Vuonna 2009: Kirjasto tuttu, kulttuuri vieras, kansalaisopisto harvojen huvi – Urheilu, musiikki ja Jukola kiinnostavat somerolaisnuoria

0
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kalle Elon ja sihteeri Roosa Lehtisen mielestä on aika tarttua härkää sarvista ja alkaa kohentaa Jukolaa vetovoimaisemmaksi.

Somero-lehti 13.11.2009

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

”Jukola vois olla kauemmin auki. Viikonloppuna poliisitkin ihmetteli et miks se on kiinni. Kummaa! (Tyttö Kiiruun koulun 9. luokalta)

Someron nuorisovaltuusto sai suoran ja kattavan palautteen yläkoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisilta kysymyksiinsä, joilla se kartoitti nuorten mielipiteitä ja parannusehdotuksia nuorisotoimesta ja -toiminnasta. Kysely vietiin oppitunneille, niinpä vastausprosentti oli 85.

Nettikysely lukiolaisille ja ammattikoululaisille veti vesiperän. Vastauksia heltisi kymmenkunta. Niiden anti oli muutama naseva kannanotto.

Alakoululaisten harrastuksia ja toiveita on myös selvitetty Somerolla. Asialla oli leader-rahoitteinen hanke Hyvinvointia saviseudulle lasten liikuntakerhotoiminnan keinoin.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kalle Elo ja sihteeri Roosa Lehtinen tekivät yhteenvedon, josta riittää ammennettavaa nuorisotoimintaa järjestäville, Jukolaa kehittäville, kirjastolle, kansalaisopistolle, Kulttuuri ry:lle ja nuorisovaltuustolle itselleen.

– Kärkiaiheeksi nousi Jukola, jonka toimintaa on lähdettävä kehittämään. Jotain ohjattua toimintaa sinne voisi järjestää. Nuoria kannattaisi kuunnella. Musiikkitarjontaa kaivataan lisää paikkakunnalle, yleisöä olisi. Nuorisovaltuuston kannatus on nousussa, Kalle Elo ja Roosa Lehtinen tiivistävät.

– Kaupungin resurssit ovat kunnossa. Toimintaa on nytkin, mutta aina se ei kohtaa käyttäjiä.

Kulttuuritilaisuudet 3–6 ja 60–80 -vuotiaille

Kirjasto on tuttu, koska yläkoululaiset saavat viettää siellä ruokavälituntejaan. Enemmän tietokoneita ja ”varttikoneen” paluuta toivotaan. Kirjaston haluttaisiin olevan auki jo kymmeneltä. Nuortenlehtiä halutaan enemmän.

– Kulttuuri on vieras alue nuorille. Valtaosa ei käytä kulttuuripalveluja, vaikka Someron Kulttuuri ry:n tarjonta on laaja ja monipuolinen. Ehkä nuoret eivät ole vielä ottaneet sitä omakseen, Kalle Elo päättelee.

Mahdollista on sekin, että kulttuuri miellettiin korkeakulttuuriksi, eivätkä Suviheinärock tai artistivierailut tulleet mieleen. Toivomuslistalla oli konsertteja, enemmän kulttuuritilaisuuksia nuorille, kun ne nyt ovat lähinnä 3–6 ja 60–80-vuotiaille, toimintaa ympäri vuoden sekä näytelmiä, bänditoimintaa ja piirtämistä.

Vapaa-aikaansa 8.–9. -luokkalaiset viettävät eniten kotona ja tietokoneen ääressä. Kylällä hengaillaan mopolla tai muuten vaan. Kaverit ja kylällä hengailu vetävät puoleensa yhdeksäsluokkalaisia tyttöjä, kun koti ja harrastukset olivat etusijalla vuotta nuorempana.

Seurakunnan nuortenilloista opiksi otettavaa

Vietätkö aikaasi Jukolassa? Yleisin vastaus oli ”en”. Ei aina tiedetä, onko paikka auki ja onko siellä toimintaa tai ei viihdytä muun käyttäjäkunnan kanssa.

Somerolaisnuorten pääasialliset harrastukset ovat urheilu, seurakunnan järjestämä toiminta ja Jukola. Urheiluun liittyviä harrastuksia ja uusia lajeja otettaisiin vielä lisää. Musiikkitoimintaa, bänditiloja ja elokuvia halutaan myös.

– Seurakunnan nuorteniltoja ei moiti kukaan. Niissä olisi otettavaa Jukolaankin.

Kansalaisopistoa on hyödyntänyt vain viidennes nuorista. Urheiluun, kieliin, valokuvaukseen, elokuvan tekoon, tietotekniikkaan ja käsitöihin liittyvät kurssit kiinnostavat. Elokuvan teko kiehtoo yllättävän monia.

Nuorisovaltuusto tunnetaan melko hyvin, mihin nykyinen nuorisovaltuusto on aktiivisuudellaan pyrkinytkin. Nuoret ajattelevat, että se ajaa nuorten asioita sekä järjestää tapahtumia ja toimintaa. Joku luuli, että nuorisovaltuusto pääsee päättämään koulun rahoistakin.

Entistä helpompi nuorten on seurata nuorisovaltuuston tekemisiä, sillä se saa pian omat nettisivut.