Suomessa ei ole yhtään yläkoulua, jossa ei olisi huumeiden käyttäjää

0

– Suomessa ei ole yhtään yläkoulua, jossa ei olisi yksittäistä huumeiden käyttäjää. Heitä on jopa alakouluissa, totesi ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Lounais-Suomen poliisista salintäydelle väkeä Kiiruun koululla.

– Yksikin käyttäjä yhteisössä on riski kaikille.

Suurin ongelman lisääntyneelle huumeiden käytölle on yksinkertaisesti se, että niiden hankinta on helpottunut.

– Esimerkiksi Sipulitorilta voidaan anonyymisti kysellä ja myydä huumetta, Aro-Heinilä kertoo ja näyttää nettikanavaa, jossa on paikkakuntakohtaisestikin huumetarjouksia hintoineen, jonne voi jättää ostotoiveen, ja jossa sovitaan tapaamispaikkoja.

– Ostaminen on helppoa ja usein kuljetuskin onnistuu.

Yleisöstä kommentoidaan, että kyseisellä sivustolla löytyy myös viestejä Somerolta.

– Lisäksi kauppaa tehdään Snapchatin, WhatsAppin ja Facebookin Messengerin kautta, jonkin verran myös tekstiviesteillä. Alaikäiset tosin ostavat useimmiten tutuilta tai tutun tutuilta, mutta myös Sipulikaupasta, kertoo Aro-Heinilä, joka on tehnyt 23 vuotta huumausaineiden vastaista valistustyötä.

– Seuratkaa kuvakkeita, joita lastenne puhelimeen ilmestyy. Jo näette esimerkiksi Wickr -kuvakkeen, se ei paljon muusta voi kertoa, kuin yhteyksistä huumekanavalle.

Tänä vuonna Lounais-Suomen alueella on jäänyt 204 alle 18-vuotiasta kiinni huumeista. Heissä on paljon alle 15-vuotiaita ja poikien lisäksi myös tyttöjä.

– Pahin tilanne Varsinais-Suomessa on Someron naapurikunnassa Salossa, kertoo Aro-Heinilä.

Hän muistuttaa aikuisten esimerkin tärkeydestä.

– Uutisoinnin ja julkisen keskustelun sisältö on muuttunut huolestuttavasti huumausainemyönteisemmäksi.

– Kun joku kertoo julkisuudessa rennosti esimerkiksi nuorena vähän poltelleensa, minun tekisi mieli repiä pää irti sellaiselta ihmiseltä, Aro-Heinilä lataa vihaisena.

– Somerollakin on tietty määrä lapsia. Onko tällaisia puheita laukova sitä mieltä, että niillä 10–15 prosentilla lapsista, jotka voivat ajautua huumeriippuvaisiksi, ei ole mitään väliä.

Someron kouluissa on kuluvalla lukukaudella oppilaita 849 ja heistä reilut 300 yläkouluikäisiä.

Lasten vanhempia poliisi neuvoo kiinnittämään huomiota esimerkiksi siihen, jos vaatteista tai asusteista löytyy kannabis-lehden kuvia, tai sellaisia piirrellään vihkoihin.

– Se kertoo positiivisesta suhtautumisesta asiaan.

Hän kertoo tarinan, kun tapasi kannabislehti-korulla varustetun nuoren tytön. Aro-Heinilä pyysi tyttöä katsomaan itseään poliisiauton peilistä. Hän totesi tälle tytön näyttävän nyt hyvältä, mutta pian saattaa olla toisin. Vuoden päästä tyttö oli siinä kunnossa, että joka ilta oli saatava hashista pelkästään nukahtamiseen. Kotietsinnän yhteydessä tyttö oli todennut Aro-Heinilälle: ”Olisitpa silloin puuttunut tiukemmin asiaan.”

– Kannabis on suosituin huume ensikertalaisilla. Se ei niinkään aiheuta vielä fyysistä riippuvuutta, mutta on sellainen sosiaalisen ja psyykkisen riippuvuuden aiheuttaja.

Kannabissätkän voi erottaa tavallisesta tupakasta siitä, että siinä ei käytetä normaalia tiivistä filtteriä, vaan siihen tehdään ”spirre”, kierteinen filtteri.

– Sätkän tekoon tarvitaan väsäysalusta, eli taiteltu paperi. Kannabis sekoitetaan sen päällä tavalliseen tupakkaan ja sitten kääritään sätkä. Alustalle jää usein hippusia vihreästä aineesta, poliisi opastaa vanhempia tunnistamaan huumeiden käyttöön liittyviä asioita.

Hän kehotti huolestumaan myös siinä vaiheessa, jos lapsen kaveriporukka muuttuu ja siihen ilmestyy paljon ”nimettömiä” frendejä.

