– Messut ja erilaiset ruokatapahtumat ovat todella tärkeitä paikkoja meille pienille pajoille. Niissä pääsee näyttämään, mitä käsityönä tekee ja osaa, sekä maistattamaan ja kuulemaan palautetta tuotteistaan, kertoo Mansen Mainion yrittäjä Jouni Stenberg.

– Itse asiassa kierrän ja markkinoin tuotteita lähes pelkästään ruoka-alan tapahtumissa. Joulunalus on sesonkiaikaa. Jonkin verran tuotteillani on jälleenmyyjiä tilapuodeissa, toteaa Stenberg, joka on tamperelaisyrityksen ainoa työntekijä.

Suomen Kädentaidon messut on suurin tapahtuma, jossa Jouni Stenberg on Mansen Mainion liki kaksivuotisen historian aikana ollut. Hän maistattaa chilipainotteisia tuotteitaan tilapuodeissa,  ja ensi viikonvaihteessa hän on tulossa ensimmäistä kertaa Ruokavaan Somerolle.

Mansen Mainion päätuotteita ovat chilillä maustetut hillot ja kastikkeet. Repertuaarissa on myös makea porkkanahillo, marinoidut valkosipulit ja erilaiset sinapit.

– Chili maistuu hyvin ainakin tamperelaisille. Mitä pohjoisemmaksi Suomea mennään, sitä enemmän luotetaan perusmakuihin, on Stenberg huomannut.

Forssalainen Pirjo Viksten odottaa jännityksellä, miten hänen tapetista valmistamansa lahjapussit ja -kuoret otetaan vastaan. Hänen keksintönsä on uunituore.

– Se on oma innovaatio, ei mistään kopioitu. Tapettia on mennyt, kun askartelin muutaman prototyypin. Lahjapussit solmitaan nyöreillä, kertoo Viksten.

Hän sanoo tuotteiden ”syntyneen” ilolla.

– Niitä oli todella mukava suunnitella ja tehdä, kertoo vuosi sitten toimistosihteerin töistä eläkkeelle jäänyt Viksten.

Hän lupasi lähteä 32-vuotiaan tyttärensä, muotoilija Venla Vikstenin kaveriksi myyntitapahtumiin. Tammelalainen Venla Viksten on kiertänyt käsityö- ja perinnetapahtumissa, muun muassa Hakkapeliittatorilla. Hän on myynyt keramiikasta valmistamiaan tuotteita.

Nyt tytär on löytänyt kierrätysmateriaalit, kuten pyöränkumit ja nahan. Niistä on syntynyt pääasiassa koruja, esimerkiksi korviin ja ranteeseen.

Ensimmäisen kerran äiti ja tytär testaavat, miten asiakkaat ottavat uudet tuotteet omakseen Jokioisten Tietotalolla. Seuraava testi on Ruokavassa monitoimitalolla.

Viikonvaihteen Ruokavassa on mukana jälleen laaja kirjo sekä ruokaan liittyviä tuotteita että käsitöitä.

Tarjolla on makeata ja suolaista hetimiten ja jouluna syötäväksi tai pukinkonttiin laitettavaksi.

On jouluisia käsitöitä ja leivonnaisia. On myös jauhoja, mausteita, härkäpapu-, maa-artisokka- ja valkosipulituotteita. Myytävänä on lampaan- ja naudanlihaakin.

Kierrätystuotteita on jonkin verran.

– Myyjiä on runsaat 80 ja myyntipaikkoja 94. Paikat täyttyivät nopeasti. Joukossa on sekä vanhoja konkareita että ensi kertaa Ruokavaan tulevia, kertoo Anniina Witka Someron Esasta, joka huolehtii Ruokavan järjestelyistä.

Raimo Paajanen pitää työnäytöksen. Someron viihdejoukoissa musisoivat Aarni Kakko, Lauri Kakko ja Tuukka Nummila.

Ruokavan on lauantaina 30.11. ja sunnuntaina 1.12. Someron monitoimitalossa.