Lihansyönnin lopettaminen on helppoa

0

Moni potee huolta ja ahdistusta ilmastokriisistä ja lajien sukupuutosta ja haluaisi siirtyä kasvispainotteiseen ruokavalioon, mutta kokee sen vaikeaksi. Tähän löytyy kuitenkin tehokas apukeino, ja se on tutustuminen tuotantoeläinten oloihin.

Tutkimusten mukaan monilla kuluttajilla ei ole paikkansapitävää tietoa eläintuotannosta, eikä se ole ihme. Mainokset, elintarvikkeiden pakkausmerkinnät sekä koulu- ja lastenkirjat eivät yleensä kerro mitään niistä erittäin järkyttävistä asioista, jotka eläinteollisuus pitää sisällään. Totuudenmukaisten vastamainosten näyttäminen on kielletty, mikäli ne herättävät katsojassa pelkoa tai kärsimystä. Tavallisella kuluttajalla ei myöskään ole pääsyä tuotantotiloille eikä teurastamoille.

Suuri osa eläinteollisuudessa tapahtuvista kauheuksista on täysin laillisia, mutta valitettavan usein tuotantoeläimiin kohdistuu myös raakaa väkivaltaa ja vakavaa, jopa kuolemaan johtavaa laiminlyöntiä.

Kuluttaja ei ole onneksi täysin vääristelevien mainosten armoilla, vaan pystyy halutessaan ottamaan selvää faktoista. Esimerkiksi netistä löytyy runsaasti tietoa sekä kuva- ja videomateriaalia tuotantoeläinten oloista.

Helsingin Sanomissa 4.8.2019 kerrottiin, miten suositun loviisalaisen vegaaniravintola Bellan toisen omistajan Heli Hassisen lapset näyttivät hänelle videoita teurastamoista, jolloin hänen silmänsä aukesivat lihateollisuuden raakuudelle. Teurastamovideot nähtyään Hassinen ei halunnut enää koskeakaan pihviin, ja muutti pihviravintolansa vegaaniseksi. Nyt Bellan vegaanisille lauantaibrunsseille tullaan pitkienkin matkojen päästä.

Vegaaninen ruoka tai kasvisruoka onkin tavattoman herkullista, kun sen osaa valmistaa hyvin. Kaupan hyllyille ilmestyy jatkuvasti uusia vegaanisia lihankorvikkeita, valmisruokia ja muita kasviperäisiä tuotteita, ja useimmista ravintoloista saa vegaanisia annoksia. Vegaanisen ruokavalion noudattaminen on nykyään vaivatonta, ja miltei kaikille tutuille ruokalajeille löytyy valmiiksi vegaanisoidut reseptit. Vegaaniliiton nettisivuilta saa tärkeää tietoa ravitsemuksesta, ja esimerkiksi miten urheilijan kannattaa koostaa ravintonsa.

Sen lisäksi, että vegaaninen ruokavalio on eettisin ja ilmastoystävällisin vaihtoehto, se on terveydenkin kannalta suositeltavaa, koska se esimerkiksi vähentää sairastumista suolistosyöpään sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Johanna Wasström