Vuonna 2009: Näillä resepteillä onnistuu varaslähtö nautiskeluun

0
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry, Tommy Selin

Somero-lehti 20.11.2009

Teksti Kira Kauppi

Somerolaiset hyvän ruuan ystävät hakivat keittokirjojensa ja muistojensa syövereistä jouluisia reseptejä ja lempiruokiaan, joita kehtaa nauttia joulunavausviikolla tai vaikka joulupöydässäkin. Ei muuta kuin kokkaamaan!

Maija Piispanen:

– Resepti on ystäväni kirjasta. Hän on ruokatoimittaja. Sillikakkua tehdään meillä jouluisin ja vähän muulloinkin, kun se on niin hyvää. Kyytipojaksi suosittelen lyhennettyä rosollia, johon tulee vain punajuurta, päärynää ja maustekurkkua.

Sillikakku

Pohja:

1 paketti Real-leipää

100 g voita tai margariinia

Leivästä leikataan reunat pois ja se hienonnetaan esimerkiksi tehosekoittimessa. Sekoitetaan sulatettuun rasvaan ja seos painellaan irtopohjavuokaan. Laitetaan kylmään kovettumaan.

Pohja:

4 liivatelehteä

2 rkl sitruunan mehua

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 tölkkiä smetanaa

3 keitettyä munaa

1 punasipuli silputtuna

1 dl silputtua ruohosipulia tai purjoa

1 omena kuutioina

300 g Matjes-sillifilettä tai maustesilliä viipaloituna

1/2 tl valkopippuria

Koristeluun kaksi keitettyä munaa ja ruohosipulia tai muuta vihreää.

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Sekoita tuorejuustoon smetana, munat, sipuli, ruohosipuli, omena, silli ja pippuri. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita siihen liivatteet. Sekoita täytteen sekaan. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä kylmässä. Koristele munaviipaleilla ja ruohosipulilla.

Erkki Timperi:

– Resepti on itse laadittu. Pataattiahan yritetään nyt saada enemmän käyttöön jouluna. Tämä on hyvä vaihtoehto laatikolle.

Pataatti-porkkana-paistos

2 pataattia

3 porkkanaa

juustoraastetta ja aurajuustoa

ruokakermaa

suolaa ja pippuria

Kuori ja pilko pataatit ja porkkanat sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita juustoraaste ja aurajuusto juureksiin. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Kumoa seos uunivuokaan ja kaada päälle ruokakermaa, niin, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Paista 170 asteessa noin tunti.

Outi Tuuminen-Rintala ja Kari Rintala:

– Kari pitää reseptien herkuista ja minä niiden valmistamisesta. Tykkään muutenkin laittaa joulua ja tehdä mahdollisimman paljon itse. Siis vaikka kinkku palaisi, tryffeleitä täytyy olla ja lumikarpaloita, Outi Tuuminen-Rintala sanoo.

Perustryffelit (tosi helpot)

200 g laadukasta suklaata (kaakaota 70%)

1 dl kermaa

1 dl sokeria

50 g voita

Kuumenna kerma kattilassa, sulata siihen sokeri ja voi. Ota kattila liedeltä, paloittele sinne suklaa (sulaa kyllä kuumaan kermaan). Ja sitten maustamaan. Joulu-tryffeleihin toki jouluiset mausteet; neilikkaa, inkivääriä, pomeranssinkuorta ja kanelia tai mitä ikinä haluat. Noin teelusikallinen kutakin riittää tähän annokseen. Aika hyviä tryffeleitä saat myös maustamalla massan lorauksella konjakkia tai Grand Marnieria (nam), miksei manteliesanssikin käy. Laita massa vähintään neljäksi tunniksi jääkaappiin. Sitten vain pyörittelemään palloja. Pallot kieritellään sitten kaakaojauheessa tai tomusokerissa. Aika kivan näköistä kun on molempia lautasella yhdessä.

