Ecotekola avasi kädentaidon puodin Jukolantien varteen. Siellä on tarjolla työpajalaisten tekemiä uusiotuotteita. Kirjo on laaja. Joukossa on muun muassa kortteja, koristeita, koruja, koreja, kasseja, sukkia ja esiliinoja sekä puutyöpajan pieniä esineitä, esimerkiksi linnunpönttöjä, lyhtyjä ja keittiötikkaita.

Seinän toisella puolella on kierrätystuotteiden myymälä, joka on toiminut tiloissa runsaan vuoden.

– Nyt saimme eriteltyä uusiotuotteet ja kierrätystavarat. Pystymme määrittelemään käsityölle oikean hinnan, jossa on osansa materiaalilla ja myös omalla työllä. Kun aiemmin kaikki myytävät olivat samassa tilassa, niin asiakas saattoi hämmentyä vertaillessaan kierrätystavaran ja vastaavan uuden tuotteen hintoja, kertoo kaupungin kuntouttavan työtoiminnan kädentaitojen ohjaaja Virve Kosonen.

Kosonen on ylpeä työpajalaisten taidoista ja moniosaamisesta.

– Heillä on hyvin paljon osaamista, joka nyt pääsee puodissa esille. Täällä on heidän näköisiään juttuja, joita ei löydä mistään muualta. Jokainen työ on uniikki ja viimeistelty, korostaa Kosonen.

– Myymälä tuo esille palvelun, jota tarjoamme. Se tuo esille kädentaitoja ja nostaa käsitöiden arvostusta, toteaa vastaava työpajaohjaaja Riina Lehtinen.

Yksi taidonnäyte komeilee puodin seinässä. Työpajalainen Toni Pastuhov on maalannut sielukkaan metsän, jonne tekee mieli sukeltaa. Metsä ottaa vastaan puotiin tulijan.

Sirpa Hakkarainen on ommellut myytäväksi esiliinoja ja farkkukankaasta penaaleja.

– Mielenkiintoista nähdä, menevätkö ne kaupaksi, miettii Hakkarainen.

Hänen työhistoriaansa kuuluu parturi-kampaajan ammatti, johon siihenkin tarvitaan kätevät kädet. Hakkarainen ei ollut juurikaan askarrellut, harrastanut neulomista tai ompelemista ennen työpajalle tuloaan.

– Ohjaajat ovat opettaneet; minun ei ole tarvinnut olla valmis. Täällä olen innostunut ompelemisesta, kiittelee Hakkarainen opastajiaan.

Työpaja on tuonut Sirpa Hakkaraisen päiviin rytmiä.

– Tiedän, mitä huomiselta päivältä odottaa ja tulen tekemään. Tulevaisuutta en vielä suunnittele. Olen tässä ja nyt.

Kaupungin kuntouttavan työtoiminnan, Ecotekolan kädentaitopaja ja kierrätysmyymälä ovat toimineet runsaan vuoden Jukolassa. Tehdaskujalla on edelleen puutyöpaja ja kierrätystavaroiden vastaanotto.

Siirto oli onnistunut. Se toi työpajatoiminnan avoimeksi ja nykyaikaiseksi. Se näyttää, että palvelu ja tekijät ovat olemassa.

Tilat keskellä kylää ovat innostaneet työntekoon.

– Muutto selvästi motivoi työpajalaisia ideoimaan, tekemään ja sitoutumaan työhönsä. He viihtyvät hyvin Jukolassa. Työpajalla käytyjen päivien määrät ovat lisääntyneet, kertoo ohjaaja Virve Kosonen.

Kaiken kaikkiaan kuntouttavassa työtoiminnasa on 80 henkilöä, joista tällä hetkellä kolmisenkymmentä työpajalaista etsii Ecotekolan pajojen kautta itselleen polkua, esimerkiksi ammatinvalintaan, elämänhallintaan ja uuden oppimiseen. Ohjaajat auttavat matkaa.

Pajoilla viihdytään hyvin. Työtoiminta on tavoitteellista ja kuntouttavaa. Jokaisen pajalaisen kanssa laaditaan henkilökohtaisia suunnitelmia, joita seurataan ja ajantasaistetaan, kun tulee muutoksia. Mielessä siintää seuraava etappi kohti opiskelua tai työtä.