Mikä pistää ihmisen vahingoittamaan toista?

0
Kuvan tilanne on lavastettu. (Kuva Ben Serlo/TS)

Mistä pursuaa se raivo tai innostus, että haluaa tehdä pahaa toiselle? Pari omaakin kokemusta asiasta on.

Kerran nuorena miehenä kävellessäni kaverin kanssa jalkakäytävällä kohteliaasti vastaantulevat huomioiden, vastaan tullut poikajoukko ryhtyi kohdalle saavuttuaan lyömään meitä.

Täysin tuntemattomia, ei mitään ennakoivia oireita. Poliisiauto sattui juuri tulemaan nurkan takaa. Episodi päättyi siihen.

Eivät jääneet kiinni, poliisit eivät nähneet.

Toisen kerran yksin aikuisena kävellessäni vastaantulevasta ryhmästä heilahti nyrkki poskeeni. Jatkoivat eteenpäin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Nykyisin tapahtuu toisinaan puukotuksia. Yleensä väkivalta kai kohdistuu tuttuihin, mutta jonkin verran myös tuntemattomiin.

Aivan käsittämätöntä. Onneksi kokemukset eivät ole Somerolta.

Ovatko väkivallan tekijät mielisairaita? Niin sellaisen kohteeksi joutuneesta voi tuntua.

Onko kyseessä nuoruuden uho? ”Näytetään niille”. Jos on, taitaa olla enemmän kysymys kavereille näyttämisestä. Samanlaisesta lapsellisuudesta kuin kolmevuotiaan kiroilemaan opettelu. ”Kyllä minä uskallan, huomaavatkohan kaverit rohkeuttani.”

Vai ovatko tv-sarjojen väkivaltaisuudet vieneen ihmisiltä ymmärryksen fyysisen vammautumisen todellisista riskeistä?

Mihin empatiakyvyt ovat väkivaltaisilta hävinneet?

Onko oppi väkivaltaisuuden ihannoimiseen saatu kotoa?

Jonkinlaista muotia on ehkä myös henkinen väkivalta. Koulukiusaaminen. Kaverijoukossa ilkeä läppä, eduskunnassa kummalliset heitot, some-sivuilla loukkaavat jutut, ynnä muut vastaavat.

Voiko olla niin, että ihmiset luulevat asiattomalla käytöksellään saavansa arvostusta? Ei kai, ilmeisemmin heille takanapäin nauretaan. Tyhmäähän on käyttäytyä huonosti ja loukata toisia.

Jos on terve mieleltään, siitähän tulee itsellekin ikävä, syyllinen olo.

Terveen oman arvonsa tuntevan ihmisen käytökseen kuuluu ystävällisyys, kohteliaisuus ja toisten huomioiminen, niin sanoissa kuin teoissa.

Turpiin tuli