Vuonna 2009: Päätoiminen diabeteshoitaja

0
Anne Kaitilan myötä Somerolla on nyt helpompi päästä diabeteshoitajan vastaanotolle. Hän auttaa kakkostyypin diabeetikkoja viitenä päivänä viikossa. Kuva Salli Lehtinen

Somero-lehti 10.11.2009

Teksyi ja kuva Salli Lehtinen

Anne Kaitila on ensimmäinen päätoiminen diabeteshoitaja Someron terveyskeskuksen historiassa. Hänet tavoittaa päivittäin työhuoneestaan laboratorion käytävän varrelta.

Diabetes on edennyt niin tehokkaasti, että sitä kutsutaan maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Somerollakin se koskettaa useampaa sataa ihmistä.

Viime viikolla työnsä terveyskeskuksessa aloittanut Anne Kaitila tietää olevansa ison haasteen edessä. Hänen työsarakseen on rajattu kakkostyypin eli aikuisiän diabeetikot. Ykköstyypin diabeetikkojen hoito järjestyy sairaaloiden kautta.

– Toivon, että ihmiset ottavat yhteyttä ja sopivat tapaamisesta, että pääsen tutustumaan ja näen kunkin tilanteen. Välineiden hakijatkin voisivat varata ajan, että ehtisimme vaihtaa muutaman sanan

Anne Kaitila näkee työnsä lähinnä neuvontana ja tukena. Tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että kakkostyypin diabetekseen pystyy vaikuttamaan elämäntapamuutoksin.

Työnkuva muotoutuu sitä mukaa, kun paikat ja ihmiset alkavat tulla tutuiksi. Myöhemmin on mahdollista järjestää esimerkiksi tempauksia ja pienryhmiä riippuen siitä, mitä asiakkaat haluavat.

– Asun Kuusjoen Kanungissa. Työskentelin vuodesta 2000 sairaanhoitajana Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa. Diabetesta tuli usein vastaan. Minulle tuli olo, että haluan tietää enemmän asiasta ja menin diabeteskoulutukseen, Anne Kaitila kertoo tiestään diabeteshoitajaksi.