yrittäjistä ja loistavista palveluistamme. Jossa mielien ilahduttamisen lisäksi susienkin ulvonnan tukahduttaa ikioman Rutakon Kojjoottimme R. Rönkön tulkinnat.

Jani Kurvinen kehui Joensuuntien viihtyisyyttä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen nosti puheessaan esille Joensuuntien.

– Tänään avaamme ties monennenko kerran Someron joulua ja Joensuuntien joulukatua. Perinne on monille lähtölaukaus valojen virittämiseen, joululaulujen soittamiseen ja näyteikkunoiden tuunaamiseen joulumoodiin. Vuosi vuodelta kartsamme on tullut viihtyisämmäksi ja koristellummaksi.

– Joensuuntie on ollut viime vuoden aktiivisessa keskustelussa, miten sen liikenneturvallisuutta voisi parantaa ja vaaratilanteita vähentää. On ehdotettu nopeuden laskemista, töyssyjä ja kavennuksia, liikennevaloja ja muuttamista kokonaan tai osin jalankulkijoiden bulevardiksi.

– Mutta kuka muistaa keskustelut vuodelta 2005, vajaan viidentoista vuoden takaa, kun todella pitkään oli puitu Someron keskusraitin kohentamista. Lopulta kaupunginvaltuusto päätti, että remontti tehdään noin kahden miljoonan euron kustannusarviolla, joka alittui parilla sadalla tuhannella. Vastakkain olivat mielipiteet liikenneturvallisuudesta ja kaupungin vetovoimasta ja toisaalta kaupungin velan kasvamisesta ja terveyskeskuksen ylipaikoista sekä huonokuntoisesta vanhainkodista.

– Jälkeenpäin on helppo todeta, että olemme saaneet kaikki edellä mainitut kohteet kuntoon.

Väkeä arveltiin olevan ainakin tuhat tämänvuotisessa joulunavauksessa.

Puuroa meni noin 700 lautasellista.
Milla Kankainen ja Jari Norrby toivat avaukseen alpakkansa Håkanin ja Gunnarin.