Svensson sai lämpöpumppuja lahjoituksena

0
Lahjoitustilaisuudessa olivat Svenssonin aktiiveista eli lähiomaisista läsnä Vuokko Kulta (alh. Vas.), Anja Känkänen ja Kaisa Älli, ylhäällä Matti Heinonen, Riitta Lehtinen, Maija Heinonen, Kerttu Ojalin sekä lahjoittajan Jaatimetin puolelta tekninen johtaja Juha Puotsaari ja toimitusjohtaja Jari Vaittinen.

Jaatimet teki tämän vuoden joululahjoituksen lähimmäispalvelukeskus Svenssonille. Lahja on kaksi ilmalämpöpumppua, jotka lämpimän mielen lisäksi puhaltavat lämmintä henkeä koko taloon.

Yritys on tehnyt joululahjoituksia vuodesta 2014 ja tähän asti monena vuonna on tuettu lapsia ja nuoria. Lämpöpumppulahjoituksen arvo on noin 3 500 euroa ja ne toimittaa somerolainen Vilart Oy.

– Halusimme tukea Svenssonin tekemää lähimmäispalvelutyötä. Oli minullekin yllätys, kuinka paljon ihmisiä siellä käy ja miten laajaa on Svenssonin toiminta, kertoo Jaatimetin toimitusjohtaja Jari Vaittinen .

Vaittinen tähdentää heidän haluavan antaa lahjaksi jonkin konkreettisen tuotteen, eikä pelkästään osallistua johonkin yhteiskeräykseen, jossa kerätään rahaa.

– Tärkeää on, että lahjalla on yleishyödyllinen tarkoitus. Perinteiset asiakkaille osoitetut joulumuistamiset ovat enemmän tai vähemmän turhia. Myös asiakkaamme ovat noteeranneet lahjoituksemme ja arvostavat tätä toimintaa. He muistavat meidän tekemämme lahjoitukset hyvällä.

Lahjan sopivuudesta juuri saajan tarpeisiin on samaa mieltä Svenssonin toiminnassa mukana oleva Maija Heinonen . Lämpöpumput ovat täsmälahja.

– Ollaanhan me oltu taas tämäkin vuosi kilttejä. Svenssonin toiminta on hyvää ja sitä on paljon.

Riitta Lehtinen jatkaa, että kyse on isosta huomionosoituksesta.

– Tämä on valtavan iso lahjoitus Svenssonille. Emme olisi koskaan pystyneet hankkimaan niitä omilla rahoillamme. Tähän taloon onneksi tupsahtaa aina silloin tällöin rahaa ja apua, ilman niitä emme pystyisi toimimaan.

Svenssonin toiminnassa aiemmin mukana ollut Margit Heinonen , nykyinen asiakas, kertoo, että joskus 90-luvulla sisällä oli kylminä talvina vain 7–8 astetta lämmintä. Kurkutkin jäätyivät ”pitkän eteisen” jääkaapissa. Sen jälkeen taloa on korjailtu, mutta liikaa lämpöä ei ole talvella koskaan.

– Täällä aina viihtyy. Kun jonkun näkee ja pari sanaa vaihtaa, niin äkkiä kuluu pari–kolme tuntia kerralla.

– Tämä paikka on monien olohuone, tiivistää Someron seurakunnan diakoniatyön kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Matti Heinonen .

Ilmalämpöpumput vaativat vielä asennuksen, joka ehtii sopivasti ennen kylmempiä kelejä. Lämpöä 1888 rakennettu talo haukkaa. Seinät, lattia ja katto ovat hatarat. Ikkunanpokat on aikanaan tehty niin hyvin, etteivät ne ”falskaa” lämpöä.

– Täällä on suora sähkölämmitys. Siirtohintojen noustua sähkölaskut ovat ruvenneet olemaan kohtuuttoman korkeita. Lämmitettävää alaa on ainakin parisataa neliötä plus yläkerran huone, jossa on kangaspuut ja varasto. Varovasti voisi arvioida lämpöpumpun säästävän lämmityksen sähköstä ainakin kolmasosan, toteaa Riitta Lehtinen.

Lattiat ovat paikoin vinot, mutta se ei toimintaa haittaa. Ihmiset viihtyvät Svenssonilla.

– Talo on kuin kootut teokset. Se on kodikas, mutta vaatimaton, kuten seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen osuvasti kirjasi, hymyilee Lehtinen.

– Se tekeekin tästä matalan kynnyksen paikan, kun talo on tällainen. Tämä menisi pilalle, jos alkaisi liikaa korjaamaan, muistuttaa Maija Heinonen.

Riitta Lehtinen toteaa, että ulkomaalaus olisi aika lailla tarpeen.

– Jos verrataan tätä vanhaan seurakuntataloon, jota on korjattu ja laitettu säännöllisesti, niin Svenssonia käytetään vähintään 10 kertaa enemmän kuin sitä. Tämäkin pitäisi pitää mielessä, Lehtinen huomauttaa.

Toiminta on todella laajaa.

– Svenssonilla on yli 12 000 käyntikertaa vuodessa, ja siihen päälle tulevat vielä ruokailijat ja leivänhakijat. Luulen, että tämä on Someron suosituin paikka, ja yhdistyksille ilmainen, Lehtinen jatkaa.

– Seuraavaksi pitäisi eristää pitkää eteistä ja yläkertaa sekä laittaa sieltä lattiaa. Joku paikka pettää koko ajan, aina pitää jatkaa korjaamista siitä, mihin viimeksi päästiin, painottaa Matti Heinonen.