Someron urheilukenttä keskustelun aiheena

0

Urheilukentän päivittämisestä on ollut puhetta pitkään, remontin tarpeellisuudesta ollaan, kuten monesta muustakin asiasta, montaa mieltä. Välillä on ollut kyseessä juoksuratojen korjaaminen, välillä koko kenttäalueen muuttaminen tämän päivän tarpeisiin riittäväksi.

Someron väkiluvun ja varsinkin väestön ikärakenteen huomioon ottaminen asiassa ei varmaankaan ole ollut kriteerinä, mutta porukkaa, joka kenttää käyttää tavalla tai toisella on tietysti edelleen runsaasti.

Asiassa on myös tunnetta mukana, välillä tulee ajateltua millä tavalla ja mistä suunnasta kukakin asiaa mielessään käsittelee.

Muistan hyvin ajan, jolloin kenttä oli juoksuratojen osalta murskapintainen ja keskellä kasvoi jossakin kohdassa hieman heinää ja muita, pääasiassa rikkaruohoja siellä täällä. 1980-luvun alkupuolella kentälle tehtiin täydellinen remontti, jonka laatu on edelleen nähtävillä.

Juoksuratoihin on tehty pieniä paikkauksia, myös nurmialuetta on paikattu maalien edestä muistaakseni kertaalleen.

Remontti on siis varmasti ollut hintansa arvoinen.

Nurmikentän käyttöastetta ja nurmen kestävyyttä on mitattu vuosia. Tänä päivänä on tiedossa, kuinka monta tuntia viikossa kenttää voidaan käyttää. Somerolla on hyvä tilanne, jos asiaa katsotaan vaikka jalkapalloilun suunnalta. On useita joukkueita, jotka pelaavat sarjoissa. Lisäksi on harrastajia, jotka eivät osallistu virallisiin kilpailuihin, mutta tarvitsevat samalla tavalla kenttää pelaamiseen. Lisäksi on koululiikunta ja sitä kautta paljon käyttäjiä.

Someron kaksi keskustan kenttää, tekonurmikenttä ja urheilukentän nurmi riittävät aivan hyvin tämän hetken tarpeisiin. Olen ollut kymmeniä vuosia mukana toiminnassa. Varsinkin tekonurmikentän rakentaminen vajaa 15 vuotta sitten oli kädenojennus Someron kaupungilta, ja sitä kautta veronmaksajilta, että tilanteeseen ei voi olla kuin tyytyväinen.

Urheilukentän nurmi on, sanotaanko, tyydyttävässä kunnossa, verrataan sitä mihin tahansa nurmikenttään Etelä-Suomessa. Nurmikenttien kuntoon voidaan vaikuttaa oleellisesti hoitotavoilla ja varsinkin sillä mihin tarkoitukseen sitä mahdollisesti käytetään ja milloin. Taivaalta tulee välillä vettä yli tarpeen, välillä sitä ei tule tarpeeksi.

Samalla tavalla juoksuratojen kuntoon voidaan vaikuttaa, ei niinkään määrällisesti, mutta huoltopuolta tarvitsee myös pinnoite, joka kentällä on juoksuratojen ja osan heitto- ja hyppypaikkojen kohdilla.

Puhutaan vielä kuuluisasta Someron urheilukentän katsomorakennuksesta. On ollut käsittelyssä jopa rakennuksen purkaminen, joskin syy asiaan on jäänyt täysin arvailujen varaan suurimmalle osalle. Rakennuksen pukukopit ja varsinkin pesutilat ovat kieltämättä jonkinlaisen remontin tarpeessa, mutta koko rakennuksen purkaminen onkin sitten aivan eri asia. Rakenteiden takia katsomoa ei ole tarvetta purkaa, joten herääkin kysymys, mistä oikein on kysymys. Koko urheilukenttäalueen remontointi ja muuttaminen joiltakin osin eri muotoon tulee nopeastikin ajateltuna maksamaan miljoonia. Rahalla on arvonsa ja rahan voimalla tapahtuu toteutus. Minkälainen tarve meillä on kyseiseen projektiin?

Olen osan kyseisten alueiden niin sanottu suurkäyttäjä, enkä näe mitään tarvetta aloittaa näinkin mittavan remontin toteuttamista. Luvut, joista selviää Someron taloustilanne, ovat todennäköisesti faktoja, joten silläkin pitäisi olla merkitystä, kun asiaa käsitellään.

Aiemmin jo mainitsin alueiden ja rakennusten huolto- ja hoitotarpeista, niihin kannattaa panostaa. Säästöä syntyy varmasti sitäkin kautta.

Jos rahaa on ehdottomasti johonkin käytettävä, järkevämpiäkin paikkoja varmasti löytyy. Haikailut, joita aina välillä kuulee: tarvitaan uusi kenttä, uusi palloiluhalli, pyöräteitä ei ole tarpeeksi tai edes välttävästi, vanhuksia ja lapsia pitäisi muistaa. Siinä se, mikä on tärkeää ja mikä on tarpeellista.

Tiedän, että teksti aiheuttaa närää, mutta missään tapauksessa kyseessä ei ole kannanotto heitä kohtaan, jotka ovat tehneet jo paljon töitä remontin toteutumiseksi, mutta tilanteen mukaan mielestäni pitää edetä.

Hyvää alkavaa talvea ja hyvää vointia kaikille. Muistakaa liikkua!

Tuomo Lehtinen