Vuonna 2009: Kotihoidossa jouduttiin kiristämään vanhusten ruokapalvelua

0
Ravitsemustyöntekijä Ritva Koskinen nostaa ruuankuljetuslaatikkoa pakettiautoon. Asko Skogberg työpajalta avustaa.

Somero-lehti 13.11.2009

Teksti ja kuvat Kira Kauppi

Someron kotihoito on joutunut kiristämään vanhusten ruokapalvelua työntekijäpulan vuoksi. Asia nostettiin esille kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa tilannetta ihmettelivät valtuutetut Arto Koivu (kesk.) ja Harri Kurttila (sdp.).

Noin kahdeltakymmeneltä vanhukselta peruttiin ruokapalvelu parisen viikkoa sitten. Kotihoitotoimiston osastonhoitaja Elisa Niemi sanoo, että asiakkaiden, joilta ruokapalvelu peruttiin, arveltiin olevan siinä kunnossa, että he selviävät ilmankin.

– Kaikille kerrottiin, että jos vaikeuksia tulee, niin voi ottaa yhteyttä. Nyt muutamalle näistä kahdestakymmenestä on ruokapalvelu palautettu takaisin.

Niemi kertoo, että asiaan liittyy työntekijäpulan lisäksi seikka, että ruokalenkeistä on tullut liian pitkiä.

– Lenkki on niin pitkä, etteivät ruoat pysy lämpiminä. Tämä ei ole kovin laillistakaan. Pahimmillaan ruoka-annokset ovat autossa kolme tuntia.

Sen lisäksi, että työntekijöitä palkattaisiin lisää, olisi Niemen mukaan mahdollista tehdä kolme ruokalenkkiä nykyisen kahden sijaan, mutta siinäkin piilee omat ongelmansa.

– Jos ruokalenkkejä tehtäisiin useampi, osa saisi ruokansa tietysti vasta myöhemmin iltapäivällä ja tämä ei varmastikaan kaikille asiakkaille sopisi.

Tällä hetkellä ruokapalveluun on hankittu apua Someron työpajalta.

– Meillä on tämän viikon ollut työpajalta harjoittelijoita mukana ruokalenkeillä. Jos homma toimii, työpajalaiset hoitavat asiakkaat, jotka tarvitsevat pelkän ruoan ja me hoidamme ne, jotka tarvitsevat muutakin hoitoapua aterian viennin yhteydessä.

Niemen mukaan Somerolla on palvelua saanut aina hyvin löyhin perustein. On myös vanhuksia, jotka saavat ruoan vain joka toinen päivä tai kerran viikossa.

– Salossa tällainen järjestely ei tule kuuloonkaan, siellä ruoka joko otetaan joka päivä tai ei ollenkaan. Meillä on kuitenkin katsottu tärkeäksi, että on mahdollisuus saada palvelua harvemminkin. On paljon vanhuksia, jotka syövät vähäisiä annoksia, eivätkä yksinkertaisesti tarvitse ruoka-annosta joka päivä. Tulee myös melko kalliiksi pienellä eläkkeellä maksaa palvelusta joka päivälle, jos sitä ei niin tarvita.

Perusturvajohtaja Antti Parpo kuuluttaa asian suhteen malttia.

– Akuutti tilanne on nyt hoidettu työpajan avulla. Tulevaisuudessa mietimme ratkaisua, miten palvelu järjestetään pitkällä aikavälillä. Jonkinlaisia kriteereitä ruokapalvelun saajille on asetettava. Ei voida enää myöntää palvelua pelkän puhelinsoiton perusteella, hän sanoo.

Ritva Koskinen annostelee ruokaa asiakkaille.