Nuohouksen tasosta

0
Kirjoitus ei koske kuvan nuohoojaa. Kuva Riitta Salmi/TS

Minä olen närkästynyt nuohouksen tasosta. Kohde eli mökkini sijaitsee Tammelan Letkulla, eikä närkästykseni kohdistu Somerolla eikä Tammelassa aiemmin toimineisiin, hyvin työnsä tehneisiin piirinuohoojiin. Nämä kokemukset ovat nuohouksen vapautumisen jälkeiseltä ajalta. Tapaus sattui jo juhannuksen alla, mutta asia ei ole vieläkään selvinnyt.

Olin soittanut eräälle nuohoojalle, joka ilmoitti, että hänellä on sitten käteislaskutus. Sanoi, että hän ehtii nuohouksen jossakin vaiheessa tekemään, koska se lakisääteisesti pitää mökeillä viimeistään kolmen vuoden välein tehdä.

Ex-vaimoni oli paikalla, kun mies saapui juhannuksen aatonaattona. Oli narissut tikkaiden puuttumisesta, mutta kiivennyt sitten katolle omilla tikkaillaan. Hän pudotti vispilänsä kertaalleen kolmesta hormista alas, mutta siinä kaikki! Ei mennyt lainkaan sisään, eikä tehnyt mitään siivotakseen tuhkat pois. Viipyi yhteensä viisi minuuttia, veloitti 40 euroa, ja lähti pois.

No, aattona pikkupojat menivät saunaan, ja tulivat nokisina ulos. Oliko se saunomista vai mitä se oli?

Kuultuani tästä soitin nuohoojalle juhannuksen jälkeen. Kysyin kohteliaasti, että pitäisikö nuohouksen jälkeen myös siivota. Hän sai hirveän hepulin. Käski minun painua sinne, mistä olen tullut. Minä kerroin hänelle, että kyseinen henkilö on jo siirtynyt ajasta tuonpuoleiseen, enkä minä siihen paikkaan kokoni puolesta nykyisin edes mahtuisi.

Hän käski soittaa Tammelan palotarkastajalle. Eli siis kelle, eihän Tammelassakaan sellaista enää ole.

Asia on tällä hetkellä edelleen siinä mallissa, että tuhkat ovat alhaalla hormissa, jonne hän kävi ne tipauttamassa. Siis ne tuhkat, jotka eivät juhannuksen rytäkässä tulleet saunan puolelle.

En tiedä, ottiko hän hormipellin etukäteen pois. Oikea nuohooja sen kuitenkin tekee, tilkitsee raon ja imuroi viimeiseksi tuhkat. Mutta hän ei edes käynyt siellä.

Pahin närkästys on ohi, mutta nuohouksen taso ihmetyttää edelleen. Ennen, piirinuohouksen aikana, minulla ei ollut koskaan aihetta valittaa nuohouksesta. Ei ole tarvinnut vahtia perseen takana, että homma oikeasti hoidetaan, kuten pitää.

Opetuksena olkoon, että ketä tahansa ei kannata tilata. Kannattaa ensin hieman miettiä ja kysellä, mikä mies oikein on kyseessä. Toiset sutaisee ja sotkee paikat, toiset tekevät työn kunnolla. Ainut lohtu on, että edes piippu on puhdas, eikä tule nokipaloa.

Tapio Koskinen

Tammela