Kanaselle jo kymmenes maailmanmestaruus

0
Maailman paras raakapenkkaaja Kole Carter USA:sta kävi Jussi Kanasen (oik.) vieraana Somerolla.

Somerolainen voimannostaja Jussi Kananen voitti kultaa viime viikonloppuna WPC-liiton (Word Powerlifting Congress) Lahdessa järjestämissä penkkipunnerruksen maailmanmestaruuskisoissa tuloksella, joka WPC:n superraskaassa sarjassa on samalla myös Suomen ennätys.

35-vuotias Kananen kilpaili ammattilaisten avoimessa sarjassa, jossa on mukana kaikenikäisiä kisaajia. Kananen toteaa, että voimannostaja voi parantaa tuloksiaan aina 45-vuotiaaksi asti, kunhan vain paikat pysyvät kunnossa.

Varusteena oli single ply, eli päällä oli kevyin kehoa tukeva paita. Kananen nosti ensimmäisellä hyväksytyllä nostollaan 225 kiloa.

– Se jäi harmittamaan, sillä olen 300 kilon kunnossa. Tulostaso jäi vähän alhaiseksi, mutta se riitti maailmanmestaruuteen, kun muilla oli epäonnea ja mulla oli onnea.

– Single ply tuo kuitenkin riskejä tullessaan, sillä loukkaannuin. Ei mitään isompaa, mutta nyt mennään hammasta purren olkapää ja kyynärpää kipeinä. Töissä oli murtunut jo ennen kisaa neljä sormea, Kananen sanailee.

Seuraavana päivänä Jussi Kananen nosti Lahdessa raakapenkin pronssia. Suorituksen arvoa nostaa se, että tulos tuli loukkaantuneena.

– Meinasin jättää raw-päivän välilin, kun sängystä piti taistella itseni ylös. Mutta luonne ei antanut periksi luovuttaa, eikä vaimo. Onneksi!

– Nostin raakapaidalla 192,5 kiloa, mikä on mulle ihan vitsitulos. Muilla oli kuitenkin epäonnea ja tulos riitti kolmanteen sijaan. Olin sormet turvonneina eivätkä kädet kunnolla liikkuneet, mutta sen sai ylös vihaisena.

Kanasella on nyt kaikkiaan 10 maailmanmestaruutta kolmesta hänelle tärkeimmästä liitosta superraskaan sarjan ammattilaispuolella. Liitot ovat WPC, WPA (World Powerlifting Alliance) ja 365 SPF (Strong Powerlifting Federation), joista WPC ja WPA ovat kaksi suurinta ammattilaisliittoa maailmassa. Kaikista näistä Kanasella on nyt yksi tai useampi maailmamestaruus ja kaikki on somerolaisen voimannostajan mukaan edennyt suunnitelmien mukaisesti.

– Seuraavaksi lähden ensi vuonna hakemaan multi ply :stä 350 kilon tuloksia. Se on penkkipunnerruksen raskain paita, joka auttaa jo ihan kunnolla, Jussi Kananen selvittää.

Perinteisesti varusteluokkia on ollut kolme: single ply, raw ja multi ply. Soft equipment eli slinkkari on tullut mukaan neljänneksi ja uusimmaksi varusteluokaksi, joka Kanasella on kaikista luokista paras.

– Maailman paras raakapenkkaaja Kole Carter ja hänen huoltajansa ja vaimonsa Jamie Carter USA:n Springfieldistä Missourista olivat meillä viikon verran lomalla ja kylässä. Kole huolsi minua ja minä huolsin häntä.

– Meiltä me lähdimme Lahteen. He tykkäsivät kovasti Somerosta ja kehuivat paikkaa maasta taivaaseen. Täällä on niin puhdasta ja ihmiset ystävällisiä, he kertoivat meille.