Lumikarpalot

Lähisuon kookkaita ehjiä karpaloita (voi ne olla kaupastakin), munanvalkuainen ja tomusokeria. Kun otat karpalot pakastimesta, sulata ja kuivaa ne hyvin esimerkiksi talouspaperin päällä, poista rikkinäiset, kuoren täytyy olla ehjä. Kastele karpalot kauttaaltaan munanvalkuaiseen ja pyörittele sitten tomusokerissa niin, että sokerikerroksesta tulee kohtalaisen paksu. Laita kuivumaan huoneenlämpöön, katso että ovat erillään toisistaan. Saavat kuivua viikonkin verran. Lumikarpalot säilyvät hyvin huoneenlämmössä useamman viikon, itse asiassa paranevat vain. Kannattaa valmistaa ainakin pari viikkoa ennen joulua.

Terno Nousiainen:

– Pääruoan ahvenresepti on peräisin 1990-luvun lopun television kokkiohjelmasta nimeltään Kaikilla Mausteilla ja on kokkiesikuvani liemenkeittäjä Jyrki Sukulan käsialaa. Vuosien saatossa ja useiden valmistuskertojen jälkeen resepti on muokkautunut omaksi. Lisäksi kyseinen ruoka löytyy Kartanohotelli ja ravintola Forssan Klubin a’la carte -listalta. Savusipulikeitto on ”vahingossa” keksitty ruoka, lakka-omenavaahtoa olen tehnyt esimerkiksi kotiin joulupöydän jälkiruoaksi. Tässä ateriakokonaisuus esimerkiksi joulunalusviikonlopuksi.

Savusipulikeitto

4 sipulia

½ porkkanaa

¼ selleriä

½ palsternakkaa

1/3 purjoa

mustapippuria

laakerinlehti

2 l kasvislientä

20 g voita

2 dl kermaa

pekonia

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita sipulit savustuspussiin ja uuniin 30 minuutiksi. Laita nokare voita kattilaan, freesaa kuoritut ja pilkotut juurekset kattilassa ja lisää kasvisliemi ja mausteet. Anna kiehua noin 30 minuuttia, siivilöi. Lisää liemeen savustetut sipulit, keitä n. 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella, lisää kerma, siivilöi ja tarkista maku. Pilko ja paista pekoni, lisää lopuksi keiton päälle.

Hapankorppupaneroidut ahvenfileet

500 g ahvenfileitä

3 hapankorppua

100 g tuoretta pinaattia

1 sipuli

2 rkl pinjansiemeniä

tuoretta basilikaa

mustapippuria

muskottipähkinää

oliiviöljyä

suolaa

voita

Raasta tai hienonna tehosekoittimessa hapankorput jauhoiksi. Mausta ahvenfileet suolalla ja paneroi fileistä toinen puoli hapankorpuilla. Jätä odottamaan paistamista Suikaloi pinaatti ja basilika sekä hienonna sipuli. Freesaa kattilassa oliiviöljyssä kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon pinjansiemenet ja mausteet. Paista ahvenet pannulla voi- ja oliiviöljyseoksessa, ensin paneroimaton puoli ja sitten vasta paneroitu. Näin voit kasata ahvenfileet suoraan pannulla. Laita joka toiseen fileen päälle pinaattia ja nosta toinen file päälle paneeraus ylöspäin.

Porkkana-palsternakkasose

3 porkkanaa

1 palsternakka

½ l maitoa

25 g voita

suolaa

valkopippuria

muskottipähkinää

Kuori ja pilko porkkanat ja palsternakat. Keitä maidossa kypsiksi.

Soseuta, lisää voi ja mausta.

Punajuurikastike

3 dl punajuurimehua

2 dl kermaa

1 rkl hunajaa

1 rkl valkoviiniä tai omenaviinietikkaa

kasvisliemikuutio

(suolaa)

Maizena pikasuurustetta

Keitä kermaa ja punajuurimehua kasaan.

Lisää joukkoon hunaja, valkoviini tai etikka ja mausteet, tarkista maku.

Suurusta tarvittaessa pikasuurusteella.

Lakka-omenavaahto

½ dl omenasosetta

½ dl lakkahilloa

3 rkl lakkalikööriä

2 valkuainen

2 rkl sokeria

2 dl kuohukermaa

lakkoja

Erottele valkuaiset keltuaisista, vaahdota valkuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma. Sekoita valkuaisvaahto ja kermavaahto varovasti keskenään, lisää omenasose ja lakkahillo varovasti sekoittaen, lisää vaahtoon likööri. Koristele kokonaisilla lakoilla.