Valtuutetut huolissaan sosiaalipuolen kasvavista menoista

0

Kaupunginvaltuusto myönsi perusturvatoimelle liki 1,2 miljoonan euron lisämäärärahan. Se katetaan tämän vuoden investointiohjelmasta käyttämättä jäävillä määrärahoilla.

Jutta Varjus (kok.) ihmetteli määrärahan ottamista tekniseltä puolelta.

– Toisaalta samaa puljua ollaan, ei siinä mitään. Toivottavasti ensi vuonna tilanne on vähän toinen. Lastensuojelun ostot ymmärrän, että ne pitääkin ostaa muualta, mutta mitä tarkoittavat perhepalveluiden ostot muualta?

– Perhepalveluissa on esimerkiksi koko perhettä tai vanhempia koskevia kuntouttavia laitosjaksoja. Ne ovat yksittäisinä menoina kalliita, mutta yleensä lyhytaikaisia, esimerkiksi kolmen kuukauden jaksoja, vastasi perusturvajohtaja Taru Nordlund.

Varjus kysyi, ovatko kulut pysyviä myös ensi vuodelle. Nordlund vastasi niiden koskevan useampaa perhettä. Pyrkimys on, että näiden palveluiden myötä ei tulisi kalliita sijoituskuluja.

Sosiaalityön nettomenot ovat kahden viime vuoden aikana nousseet noin 40 prosenttia, mikä huoletti Riitta Lehtistä (sd.).

– Kasvuvauhti on aika huikea. Onko meillä mitään muuta tehtävissä, kuin tehdä aina vain isompi ja isompi talousarvioesitys? Miten näihin ongelmiin voidaan puuttua? Johtuuko tämä Somerolla kuulemma olevasta vakavasta huumeongelmasta vai mistä johtuu, että tilanne on näin valtavalla tavalla räjähtänyt käsiin? En jaksa uskoa, että kahdessa vuodessa tänne kaikki pölhöimmät ovat jääneet, Lehtinen tuskaili.

Nordlund vastasi, että sosiaalimenojen kasvu on valtakunnallinen ilmiö, ei pelkästään Someroa koskeva.

– Ennaltaehkäisyyn on nyt panostettu, kuten juuri myös perhepalveluihin. Pyrkimys on, että tällainen suunta saadaan käännettyä. Varovaisesti voidaan arvioida, että tällä hetkellä oltaisiin nyt paremmassa tilanteessa kuin ilman panostuksia.

Juha Salo (kesk.) epäili, riittääkö tämäkään lisäys, vai onko tulossa vielä lisätalousarvion lisätalousarvio.

– Samaan aikaisesti kun lisätalousarvio oli käsittelyssä, tuli useampia sijoituksia. Suunta ei ollut kustannusten näkökulmasta ainakaan pienenevä. Mutta toivotaan, ettei ainakaan näillä näkymin lisätarvetta tulisi, vastasi Nordlund varovasti.