– Myös erilaiset salaisuudet saattavat lisääntyä ja pinna lyhentyä. Joskus käytös menee aggressiivisuuden puolelle. Mutta toisaalta on niitä, joissa ei voi havaita mitään muutoksia.

Muita liikkuvia huumeita ovat myös esimerkiksi amfetamiini ja ekstaasi.

– Ekstaasiin törmättiin esimerkiksi viisi vuotta sitten tosi vähän, mutta nyt se on tullut kaduille ja nuorten käyttöön.

Poliisi kertoo, että esimerkiksi 14-vuotiaalta pojalta löydettiin taskusta ekstaasipillereitä. Kun puhelin tutkittiin, huomattiin pojan olevan myyjä.

– Puhelimessa oli keskustelu, jossa hän sanoi saaneensa maanantaina 250 tablettia, joten tarvitsee vasta sunnuntaina uuden satsin. 14-vuotias voi myydä näin paljon alle viikossa, huokaisee Aro-Heinilä.

Yksi ekstaasitabletti maksaa poliisin mukaan 15–20 euroa. Marihuanan hinta on noin 20 euroa grammalta.

– Yhdestä grammasta saa 3–5 sätkää, eli porukka voi myös jakaa tämän kustannuksen, murehtii poliisi huumeiden hintoja.

– On pelottavaa, miten kova halu nuorilla on sekoittaa päänsä.

Aro-Heinilä kertoo esimerkin, kun eräs nuori nyhti nurmikkoa, jonka myi kuivattuna nuoremmille huumeena. Ja ostajat ihan oikeasti huumautuivat siitä. Mielen voima on valtava, kun jotain kovasti halutaan.

Vaikka tulli saa jatkuvasti kiinni huumeiden salakuljettajia, ovat kiinniotot Aro-Heinilän mukaan vain pieniä jäävuoren huippuja.

Hän uskoo kuitenkin, että esimerkiksi Somerolla myytävä kannabis on useimmiten jonkun paikallisen kasvattamaa.

– Tällä kokemuksella en halua, että kannabis laillistetaan. Se olisi taas uusi huume alkoholin rinnalle. Ja miksi kannabiksen käyttäjät pitäisi erotella muiden huumeiden käyttäjistä. Sittenhän voisi laillistaa kaikki huumeet ja sitä tämä yhteiskunta ei kestä. Puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä.

– Toisaalta lääkekannabis on koostumukseltaan hiukan erilaista kuin huume. Jos siitä on apua jollekin, niin kyllä sitä pitäisi sitten lääkärien myös määrätä. Kaikki lääkärit eivät halua, etteivät leimaannu.

– Kun joku perheestä alkaa käyttää huumetta, ensimmäiset kärsijät ovat ympäröivät ihmiset.

Aro-Heinilä muistuttaa, että pelkkä tekstarin lähetys voi olla rikos, jos sen sisältö on esimerkiksi tällainen: ”Onko sulla huumetta.”

Jos lapsi jää kiinni huumeista, se ei kuitenkaan Aro-Heinilän mukaan automaattisesti pilaa koko tulevaisuutta.

– Kokeilu ei tee lapsesta yhtään huonompaa kuin muut lapset, eikä hänen vanhemmistaan huonompia kuin muut aikuiset.

– Ja tulevaisuuskin voidaan korjata, jos ottaa heti opikseen. Ei se pilaa esimerkiksi opiskelumahdollisuuksia.

Ensikertalainen saa sakon sijaan puhuttelun ja huomautuksen.

– Toivon kuitenkin, ettei yksikään lapsi alkaisi käyttämään huumeita ja menettäisi tulevaisuudenhaaveitaan.

Aro-Heinilä muistutti, että yleensä lapset eivät halua tuottaa huolta vanhemmilleen, mutta voivat alitajuisesti jättää heille pieniä merkkejä, joista huumausaineen käytön voi huomata, ja sitä kautta puuttua asiaan.

– Se, että vanhemmat saavat asian selville, voi olla nuorelle kunniallinen väylä perääntyä. Syy, joka kelpaa kavereille.

– Joku on joskus sanonut, että entäs jos epäily osoittautuu vääräksi, niin se olisi ihan kauheaa.

– Ei olisi, vaan todella hienoa!

– Jos huumeita ja merkkejä niiden käytöstä kuitenkin löytyy, on tärkeää rauhallinen keskustelu aiheesta, nuoren tukeminen, mutta myös kontrollointi.

– Vanha ajatus siitä, että koko kylä valvoo, sopii todella hyvin tähänkin päivään, muistutti Janne Aro-Heinilä.