Oli lottovoitto saada oma bändi

0
Anniina Suhoselle oman bändin saaminen oli kuin olisi uuden lehden kääntänyt elämässään.

Keikoille pääsy on ollut Anniina Suhosen haaveena lapsesta asti:

Suku on äidin puolelta hyvin musikaalista. Siinä Anniina Suhonen, 24, kertoo olevan yksi syy, minkä takia hän on päätynyt laulajaksi. Sitä hän haluaa tehdä ja oppia aina vain lisää. Laulaminen tarjoaa sopivaa vastapainoa työlle ja perhe-elämälle, jotka ovat Turussa.

– Muistan kuinka äitini lauloi minulle pienenä. Oli muskareita ja minua vietiin konsertteihin. Lisäksi minulla oli soittotunteja pianon kanssa.

Tärkeä tekijä lauluharrastuksen laajenemisessa oli Anniina Suhosen papalla, Sakari Karvialla, joka oli ollut aiemmin Esakallion lavaisäntä, ja siirtynyt ikääntyessään järjestyksenvalvojaksi.

– Hän otti mukaansa minut pienestä tytöstä lähtien. Kuuntelin esiintyjiä ihastuneena. Parasta oli pääsy takahuoneeseen tapaamaan tähtiä. Siellä oli muun muassa Kari Tapio, Reijo Taipale, Jari Sillanpää ja Neljänsuora. Ne olivat pikkutytölle isoja hetkiä!

Musiikin opintoihin Anniina Suhosta opasti ensimmäisenä pianonsoiton opettaja Sari Kalli.

– Silloin olin niin pieni, että jaksanut oikein keskittyä. Niinpä me ruvettiin harjoittelemaan laulua, kun olin noin kahdeksan, yhdeksän vuoden ikäinen. 10-vuotiaana menin Jaana Viitamäen oppiin, ja kävin hänen luonaan monta vuotta. Siinä vaiheessa se vähän jäi, kun opiskelin Forssassa, eivätkä aikataulut enää oikein täsmänneet.

Eeva-Kaarina Vilke oli seuraava opettaja Somero-opistossa. Hänellä oli oopperataustaa ja osasi kiinnittää huomiota oppilaansa tekniseen osaamiseen.

Katriina Jaatisen, nykyisen Helmen kanssa lauloimme Whitney Houstonia ja muita isoja laulajia, joita olen aina tykännyt kuunnella ja myös itse laulaa.

Vuonna 2012 Forssan ammatti-instituuttia käydessään Anniina Suhonen kävi Erkki Liikasen opissa.

– Häneltä sain hyvin paljon ja viisaita vinkkejä laulamiseen. Hän osasi myös pitkän kokemuksensa kautta kertoa, millaista on muusikon työ. Hän on tehnyt sitä hyvin monipuolisesti, Suhonen kehuu.

Viimeisimpänä opettajana Turussa oli viime vuonna Kristiina Raudanen.

– Hänen tuntinsa olivat tekniikkapainotteisia. Kävimme läpi, miten ääni syntyy ja mitä siihen tarvitaan, ja teimme erilaisia ääniharjoituksia.

– Olen iloinen siitä, että minulla on ollut kannustavia opettajia. Olen saanut heiltä näkemystä ja ison määrän hyviä neuvoja. Ilman heitä en olisi tässä tilanteessa, jossa nyt olen, Anniina Suhonen kiittelee.

Minttu Pieniniemen kanssa Suhonen esiintyi Somerolla erilaisilla keikoilla, syntymäpäiväjuhlilla ynnä muualla.

– 2016 jouluna halusin kiertää hyväntekeväisyytenä mahdollisimman monta vanhainkotia. Tarkoituksena oli tuoda laitoksissa asuville vanhuksille pieni joulutervehdys musiikin ja laulun kautta. Ehdin kiertää Somerolla kolme ja Turussa viisi paikkaa. Paras palkka minulle itselleni olivat onnellisten ikäihmisten kasvot, jotka hymyssä suin lauloivat heille tuttuja joululauluja.

Iskelmämusiikki on ollut aina lähellä Anniina Suhosen sydäntä.

– Kun pappa kuoli yhtäkkiä, niin halusin, että menen ihan hänen takiaankin lavalle, ja että ihmiset tulevat kuuntelemaan minua.

Oman bändin saamisen Anniina Suhonen kehuu olleen lottovoitto.

– Olen aina halunnut keikkailla bändissä ja tehdä työtä oman bändin kanssa. Olin ollut Raittilan Mikan kanssa yhteisillä keikoilla Somerolla ja niistä hän tiesi minut entuudestaan. Mika minua kysyi viime vuonna bändin solistiksi.

– Se oli minulle tosi iso juttu, jollaisesta olin jo pitkään haaveillut. Se tuli vastaan ihan yllättäen. Niinhän sitä sanotaan, että silloin kun jotakin vähiten odottaa, niin juuri silloin se osuu kohdalle.

Bändille oli mietitty jo nimikin valmiiksi, ennen kuin Suhosta kysyttiin. Se on Kuutamolla.

Turun seudulla Suhonen tekee omia, pienempiä keikkoja yksinään. Hänellä on omat laitteet ja valmiit taustat.

