Somerolaisväriä keilafinaalin keskikastissa

0
Forssalaiskeilaaja Jesse Salminen oli viimeisiin ruutuihin asti kiinni Someron kilpailun voitossa.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron keilahallissa tuli jälleen todistetuksi, kuinka monenlaisia käänteitä voi mahtua kuuden heittosarjan keilailukisaan.

Marraskuun aikana Somerolla käydyn Säästöpankki-turnauksen loppukilpailuun oli karsintojen kautta seulottu kaksitoista parasta heittäjää kaikkiaan yli seitsemästäkymmenestä yrittäjästä. Yksitoista heistä pääsi paikalle, mukaan lukien kolme somerolaiskeilaajaa.

Nikkasella hurja aloitus

Someron Keilaajien Risto Nikkasen kilpailu käynnistyi lähes unelmatahtiin. Hän nakutteli ensimmäiseen sarjaan kymmenen peräkkäistä kaatoa, yltäen parempaan pistesaldoon kuin koskaan aiemmin urallaan.

Nikkasen avaustulos oli 288 pistettä ja kun siihen ynnättiin hänen saamansa 23 tasoituspistettä, somerolainen porskutti 311 pinnan noteerauksellaan finaalikilpailun kärjessä.

– Heti seuraavassa sarjassa heittoni katosi ihmeellisesti, enkä saanut sitä enää kohdalleen vaikka miten kovasti yritin, lopputuloksissa seitsemänneksi päätynyt Nikkanen ihmetteli kisapäivänsä kulkua.

Kallio kiri Salmisen edelle

Nikkasen jälkeen keulapaikan otti haltuunsa forssalaisen Säkäset-seuran Jesse Salminen . Välillä hän joutui päästämään Turun Palloseuraa edustavan Samu Valarannan edelleen, kunnes palasi taas mainion nelossarjansa myötä takaisin kärkeen.

Lopullinen ja ratkaiseva käänne tapahtui kuitenkin vasta kuudennessa, eli viimeisessä sarjassa. Valarannan seurakaveri, aiemminkin Somerolla menestynyt mestariluokan keilaaja Jesse Kallio , oli tasaisella työskentelyllään noussut viitossijalta kolmoseksi ja latoi kylmähermoisesti parhaan sarjansa kisan loppuun.

Tuo 269 pisteen sarja nosti Kallion yli sadan pisteen takamatkalta kaksitoista pinnaa Salmisen edelle ja kilpailun voittoon. Kallio teki ilman tasoitushyvityksiä kelpo yhteistuloksen 1 429 pistettä, Salmisen yltäessä 29 pinnan sarjatasoituksellaan 1417 pinnaan.

Paikkari nousi Someron ykköseksi

Kolmantena keilaajana päälle 1 400 pisteen tulokseen ja samalla ”podium-sijoitukseen” venyi Salmistakin suuremmalla tasoitusedulla heittänyt vihtiläisseura Bad Boysin Timo Leppänen (1 411).

Viime torstain karsintaerässä ja finaalin ensimmäisissä sarjoissa hurjaa tulostahtia ylläpitänyt Valaranta romahti itselleenkin käsittämättömästä syystä kahdessa peräkkäisessä sarjassa reippaasti alle 200 pisteen lukemiin ja valahti tuloslistalla lopulta viidenneksi.

Kun Nikkasen tuloskäyrä muodostui Valarannan kaltaiseksi, sunnuntain parhaaksi somerolaiskeilaajaksi nousi melko tasaisia sarjoja nakutellut Harri Paikkari (1 327/1 201). Nikkanen (1 271/1 133) oli lopulta kahdeksas ja Someron Keilaajien kolmas finalisti Olli Lehtinen kymmenes (1 256/1 118).

Keilailun Säästöpankki-turnauksen finaali Someron keilahallissa: 1) Jesse Kallio TPS 1429 (ei tasoituspisteitä), 2) Jesse Salminen Säkäset 1417 (nettotulos 1243), 3) Timo Leppänen Bad Boys 1411 (1201), 4) Tero Mäkilä Rkm-Forssa 1363 (1309), 5) Samu Valaranta TPS 1334 (-), 6) Sami Rauhaniemi Siniset 1328 (-), 7) Harri Paikkari SomKe 1327 (1201), 8) Risto Nikkanen SomKe 1271 (1133)… 10) Olli Lehtinen SomKe 1256 (1118). Turnauksessa 71 osanottajaa, joista 11 parasta finaalissa.

Loppuvuosi avasi kolmesatasten putken

Lahtelaisseura Bayn juniorikeilaaja Lassi Aallon huhtikuussa heittämä 300 pisteen sarja oli pitkään kalenterivuoden ainoa Someron keilahallissa heitetty maksimitulos.

Riihimäen Sinisten Juho Mäkelä teki kolmesatasen syyskuussa ja Jesse Kallio sekä Samu Valaranta Säästöpankki-turnauksen karsinnassa marraskuussa. Koko tälle kolmikolle maksimipisteet olivat uran toiset Someron radoilla.

Viime torstain karsintaerässä Valaranta äityi muutenkin verrattomaan heittovireeseen, jonka tuloksena syntyi Someron halliennätys kuuden heittosarjan eurooppalaisella heittotavalla. 1572 pisteen yhteistulos antaa keskiarvoksi sarjaa kohden huikeat 262 pistettä!