Kenttä kannattaa kunnostaa

0
Kentälle kokoontui puolestapuhujien nelikko eli Heikki Sariola, Jari-Matti Salo, Kari Pihkanen ja Kalle Pomppu.

Kenttä kannattaa kunnostaa:

Katsomon edessä juoksuradalla seisoo neljä tiukkailmeistä miestä. Heitä yhdistää ainakin yksi piirre. Kaikki ovat huolissaan, toteutuuko heidän odottamansa urheilukentän remontti.

– Kova toive on, että kenttä korjataan, pukee asian sanoiksi yleisurheilussa tyttäriensä mukana oleva Heikki Sariola.

Käyttöä kentälle löytyy, muitakin kuin yleisurheilijoita. Se on yllättävä määrä, mitä täällä ihmisiä on, he sanovat.

– Kaksi kertaa viikossa mekin käymme täällä iltaisin ja nuorempi junioripuolikin on käynyt täällä kerran viikossa. Ajat ovat aina rajalliset, koska pyritään, ettei häiritä Tiistai- eikä Keskiviikkokisoja millään tavalla. Ollaan joko ennen tai muina päivinä. Äkkiä meiltä käy täällä viikkotasolla sellaiset reippaat 100 henkeä. Nuoremmista monet käyvät kesällä yleisurheilun lisäksi myös junnujalkapallossa, toteaa SoPa jääkiekon valmennuspäällikkö Jari-Matti ”Jarska” Salo.

Someron Esan valmennuspäällikkö Kari Pihkanen lisää, että SoPan kanssa heillä on myös yhteisharjoituksia.

– Niitä on ollut perjantaisin jo kolmen vuoden ajan. Jarskan joukkue on käynyt heittäjien kanssa siinä mukana. Kenttä on välillä aika täynnä. Puhtaita moukarinheittäjiä meillä on kymmenkunta ja välillä mukana näkyy myös lentopalloilijoita. Heitä on vain tullut, ei me olla ketään poiskaan ajettu, Pihkanen naurahtaa.

Esan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kalle Pomppu muistuttaa, että viheriöllä on tietysti myös jalkapalloilijoita. Sen harrastajamääristä tietää paremmin Someron Voiman valmennuspäällikkö Tommy Lundberg.

– Tekonurmella pelaavat omat porukat, mutta nurmella ovat pelanneet C- ja A-junnut, jotta saadaan kaikille hyvät tilat plus sopivat ajat. Näistä tulee yhteensä 45 pelaajaa, kaksi kertaa viikossa. Edustusjoukkueringissä puolestaan pelaa nurmella 20 pelaajaa, Lundberg listaa.

Lisäksi tulevat S-market Liigan pelit maanantaisin. Viime kesänä mukana oli noin 100 pelaajaa, mutta 10 vuotta sitten pelaajia oli jopa 240.

– Tärkeä tapahtuma on Suviheinäturnaus. Siinä on ollut mukana viime vuosina 40–44 joukkuetta. Jos jokaisessa on keskimäärin 15 pelaajaa, siitä kertyy sellaiset 600–660 käyttäjää yhteensä per kesä, Tommy Lundberg muistuttaa.

Lisäksi pitää laskea mukaan ”höntsäporukat”.

– Höntsää pelataan sunnuntaisin Palokunnan vuorolla, jonne saa tulla muitakin. Tiistaikisojen jälkeen on pelannut toinen höntsävuoro. On tärkeä asia saada myös huru-ukot liikkeelle. Eli kyllä urheilukentälle käyttöä löytyy, Lundberg toteaa.

– Yksittäisiä harjoittelijoita urheilukentällä on lisääkin. Seiväshyppääjät ovat käyneet Jalavan Nikon johdolla noin juhannukseen asti. Ja välillä näkee vähän vanhempaakin väestöä, veteraanijuoksijoita ja pikajuoksijoitakin. Lisäksi tulee vielä koulujen käyttö ja urheilukoulu, Kari Pihkanen jatkaa.

Erilaisista kilpailuista Kalle Pomppu listaa Säästöpankkikisat, OP:n Hippokisat, Juhannuskisat ja Seiväskarnevaalit, Kevät- ja Syysheitot sekä kaupungin mestaruuskilpailut ja Seivästallin Kevätkisat.

Tiistaikisoissa kävijöitä on yli 100 ja Keskiviikkokisoissa noin puolet siitä.

– Se on sellaiset yli 3 000 urheilijaa, kun täällä kesän aikana on kävijöitä. Kyllä merkittävistä määristä puhutaan, mitä täällä pyörii, Pomppu muistuttaa.

– Uskon siihen, että jos tämä kunnostetaan ja saadaan uudeksi ja kiiltäväksi, niin varmasti käyttö vielä lisääntyy, Heikki Sariola painottaa.

Eniten kuluneisuus näkyy rata-alueessa. Sammal nostaa kasvaessaan irti kentän Novotan-pinnoitetta, joka laitettiin peruskorjauksessa liki 40 vuotta sitten, vuonna 1980. Katsomo on peräisin 50-luvulta ja sosiaalitilat 60-luvulta.

– Tekninen käyttöaika alkaa olla loppu kaikessa, salaojissakin. Jos nyt säästetään, niin tuleeko se halvemmaksi, jos tätä pikkuhiljaa pitää kuitenkin korjata, Pihkanen kysyy epäillen.

– Varsinais-Suomessa ei ollut aikoinaan kuin kolme katettua katsomoa: Somerolla, Turussa ja Salossa, Pomppu muistuttaa.

– Toivotaan, että tämä etenisi valtuustossa ja saataisiin myönteinen päätös ja harrastuspaikat kuntoon, toivoo Sariola.

– Kentän korjaaminen on ollut 10 vuotta investointisuunnitelmissa. Jos se nyt ihan loppumetreillä vedetään pois, niin milloin tulee vaihe, että saataisiin se uudelleen sinne ja vielä valtion avustukset mukaan. Vai käykö niin, että tämä menee välissä niin huonoon kuntoon, että paikat on pakko tehdä, ilman valtion rahaa ja kalliilla, Heikki Sariola epäilee.
————————————-

Fakta

Esan yleisurheilijoiden saavutuksia 2019

 • Euroopan nuorten olympiapäivien kultaa
 • maaotteluedustuksia 5, niistä 2 voittoa 1 toinen sija
 • SM-kisoista 17 mitalia, joista 9 kultaa, 5 hopeaa ja 3 pronssia
 • Kalevan Malja -kilpailussa Esa oli 25 Suomen parhaan seuran joukossa asukasluvultaan pienimpänä paikkakuntana
 • piirinmestaruusmitaleita 44 (23 kultaa, 12 hopeaa ja 9 pronssia)
 • Euroopan ennätyksiä 4 kertaa
 • maailmanennätyksiä 2 kertaa
 • Suomen ennätyksiä 18
 • lisäksi Esan urheilijat tekivät maailmantilaston 2 muuta kärkitulosta sekä useita Suomen tilaston kärkituloksia

  Lähde: Aulis Tiensuu