Vuonna 2009: Jouluvalotkaan eivät enää riitä pimeyden keskellä – talvivalot syttyvät

0

Somero-lehti 20.11.2009

Teksti Sauli Kaipainen

Jouluvaloja voidaan kutsua jouluvaloiksi samasta syystä, kuin joulua varten koristeltava kuusikin on nimeltään joulukuusi. Jos jouluvaloja poltetaan joulun sijasta muulloinkin talvella, on kai parempi, että puhutaan talvivaloista.

Ilmastonmuutos näyttää pahimmat puolensa marraskuun pimeässä. Ei siis ihme, että talvivaloja syttyy tiheään, erityisesti keskustataajaman ulkopuolella, jossa ei ole myöskään katuvaloja.

Talvivalot eivät ole huono tai tarpeeton keksintö. Sähkönkulutuksesta ja ilmastonmuutoksen jouduttamisestakaan ei tarvitse olla huolissaan, kunhan valitsee joulu- ja talvivaloikseen energiaa säästävät led-valot. Toki talvivalojen teollinen tuotanto aiheuttaa päästöjä ja jouduttaa ilmastomuutosta. Sen jälkeen tarvitsemmekin taas lisää talvivaloja ympärillemme.

Led-valojen sinertävään, hieman kelmeäänkin hohteeseen tottuminen on vienyt monelta aikansa. Nyt joutuu toisinaan myöntämään, että sähkönsininenkin valo voi olla kaunista, ainakin sille sopivassa ympäristössä.

Luonnolliselle valolle on jäänyt hyvin vähän sijaa. Kun lämpötilat lähentelevät plus kymmentä astetta, ei voi kuin haaveilla lumilyhdyistä.

Oikean kynttilän pehmeä tunnelma on silti käytettävissä edelleen. Toki pitää myöntää, että kynttilän tuike ei pitkälle hohda märässä pimeydessä.