NIKO-projekti kertoo päihteitten vaaroista

0
Kuva nuuskanäyttelystä.

Teksti ja kuvat Aino Kesäniemi

NIKO-projekti on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ylläpitämä kehittämishanke, joka oli tänä vuonna mukana Kiiruun koulun 7.-luokkalaisten vuosittaisessa päihdetapahtumassa.

Varsinais-Suomen alueella toimivan NIKO-projektin tavoitteena on tuoda esille päihteiden haittoja, ja sen avulla edistää nuorten terveyttä. Hanke toimii nuorten ja heidän lähiyhteisöjensä parissa muun muassa koulujen, nuorisotoimien ja urheiluseurojen kautta.

Kiiruun koulun pyynnöstä paikalle saapunut NIKO-tiimin projektikoordinaattori Jenni Vaskelainen kertoi oppilaille nuorten keskuudessa yleistyneen nuuskan terveysvaikutuksista osallistavien harjoitusten ja keskustelujen avulla.

Oppilaat kiersivät pisteillä, joista jokaisessa kerrottiin eri päihteistä ja niiden vaikutuksista terveyteen muun muassa valokuvien ja tuoteselosteiden kanssa. Lisäksi koulun aulassa oli kaikkien oppilaiden nähtävillä nuuskanäyttely.

7.-luokkalaisten Helmiina Mettovaaran, Eerika Haalijoen ja Matias Lampun mielestä päihteet ovat huono asia.

– Kyllä jotkut niitä käyttävät, mutta ei kukaan omissa lähimmissä kaveripiireissä, Mettovaara kertoo.

Haalijoki sanoo olevansa samaa mieltä, ja lisää, että päihteiden käyttö on ehkä yleisempää vanhempien oppilaiden keskuudessa.

– Ihmiset varmaan purkavat suruaan päihteiden avulla, tai sitten käyttävät niitä hauskanpitoon, tytöt pohtivat.

Mettovaara arvelee myös ryhmäpaineen olevan suuri syy sille, miksi monet nuoret aloittavat esimerkiksi tupakanpolton tai nuuskan käytön.

Lamppu sanoo, että päihteistä ja niiden vaikutuksista puhutaan nykyään paljon koulussa.

Varsinais-Suomi

Terveyskysely 8–9-luokkalaisille 2019

3,8 % polttaa sähkötupakkaa päivittäin

12,9 % polttaa tavallista tupakkaa päivittäin

5 % käyttää nuuskaa päivittäin