Somero vetää väkeä – vieraskentille

0
Viestin kannattajat saapuivat kalikoin varustautuneena pärjätäkseen somerolaisyleisön kanssa.

Somero-lehti 20.11.2009

Teksti Juha Laakso, kuva Sauli Kaipainen

Naisten lentopalloliigan ottelut ovat kauden ensimmäisellä kolmanneksella vetäneet katsomoihin kaikkiaan 12 773 katsojaa. Yksittäistä ottelua kohden se tarkoittaa 456 hengen yleisömäärää.

Suomalaisissa naisten palloilusarjoissa päälle neljän ja puolensadan katsojakeskiarvo on varsin hyvä. Kaikista lajeista ei ole saatavilla yhtä kattavia tilastoja, mutta ilmeistä on, että naisten sarjoissa vain pesäpallokenttien reunamille kerääntyy enemmän katsojia kuin lentopallolehtereille.

Somerolaisittain pientä ylvästelyn aihetta voi hakea vieraspelien katsojaluvuista. Niissä Somero (506/ottelu) sijoittuu alkukauden tilastoissa Oriveden Ponnistuksen (743) ja LP Viestin (614) jälkeen kolmanneksi.

Vähiten väkeä vieraspeleihinsä ovat houkutelleet Pieksämäki Volley (334), HPK (376) ja Pallo-Karhut (379).

Somerolla vähiten kotiyleisöä


Katsojatilastoissa ensisijainen huomio kiinnittyy kuitenkin aina joukkueiden kotiotteluihin. Tässä vertailussa Somero jää auttamattomasti liigan peränpitäjäksi.

Someron keskiarvo alkukaudelta on 265 katsojaa kotipeliä kohden. Lukema on aika kaukana jopa toiseksi kehnoimmasta noteerauksesta (Pieksämäki/321).

Naisten liigan yleisömagneetteja ovat olleet LP Viesti (703), HPK (572) ja PaKa (524). Ainakin kahdella ensin mainitulla johonkin kotiotteluun on ollut tarjolla maksuttomia sisäänpääsyjä, mikä luonnollisesti on madaltanut otteluun lähtemisen kynnystä.

Pihtipudas vetää vertoja Raumalle


Kun kotipelien katsojamäärät suhteutetaan paikkakuntien asukasmääriin, naisten liigaseuroista yksi erottuu yleisönsuosiossa aivan omaan kastiinsa. Pislaplokin (351) keskiarvo vastaa lähes seitsemää ja puolta prosenttia Pihtiputaan kunnan asukamäärästä.

Somerolla, missä asukkaita on hieman vajaat yhdeksän ja puolituhatta, vastaava seitsemän prosentin osuus edellyttäisi runsaan kuuden ja puolensadan katsojan ottelukohtaiseen keskiarvoon yltämistä.

Suomen suosituimmassa palloilusarjassa, jääkiekon SM-liigassa, vain Raumalla päihitetään ”putaalaisten” kiinnostus. Lukko on houkutellut alkukauden kotipeleihinsä keskimäärin lähes 11 prosenttia raumalaisista.

Vertailun vuoksi: Pislaplokin tasoon yltääkseen Turun Palloseuran pitäisi päästä kiekkoliigassa noin 13 000 katsojan keskiarvoon.

Vuoden alussa tapahtuneet kuntaliitokset ovat muokanneet kyseistä vertailutilastoa nykyisten naisten liigan ”suurkaupunkien” kannalta epäedulliseen suuntaan. Ei näet voida olettaa, että kaupungin asukasluvun jopa tuplaantuessa myös seuran peruskannattajoukko kasvaisi kertarysäyksellä saman verran.

Pihtiputaan lisäksi pienehköt maaseutukaupungit (tai -kunnat) Orivesi (4,2), Eura (3,3) ja Kuusamo (3,1) ovat vetäneet kotiotteluihinsa yli kolme prosenttia väestöstä. Asukaslukuun suhteutettuna Somerokin (2,8) päihittää kiinnostavuudessa Pieksämäen (1,6), Salon (1,3) ja Hämeenlinnan (0,9).