Talonrakennusinvestoinneissa huima pudotus

0
Tämän hetken arvioiden mukaan

Koulut ja päiväkodit joutuvat odottamaan:

Tekninen toimi esittää Somerolle pienempiä talonrakennusinvestointeja kuin moniin vuosiin. Isot hankkeet, kuten Kiiruun koulu ja uimahalli ovat valmiit, joten edessä on vain pienempiä hankkeita, vaikka niitä toki määrällisesti paljon onkin.

Tekninen lautakunta hyväksyi vuosien 2020–2023 talonrakennuspuolelle vajaan 3,2 miljoonan investointibudjetin. Pudotus on huikea, sillä vuosi sitten loppusumma oli peräti 13,2 miljoonaa, eli 10 miljoonaa euroa isompi.

Summan pienuuteen vaikuttaa epätietoisuus. Päätöksiä odottavat muun muassa isot Joensuun, Kirkonmäen, Oinasjärven ja Pitkäjärven koulujen rakennusinvestoinnit. Vuosi sitten kokonaissumma niistä arvioitiin 4,4 miljoonaksi.

– Koulujen investointitarpeista päättäminen edellyttää laajan oppimisympäristöselvityksen valmistumista, ja sen jälkeen vielä laajoja kuntalaiskeskusteluja. Päätökset venyvät mahdollisten lisämäärärahojen varaan joskus ensi keväälle, huomauttaa tekninen johtaja Marko Mäkinen .

Myös päiväkoti-investoinneissa on vielä tässä vaiheessa henkselit päällä. Oinasjärven Leppäkertun sekä Someron Leivonpesän ja Tuulihatun päiväkodeille oli vuosi sitten merkitty yhteensä 2,6 miljoonan investoinnit, mutta nyt pyöreät nollat. Nekin odottavat laajan oppimisympäristöselvityksen valmistumista. Leivonpesän osalta on puhuttu jopa laajentamisesta, mutta se jää odottamaan parempaa tarkastelua numeroiden ja lapsimäärien valossa.

Hammashoitolassa pitäisi tehdä ensi vuonna 350 000 euron arvoinen ilman vaihdon remontti. Kiinteistöjen kulunvalvontaan ja työajanseurantaan on merkitty vuosille 2020–2021 yhteensä 70 000 (käytetty jo aikaisemmin 94 000). Valvontaa ja seurantaa lisättäisiin muun muassa terveyskeskuksessa, päiväkodeissa ja Joensuunkoulussa.

Ensi vuotta varten kaupungintalon varavoimakoneeseen ja johtokeskukseen on budjetoitu 25 000 ja Aholan ulkomaalaukseen ja ikkunoiden ja ovien kunnostukseen 40 000, sekä Kiiruun talon ikkunoiden ja ovien kunnostukseen 30 000. Katajakodin varavoiman kytkentäpiste kustantaa 15 000.

Kaupungintalon esteettömyyskorjauksiin on budjetoitu 25 000. Summalla saadaan automatisoitua pääovi sekä alakertaan palveliste, jolla vältytään hissin rakentamiselta kaksikerroksisessa rakennuksessa.

Vuodelle 2022 paloaseman remontointeihin on budjetoitu 250 000. Jonkkalan ulkomaalaukseen ynnä muihin remontteihin suunnataan 14 000 vuosille 2022–2023. Toimintakeskuksen käyttövesiputkiston uusiminen maksaisi 35 000 vuonna 2023.

Kiinteistöjen muihin eteen tuleviin korjauksiin varataan joka vuodelle vielä 100 000.