– Esimerkiksi syntymäpäiväjuhliin tai häihin voidaan haluta mukaan jokin tietty laulu. On hyvä, että yhden laulun takia matkaan ei tarvitse mennä koko bändin kanssa.

Suhonen haluaisi päästä tanssilavoille pidemmällekin, vaikka ympäri Suomea. Esikuvinaan ja esiintyvinä taiteilijoina hän arvostaa Saija Tuupasta ja Suvi Teräsniskaa. Hän toivoo, että muut Kuutamolla-bändistä ovat siihen valmiita.

– Toivottavasti, sillä heillä kaikilla on kuitenkin toinen työ soittamisen lisäksi. Meillä menee niin hyvin yhteen. Meillä on kivoja keikkoja, joille on aina mukavaa mennä yhdessä. Keikkailu on ollut minun haaveeni lapsuudesta asti. Se merkitsee minulle todella paljon.

– Laulaminen on minulle henkireikä niinäkin hetkinä, jos jokin on mennyt huonosti. Se on auttanut iloissa ja suruissa. Jos se otettaisiin minulta pois, en tiedä, mitä tekisin.

Turku on ollut Anniina Suhosen koti vuodesta 2015. Hän sanoo olevansa kaupunki-ihminen. Turussa hän on aina halunnut asua, sillä se on sopivan pieni. Helsinki olisi liian iso.

– Turku on minulle kuin tehty. Olen aina halunnut asua siellä.

Ennen muuttoaan hän opiskeli Forssassa lähihoitajaksi.

– Olin kolme vuotta vanhusten kanssa. Sitten vaihdoin lapsiin – oli sellainen pieni harppaus, Anniina Suhonen naurahtaa.

Hänellä on lapsi, pian 2,5 vuoden ikäinen Julius. Puoliso Janne Hämäläinen on Kaarinasta, ja heillä oli tavatessaan Turussa jo valmiiksi yhteisiä kavereita.

– Kun Julius syntyi, minulla oli kolmivuorotyö. Se ei enää sopinut lapsiperheen arkeen. Mutta olin aina halunnut työskennellä lasten kanssa.

Nyt Suhonen on ollut puoli vuotta töissä päiväkodissa lähihoitajana. Hänellä on säännöllinen työ ja viikonloput vapaata.

– Ennen saattoi olla aamuvuoro ja sen jälkeen oli illalla meno keikalle, ja sitten taas aamulla töihin. Varsinkin se, kun oli vielä lapsi joka ei nukkunut yöuniaan, toi kyllä sellaisen pienen lisäsäväyksen elämään.

– Lapsiryhmät päiväkodissa ovat isoja, jopa 20 lasta, ja siinäkin saattaa olla mukana erityislapsia. Onhan se välillä aika haastavaa, mutta itse työ antaa tosi paljon. Lapset ovat ihania ja niiden kanssa on kiva touhuta. Työpäivät sujuvat tosi hyvin.

Isovanhemmat Riitta ja Seppo Suhonen ovat hoitaneet Juliusta Somerolla hienosti. Äidillä on mahdollisuus mennä keikoille ja puolisokin suhtautuu kaikin puolin hyväksyvästi.

– Meillä on sopivan erilaiset työt. Minä olen ihmisten kanssa ja hän autojen parissa.

– On tärkeää, että lapsella on oma, säännöllinen rytmi. Niin olen miettinyt, että lapsi menee aina edellä. Mies on tukena ja omat vanhempani. Sen verran mennään, mitä lapsi antaa myöten.

Omaa ääntään Anniina Suhonen kuvailee vahvaksi. Se on jopa erikoista, sillä hän itse on hyvin hentorakenteinen.

– Ihmiset sanovat, että minulla on iso ääniala; pääsen matalalle ja korkealle. Ääni myös soi aika paljon. Moni sanoo, että ”kun sua kattoo, niin ei uskoisi, että susta lähtee tollanen ääni”. Esimerkiksi tango sopii minulle ja se pääsee oikeuksiinsa.

Yksi syy siihen, että ääni on kunnossa, on sillä, että kroppa on muutenkin iskussa.

– Se vaikuttaa laulamiseen myöskin, että urheilen. Käyn salilla ja lenkillä aina kun siihen on mahdollisuus. Lisäksi olen innokas lavatanssija.

– Muita harrastuksia ei juuri ehdi, kun on jo lapsi, työt ja musa. Olen sellainen tyyppi, joka tykkää saada kalenterin täyteen.

———————————————–

Fakta

Käytyjä kisoja:

  • Salon Talent 2010, 3. sija
  • Tartu Mikkiin karaokemestari 2013, 3. sija
  • Salon Plazan karaokekuningas ja kuningatar kilpailu 2014, 1. sija
  • Tangontaitaja naisten vakiosarja 2015, 3. sija
  • SM-Karaoke 2016 ja 2017, 1 000 kilpailijan joukosta 40 joukossa
  • Bar Bambu Garden karaokemestari 2018, 1. sija
    Eurotähti 2018, 2. sija
  • Forssan Koskenniskan karaokekuningatar 2018, 1. sija
  • Suomen Viihdetähti 2019, finaali 2019, 7. sija