Joulusaunan pesun voi jo aloittaa

0
UKK-museon sauna Tamminiemessä on entistetty 1970-luvun asuun.

Saunan puhtaudella on vaikutuksia saunojien viihtyisyyteen ja terveyteen sekä saunan rakenteiden mekaaniseen ja esteettiseen kestävyyteen. Mikrobiologisesti sauna ei ole terveysriski, koska yleensä sieltä löytyvät mikrobit ovat ihmisen normaaliflooraan kuuluvaa asujaimistoa.

Sauna kannattaa silti siivota perusteellisesti kahdesti vuodessa. Toinen kerta on mukava ajoittaa joulun alle, toinen vaikka juhannuksen.

Sauna pysyy hyvin puhtaana, kun käyt suihkussa ennen löylyyn menoa ja käytät laudeliinaa. Pidä kiuasta hetken päällä saunomisen jälkeen, jotta sauna kuivuu hyvin. Kun imuroit muitakin kodin tiloja, imuroi samalla myös saunatilan lattiat.

Perusteellisempi puhdistus hoituu seuraavien ohjeiden avulla:

– Siirrä irtokalusteet muualle.
– Imuroi tai poista lattioilta ja lauteilta pölyt ja irtoroskat. Harjaa myös katto ja seinät.
– Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese yleispuhdistusainevedellä tai saunanpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi.
– Pestessäsi puuta harjaa puiden syiden suuntaisesti. Kastele ja pese seinät alhaalta ylöspäin.
– Vältä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä.
– Puhdista myös lattiakaivo.
– Pese vadit, harjat ja sienet ja aseta ne kuivumaan.
– Pese, huuhtele ja kuivaa lopuksi lattiapinnat.
– Tuuleta tilat raikkaaksi.
– Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa hetki päällä, jotta se kuivuu.

Kivet kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Jos kivi murtuu niitä yhteen lyömällä, on vaihto viimeistään tarpeen. Poista vanhat kivet ja kivenmurska kiukaasta. Huuhtaise uudet kivet vedellä ja lado isommat pohjalle ja pienemmät päälle, älä liian tiukkaan. Sähkökiuas ladotaan tiheämmin pienemmillä kivillä, puukiuas harvempaan suuremmilla kivillä. Sähkökiuastakaan ei saa ahtaa niin täyteen, ettei ilma pääse kiukaan lävitse.

Kivivaihtoehtoja riittää. Oliviinidiabaasi on suosituin, edullisin ja ominaisuuksiltaan paras yleiskivi. Oliviini on painavampi ja varaavampi, mutta maksaa helposti yli tuplat.

Puusaunan lasiluukku mustuu noesta. Pyyhi irtonoki ensin sanomalehdellä, sitten veteen kostutetulla talouspaperilla. Lasiluukkuun voi myös hieroa koivutuhkaa ja puhdistaa sen jälkeen kostutetulla talouspaperilla. Lopuksi luukun voi huuhdella vedellä.

Jos lasi ei puhdistu puhtaaksi, sen saa korvattua uudella tulenkestävällä lasilla, joka leikataan mittoihin lasiliikkeessä. Rautakaupassa uusi lasi maksaa liki saman kuin koko luukku.

Lähde: Martat, Suomen Saunaseura, TM Rakennusmaailma ja saunalogia.fi.