Maailman meno koskettaa kotimaan yrityksiä – somerolainen Laukamo huolehtii kilpailukyvystään talouskasvun hidastuessa

0
Laukamo koulutti itse särmääjiä, kun heitä ei työmarkkinoilta ollut saatavissa. Särmääjä Juha Tapani työssään.

Yritysten on vaikea ennustaa tulevaa, aistia merkkejä ja laskea yhteen vaikutuksia, sillä globaalit tekijät vaikuttavat entistä enemmän pelkästään Suomessa toimiviin yrityksiin.

– Olosuhteisiin nähden meillä menee kohtuullisen hyvin. Haasteita on muun muassa kilpailukyvyn säilyttämisessä, kun maailmantalouden kasvu hidastuu merkittävästi. Se tuo ulkomaiset kilpailijat myös Suomen markkinoille. Haasteita on, mutta kenellä ei olisi, toteaa somerolaisen Laukamo Group Oy:n toimitusjohtaja Hannu Palokangas.

Hän sanoo, etteivät yritykset uskalla satsata reilun vuoden takaiseen tapaan, kun tulevaisuudesta ei ota selkoa. Maailman epävarmuus tekee epävarmemmaksi päättää.

– Kiinan talous sakkaa. Siellä työttömyys on nousussa ja rahaa käytettävissä vähän. On tullisotia, Saksan ja Ruotsin talouksien hyytyminen, Brexit ja koto-Suomen sisäiset väännöt, luettelee Palokangas.

Vientiä Laukamolla on hyvin vähän. Yli 90 prosenttia asiakkaista on Suomesta. Silti maailman tapahtumat vaikuttavat somerolaisyritykseen, sillä sopimusvalmistaja Laukamon useat asiakkaat kilpailevat omilla tuotteillaan globaaleilla markkinoilla.

TUOTTEEN ON oltava valmis hyvin nopeallakin aikataululla. Asiakkaat eivät juurikaan enää pidä varastoja.

Hannu Palokangas listaa Laukamon ykkösvaltiksi laadun. Palvelun on oltava joustavaa ja luotettavaa.

– Sovitusta pidetään kiinni. Tavara toimitetaan silloin kuin pitää. Hinnalla emme pysty kilpailemaan itäeurooppalaisia kilpailijoitamme vastaan.

LAUKAMO VALMISTAA sopimusasiakkailleen elektroniikka- ja ohutlevytuotteita sekä tuotteita ruiskuvalulla muovista ja nestemäisestä silikonista. Omana tuotantona on telekaappeja, joita näkee esimerkiksi teiden varsilla.

– Pitää olla tarkkana, ettemme kilpaile omilla tuotteillamme sopimusasiakkaidemme tuotannon kanssa. Siksi olemme tietoisesti pitäneet omien tuotteidemme valikoiman nimenomaan teletuotteissa.

Laukamo tekee yrityksille muun muassa teknologiaa leikkaussalitoimintoihin, turvavaloja rakennusten poistumisteille, metalliosia risteilijöihin ja elektroniikkaa työhyvinvointilaitteisiin. Asiakkaina ovat esimerkiksi Airam, Merivaara, Hedengren, Firstbeat ja viranomaiset.

SYYSKUUSSA LAUKAMO yhdisti Konneveden ja Someron tehtaat. Nyt kaikki valmistavat yksiköt ovat Somerolla. Konneveden tehtaan päämateriaali oli nestemäinen silikoni.

– Meillä on hyvät tilat. Tonttia on ympärillä, jos on tarvetta laajentaa.

– Tämä on edelleen työvoimavaltainen ala, vaikka tekijöiden apuna on tarjolla automatiikkaakin, kertoo toimitusjohtaja Palokangas.

Yritys työllistää 140 vakituista ja lisäksi tilauspiikkeihin palkataan tekijöitä vuokratyöfirman kautta.

LAUKAMO ON kouluttanut itse tekijöitä, esimerkiksi särmääjiä, kun heitä ei ole ollut tarjolla suoraan työmarkkinoilta.

– Oma henkilökunta kouluttaa moniosaajia työn ohessa. Silloin voimme siirtää ammattitaitoista väkeä yksiköstä toiseen; sinne, missä kulloinkin tarvitaan väkeä. Se tasaa kuormitusta, kun töitä on paljon, ja hiljaisempina aikoina varmistetaan tilipussi kaikille.

Harva tietää, mitä ohutlevystä ja muovista työstetään. Moni nuori karsastaa tehdastyötä ja koneiden valmistamista.

Palokangas sanoo Laukamon toimialan olevan pysyvää, sillä aina pitää valmistaa muotteja ja koneita, joilla tehdään tuotteita. Hän muistuttaa, että jollakin tapaa nuoria nykyisin kiinnostavat PC:t oheislaitteineen ja ohjelmistoja käyttävät laitteetkin on tehtävä.

– Valmistaminen ei muutu biteiksi. Joustavaa ja kilpailukykyistä valmistusta ei siirretä halvempiin maihin samaan tapaan, kuin it-alalla on jo nähty kauan toimittavan.

HANNU PALOKANGAS saapui Laukamolle vuosi sitten joulukuussa. MBA-tutkinnon suorittanut insinööri työskenteli aiemmin Powerfinnillä Salossa. Hänen työhistoriaansa kuuluu muun muassa Trafotek, joka valmistaa tehoelektroniikkatuotteita ulkomaillakin.

