Ylpeyttä Satumaasta kananmuniin

0
Somerolta löytyy omasta paikallistuotannosta peruselintarvikkeita, joista ruokaa valmistaa.

Somerolaiset ovat tajunneet lähellä tuotetun merkityksen jo paljon ennen kuin siitä tuli trendi. Siitä yksi osoitus on tulevana viikonvaihteena vietettävä Ruokava. Tapahtuma on koonnut väen lähellä tuotetun ruoan ja kädentaitojen äärelle jo useamman vuosikymmenen.

Maatalouspitäjässä on aarreaitta ympärillä. Liki tuotetaan monia raaka-aineita, joista valmistuvat arjen maukkaat ja ravintorikkaat ateriat. Jos kaikkea tuotantoa ei ole ihan kotinurkilla, niin lähitienoilla ainakin. Luontoäidin ei tarvitse kärsiä pitkistä kuljetuksista.

Lähellä tuotettu edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Samanlaista ylpeyttä voi tuntea omalla paikkakunnalla tuotetusta kananmunasta, viljasta, juustosta tai vaikka nakeista kuin Monosen Satumaasta tai Baddingin Paratiisista. Taitoa ja osaamista on monella saralla.

Kun tuotetaan liki, jalostetaan oman alueen raaka-aineita ja innovoidaan niistä tuotteita, niin omavaraisuus on taattu. Ei tarvitse tuoda ulkomailta sellaista, jonka alkuperästä ja terveellisyydestä ei ole varmuutta.

Luontokin säästyy. Maa, kasvit ja eläimet kiittävät, kun tuotanto on mahdollisimman monipuolista. Ihminenkin jaksaa ja voi hyvin.