Vilkkuautot kiinnostavat

0
Riku Rauhala on tyytyväinen, että pienen notkahduksen jälkeen palomieskerhoon on saatu uusia tulokkaita kuten Veikka Heinonen, Rene Mainio sekä Aapeli Moisander.

Teksti ja kuvat Olli Salomäenpää

Huisketta paloasemalla riittää. Paloturvallisuusviikkoon liittyvä Päivä paloasemalla -tapahtuma kiinnostaa niin nuoria kuin varttuneempia ihmisiä.

– Tapahtumalla tuodaan palokunnan toimintaa tutuksi ihmisille, kertoo palomieskerhon puheenjohtaja Riku Rauhala .

– Täällä vierailijat pääsevät tutustumaan kalustoon sekä kokeilemaan alkusammutusta ja savussa kulkemista. Tapahtuma on valtakunnallinen ja olisiko nyt viides kerta, kun tämä järjestetään. Kiva, että tämä kiinnostaa näin paljon ihmisiä.

Riku Rauhala on ollut mukana toiminnassa vuodesta 1999. 20-vuotistaiteilijajuhlaa siis pukkaa. Mutta mikä sai hänet aikoinaan mukaan ja jatkamaan sopimuspalokuntalaisena?

– Vanha juttu, kaveri houkutti mukaan, Rauhala muistelee.

– Myös hyvä porukka ja auttamisen halu. Vaikka eivät työtehtävät aina kivoja olekaan. Mutta selvitty on tähän asti.

Suomessa palokunnat toimivat paljon vapaaehtoisten voimin, olivatpa ne sitten vapaapalokuntia tai sopimuspalokuntalaisten varassa. Aina silloin tällöin nousee esiin kysymys jatkosta ja tulevaisuuden näkymistä. Miltä palomieskerhon tilanne Somerolla näyttää?

– Oli tuossa kieltämättä hetken pieni notkahdus, mutta nyt näyttää valoisammalta kerhon suhteen. Tusinan verran meillä on lapsia ja nuoria mukana. Alaikäraja kerhoon on 10 vuotta, joten sen kun on täyttänyt, niin ei muuta kuin tiistaisin tänne. Täällä oppii kaikenlaisia hyviä taitoja, tietää Riku Rauhala.

Poikatrio Veikka Heinonen, Rene Mainio sekä Aapeli Moisander on 10 vuotta täyttäneitä uusia palomieskerholaisia. Vaikka kerhossa ei olla vielä kovin kauan oltu, niin mukana ollaan täysillä.

– Irtoruiskun ja paloauton ruiskun kanssa on opeteltu sammuttamista sekä myös ensiaputaitoja, pojat kertaavat menneiden viikkojen opetuksia muistellessaan.

Haaveetkin kuulostavat tutuilta.

– Kun pääsisi mukaan mökkisammuttamiseen…

Tie paloasemalle kuulostaa tutulta.

– Mun isä on mukana palokunnassa, Aapeli Moisander kertoo.

– Ja sitten mä pyysin kavereita mukaan.

Mummolamatkallaan paikalle oli paloautoja ihastelemaan saapunut pääkaupunkiseudulta Hietasten perhe.

– Tämä on hienoa, kun pääsee sisätiloihin tutustumaan paikkoihin ja kalustoon tarkemmin, perhe toteaa.

– Lapsi on kiinnostunut paloautoista, joten kun mahdollisuus tuli, niin pitihän se hyödyntää. Ja nähtiinpä samalla myös joulupukki.

– Porukkaa on paljon. Näyttää kiinnostavan muitakin, joten hyvä, että tällainen tapahtuma on järjestetty.

Pääkaupunkiseudulla asuva Hietasten perhe tuli mummolareissun yhteydessä tutustumaan Someron paloasemaan ja kalustoon. Liukumäessä laskuvuoroa odttaa heidän kummityttönsä Stella Saneri.