Laukamolle vetivät yrityksen monialaisuus ja sen juuret, pitkä historia.

– On mielenkiintoista, että yrityksellä on monta haaraa, sanoo Palokangas ja tarkoittaa Laukamon neljää kivijalkaa: elektroniikkaa, ohutlevyä, muovia ja silikonia. Kolme ensimmäistä ovat lähes tasavahvoja. Silikonituotteet ovat vielä hyvin pieni siivu tuotannosta.

– Elektroniikkapuoli on kasvanut viime aikoina, muovi vähentynyt, laskee toimitusjohtaja.

Suurin osa materiaaleista tulee Euroopasta, mutta esimerkiksi elektroniikkakomponentteja hankitaan myös Kaukoidästä.

– Nyt kun eletään haastavia aikoja, niin on hyvä, ettei yritys ole pelkästään yhden materiaalin tai tuotteen varassa. Jos tarvitaan, niin voimme palvella asiakkaita useammallakin saralla ja suunnitella heille vaihtoehtoja, selvittää Hannu Palokangas.

Hän kertoo, ettei Suomessa ole ainuttakaan vastaavanlaista yritystä kuin Laukamo. Pari firmaa on hieman samanlaisia.

LAUKAMON PALVELUT kattavat tarvittaessa tuotteen suunnittelun, tuotekehityksen ja valmistuksen. Yritys tekee esimerkiksi muotti- ja työkalusuunnittelua ja hankintaa sekä valmistuspalveluja. Ne sisältävät loppukokoonpanon ja testauksen elektroniikan, ohutlevyn, muovin ja nestemäisen silikonin osalta. Lisänä asiakas saa vielä materiaali- ja logistiikkapalveluja.

– Meillä on verkostot, joista saada lisää erityisosaamista.

Toimitusjohtaja Palokankaalla on useitakin tavoitteita.

– Yrityksen omistaja ja hallitus osoittavat omat tavoitteensa, joita kohti mennään. En näe edessä räjähtävää kasvua, mutta mahdollisuuksia Laukamolla on, kun töitä tehdään avoimina ja tulevaisuuteen tähdäten.

Hän muistuttaa, että yrityksen tehtävä on auttaa asiakkaitaan menestymään ja olla luotettava ja sitoutunut yhteistyökumppani.

– Tavoitteeni on, että valmistaminen pysyy Somerolla, työntekijöillä on töitä ja asiakkaat saavat hyviä tuotteita juuri silloin, kun niitä tarvitsevat ja pystyvät kehittämään omia yrityksiään.

 

– Nyt kun eletään haastavia aikoja, niin on hyvä, jos yritys ei ole pelkästään yhden asian varassa, toteaa Laukamo-yhtiöiden toimitusjohtaja Hannu Palokangas. Kuvat: Merja Ryhtä.

 

Muovi ja hiilijalanjälki puhuttavat

Ympäristöasiat ja kuluttamisen vähentäminen ovat pinnalla.

Muovi on tänä päivänä kirosana, tiivistää somerolaisen Laukamo Group Oy:n toimitusjohtaja Hannu Palokangas.

– Meidän muovituotteemme eivät päädy maailman meriin. Laukamon valmistamat tuotteet eivät yleisesti ottaen päädy kuluttajamarkkinoille. Ne tehdään pääasiassa koneiden ja järjestelmien osiksi. Niitä voi nähdä leikkaussalista teollisuuden nesteenvirtauksen valvontaan ja kaikkea siltä väliltä, selventää Palokangas.

Hän muistuttaa, että tuotannossa kertyvää muoviylijäämää voi käyttää uudelleen rakeena toisten tuotteiden valmistuksessa, jos asiakas sen hyväksyy.

Entistä enemmän asiakkaat kyselevät hiilijalanjäljestä.

– Toimimme eettisesti ympäristönäkökohdat huomioiden. Ympäristösertifikaattimme pitää siitä huolen. Tavoitteena on vähentää omaa hiilijalanjälkeämme.

Laukamon toiminta on sertifioitu ISO 9001 ja ISO 14001 mukaisesti. ISO 13485 sertifiointi lääketeollisuuden tarpeisiin on myönnetty Laukamolle alkuvuodesta 2019.

– Olemme sitoutuneet jatkuvaan kehitystyöhön laadun ja ympäristön suhteen.

 

Lisää juttuja yrityksistä ja maakunnan työllisyydestä Rekryexpo-liitteessä

Julkaisemme laajan katsauksen Varsinais-Suomen työpaikkoihin ja erityisesti it-alan osaajapulaan liittyvistä aiheista Rekryexpo-liitteessä. Printtiliitteen lisäksi luettavaa löytyy myös Rekryexpon laajennetusta digilehdestä. Löydät laajennetun digilehden verkkosivujemme kautta. Päälehden jälkeen luettavissa on laajennettu Rekryexpo-digilehti.

Tässä aiheita, jotka löydät vain Rekryexpon digiversiosta:

  • Palkkatuki toimii yrityksissä huomattavasti paremmin kuin julkisella sektorilla
  • Bottikuiskaajat opettavat tekoälyä työttömyysturva-asioissa
  • Tietoturva, verkkoturva, kyberturva
  • Turkulainen ohjelmistotalo: Jalat maassa, tuote pilvessä

 

Lue koko sisältö digilehden perässä olevasta laajennetusta Rekryexpo-liitteestä.